Alpon kadonnut koira löytyi suohon kätkettynä – "pari päivää itkettiin": MTV selvitti, että sudet tappavat kymmeniä koiria joka vuosi

suden_aiheuttamat_koiravahingot2016
MTV
Julkaistu 18.04.2017 06:02
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Alle vuoden ikäinen koira löytyi kuolleena suolta sammalien alta. Sudet olivat kätkeneet dreeverin ruumiin myöhempää käyttöä varten.

Metsästystä harrastava Alpo Turunen Joensuusta muistaa hyvin, kuinka sudet nappasivat hänen pojalleen hankkiman koiran kun sitä koulutettiin jäniksen ajoon.

Joulukuussa vuonna 1997 ajo loppui äkkiä koiran parkaisuun. Turunen lähti koiran perään, mutta huomasi tutkasta koiran liikkuvan hänestä vastakkaiseen suuntaan. Autolla perään lähtenyt Turunen löysi metsätien päästä kahden suden jäljet sekä koiran raahausjäljen, jota seuraten löysi lopulta koiran raadon peiteltynä suolta.

– Susi oli ottanut niskasta kiinni ja pyöräyttänyt kaularangan poikki. Mitään muuta vahinkoa ei ollut, kun kaularanka poikki ja hampaanjäljet niskassa, Turunen toteaa.

Hänen mukaansa kovin paikka tapaus oli hänen pojalleen.

– Pojan tullessa koulusta oli oma koira kotona susien tappamana raatona. Pari päivää itkettiin eikä poika käynyt koulussa, ja oli pakko hankkia uusi pentu, Turunen muistelee.

suden_aiheuttamat_koiravahingot2016

Vuoden 2016 korvatut susien aiheuttamat koiravahingot kartalla.

Kymmeniä koiria vuosittain

Susien hyökkäyksissä kuolee vuosittain kymmeniä koiria, selviää Riistavahinkorekisterin tilastoista. Viime vuonna maksettiin korvauksia 45 tapauksessa, jossa susi hyökkäsi koiran kimppuun. Edellisenä vuonna tapauksia oli 50.

Maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Jussi Laanikarin mukaan suurin osa koirista menehtyy metsästyksen yhteydessä, minkä lisäksi sudet tappavat jonkin verran juoksulangassa pidettyjä koiria. Myös metsästyskokeissa menetetään toisinaan koiria.

Turunen kertoo, että hänen koiransa tapon takana ollut susipari nappasi samana päivänä myös toisen koiran, josta ehtivät syödä yli puolet. Yhteensä tuo pariskunta tappoi Turusen mukaan 13 koiraa ennen kun se saatiin kaadettua. Koiravahingot loppuivat hänen mukaansa siihen.

– Aina kun tällainen koirantappajaporukka ilmenee, oli sitten lauma tai yksilö, ehdottomasti pitäisi antaa kaatolupa, että pystytään tuhoava porukka poistamaan heti. Sama pihoilla pyöriville susille, hän toteaa.

8:59img

7:37img

Kritisoi luonnonsuojelijoiden käsityksiä

Turunen kertoo hänellä olevan 50 vuoden kokemus susista. Jo vuonna 1967 susi yritti saada hänen pystykorvaansa koirankopista. Myös pitkällä urallaan rajavartijana hän myös kertoo törmänneensä moniin susilaumoihin.

Turusen mukaan ainoa ratkaisu ongelmaan on susikannan tiukka hallinta, jotta koiraharrastus ja syrjäalueilla eläminen olisi jatkossakin mahdollista. Erilaisille vaihtoehtoisille ratkaisuyrityksille, kuten koirille tarkoitetuille suojaliiveille hän ei lämpene. Hänen kokemuksena mukaan liiviin tarttuu pahimmillaan isojakin karahkoja haittaamaan koiran liikkumista, eivätkä ne edes peitä kriittisiä paikkoja vatsasta ja niskasta.

Hän kritisoi luonnonsuojelupiirien näkemystä tilanteesta.

– Heillä ei ole henkilökohtaista kokemusta pedoista. Uskotaan että kanta on katoamassa, vaikka kyllä susia niin Suomessa kuin naapurissa Venäjällä riittää. 1980-luvulla näiltä alueilta ammuttiin 10–15 sutta joka vuosi, ja aina tuli lisää, Turunen toteaa.

9:20img

Tapetusta koirasta korvaus

Riistavahinkorekisterin tilasto ei ole kattava luettelo susien tappamista koirista, sillä se sisältää vain korvatut koiravahingot. Esimerkiksi suurpetometsästyksessä kuolleita tai kadoksiin jääneitä koiria ei korvata. Jotkut eivät välttämättä myöskään hae korvausta.

– Yksi syy voi olla tietämättömyys korvausjärjestelmästä, tai sitten korvauksen hakeminen voi olla liian raskasta perheenjäsenen menetyksestä, Laanikari kertoo sähköpostivastauksessaan MTV Uutisille.

Laanikarin mukaan suurin osa koiravahingoista silti tilastoituu, sillä valtion korvaus koiran kuolemasta on huomattavasti vakuutusyhtiön korvausta korkeampi. Peruskorvaus puhdasrotuiselle koiralle on 1600 euroa ja sekarotuiselle 800, mutta tähän lisätään erinäisiä summia esimerkiksi koiran koulutuksen, näyttelytulosten ja muiden perusteella. Nämä voivat olla suuruudeltaan useita tuhansia. Korvauksia maksettiin viime vuonna yhteensä 148 960 euroa.

Turunen kritisoi tapaa, jossa koiran arvo määritellään tällä perusteella. Esimerkiksi ajokokeita ei hänen mukaansa enää itärajallavoida järjestää, koska susivaaran takia koiria ei uskalleta käyttää. Näin ne eivät saa muodollista koulutusta, mikä laskee niiden korvausarvoa.

0:23img

2:05img

Juttua korjattu 18.4. kello 13.02: Juttussa oli virhe koskien susien aiheuttamista koiravahingoista maksettavia korvauksia. Koirista maksettiin korvauksia 148 960 euroa, ei 1 480 000 euroa. Susien aiheuttamista porovahingoista maksettiin 1 480 000 euroa. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa