Älylaitteet valtaavat kodit – näin arkea hallitaan tulevaisuudessa

vauvamonitori
Shutterstock
Julkaistu 24.04.2015 12:14

MTV LIFESTYLE

Älylaitteiden yleistyminen kiihtyy, eikä esineiden internet ole enää pelkkää puhetta tulevaisuudesta.

Älylaitteiden yleistyminen kiihtyy. Tutkimusyhtiö IDC on arvioinut, että viiden vuoden kuluessa yli 200 miljardia laitetta on liitetty verkkoon.

Monia tavallisia laitteita, kuten esimerkiksi lamppuja, televisiota, ilmalämpöpumppua, ruohonleikkuria, verenpainemittaria, itkuhälytintä, kaiuttimia ja jopa grillin paistomittaria tai hammasharjaa, pystyy seuraamaan ja ohjaamaan tietokoneella, puhelimella tai tabletilla.

– Älylaitteista tulee erikoisuuden sijasta normi. Jatkossa pidämme sellaisia laitteita poikkeuksina, joita ei voi yhdistää verkkoon. Muutamassa vuodessa voimme siis tiputtaa äly-liitteen pois näistä laitteista puhuttaessa, kuten esimerkiksi älypuhelimien osalta voisi jo nyt tehdä, Gigantin myynti- ja markkinointijohtaja Niko Sandström kertoo.

Esimerkiksi uusia älylamppuja pystyy himmentämään, sammuttamaan ja ohjelmoimaan langattomasti puhelimen, tabletin tai lamppuvalmistajan oman ohjainyksikön välityksellä.

Älylaitteiden etuja ovat kauko-ohjattavuus, langattomuus ja kokonaan uudet käyttötavat

– Nyt kaupoissa olevien älylaitteiden etuja ovat erityisesti kauko-ohjattavuus ja langattomuus. Lisäksi älytuotteisiin rakennetaan kokonaan uusia ominaisuuksia. Hammasharjasovellus seuraa harjaamistottumuksia ja antaa vinkkejä suuhygienian parantamiseen. Aktiivisuusranneke puolestaan seuraa liikkumista ja unta, ohjeistaen terveellisempään elämään.

Uudet älylaitteet toimivat kodin Wi-Fi-verkossa tai Bluetooth-yhteydellä.

– Yleensä älylaitteet toimivat iOS- tai Android-käyttöjärjestelmässä. Älylaitetta ostaessa kannattaa varmistaa, että oma puhelin tai tablet-laite käyttää samaa järjestelmää.

Älylaitteiden yleistyessä myös vaatimukset kotiverkolle kasvavat.

– Kymmenen vuotta sitten operaattorilta kaupanpäällisenä saatu modeemi-reititin ei vastaa enää nykypäivän tarpeita. Kannattaa muistaa, että mitä enemmän laitteita on verkossa, sitä merkityksellisempää on, millä laitteilla verkko luodaan, Sandström painottaa.

Muun muassa seuraavat esineet ovat jo netissä:

Älylamput nostavat kodin valaistuksen uudelle tasolle

• Älylamppuja pystyy sytyttämään, sammuttamaan ja himmentämään sovelluksen avulla. Lisäksi lamppuja pystyy ajastamaan syttymään sarastusvalon tavoin aamuisin ja himmentymään vähitellen iltaisin. Värisävyjä pystyy muokkaamaan esimerkiksi laittamalla pehmeämmän valon makuuhuoneeseen ja vaikkapa kirkkaamman keittiöön.

• Älylampuissa on E27-kanta, joten ne sopivat esimerkiksi hehkulampun paikalle.

• Yleensä älylamppusovellukset toimivat iOS- tai Android-käyttöjärjestelmässä.

Monihuonejärjestelmä tuo musiikin langattomasti kodin joka kolkkaan

• Multiroom- eli monihuonejärjestelmällä tarkoitetaan useammasta kaiuttimesta koostuvaa langatonta äänentoistojärjestelmää. Kaiuttimet voi sijoittaa eri huoneisiin ja käyttäjä pystyy helposti ohjaamaan kaiuttimia eri huoneissa sovelluksen avulla.

• Kaiuttimet toimivat langattomassa kotiverkossa. Musiikki toistetaan musiikkipalvelusta älypuhelimella, tabletilla tai erillisellä kaukosäätimellä.

Älytelevisiot ovat jo valtavirtaa

• Suurimman osan myynnissä olevista televisioista pystyy nykyään liittämään kotiverkkoon, mikä mahdollistaa tietokoneista tutun materiaalin katsomisen kodin ykkösruudulta helposti vain nappia painamalla.

• Youtube, Netflix, Yle Areena, Katsomo ja Ruutu+ ovat suomalaisten eniten käyttämät sovellukset televisioissa. Television ohjaaminen onnistuu helpoiten tabletilla, puhelimella tai hiiriominaisuudella varustetulla kauko-ohjaimella.

• Suosittujen tv-sovellusten lisäksi älytelevisiolla voi tehdä muitakin tietokoneista tuttuja toimintoja, kuten katsella valokuvia, kuunnella musiikkia tai soittaa Skype-puheluita.

Älyhammasharja pitää suun puhtaana

• Älyhammasharjan ja siihen liittyvän sovelluksen avulla voi seurata päivittäisiä hampaidenpesurutiinejaan, ja esimerkiksi varmistaa, että kaikki hampaat tulevat harjattua kunnolla.

• Älyhammasharja toimii Bluetoothin välityksellä ja on yhteydessä sovellukseen, jonka voi ladata iOS ja Android -järjestelmälle.

Älykäs grillin paistomittari valvoo lihan kypsymistä puolestasi

• Mittari on Bluetoothin avulla yhteydessä älypuhelimeen tai tablettiin. Grillaaja asettaa lihalle toivotun lämpötilan ja mittari ilmoittaa, kun se on saavutettu. Yhteensopiva iOS- ja Android-käyttöjärjestelmien kanssa.

Älykkäällä ilmalämpöpumpulla säästää energiaa ja helpottaa elämää

• Kaikkiin ilmalämpöpumppuihin sopivalla AirPatrol-ohjaimella pystyy lämmittämään mökkiä tai kotia silloin, kun on paikalla ja antaa lämpötilan laskea silloin, kun on muualla. Kuluttajan ei tarvitse ajaa mökille tai kotiin säätämään lämpöpumppua, vaan lämpöpumppua säädetään matkapuhelimesta, joko tekstiviestillä tai käyttämällä AirPatrolin älypuhelinsovellusta. 

• Älypuhelinsovellus on saatavilla iOS-, Android- ja Windows-käyttäjille.

Aktiivisuusranneke saa liikkumaan

• Aktiivisuusranneke auttaa saavuttamaan päivittäiset liikuntatavoitteet. Ranneke ilmoittaa muun muassa kulutettujen kaloreiden määrän, unen laadun ja päivässä kuljetun askeleiden määrän. Ranneke auttaa seuraamaan asetettuja tavoitteita ja kannustaa niiden täyttämiseen.

• Normaalisti aktiivisuusranneke on yhteydessä älypuhelinsovellukseen Bluetooth-ominaisuuden avulla.

Älykello yhdistää puhelimen, kellon, kameran ja aktiivisuusrannekkeen

• Älykellolla voidaan ohjata saapuvia puheluita, tekstiviestejä ja muistutuksia, ilman että puhelinta joutuu kaivamaan taskusta. Kellon avulla voi myös ohjata musiikin toistoa, ottaa valokuvia ja katsoa videoita. Älykello toimii lisäksi aktiivisuusrannekkeen tavoin: kello mittaa unirytmiä, laskee askeleet ja sykkeen.

• Älykello yhdistetään älypuhelimeen Bluetooth-ominaisuuden avulla.

Älykäs verenpainemittari seuraa terveydentilan kehittymistä

• Älykäs verenpainemittari on Bluetoothin avulla yhteydessä älypuhelimeen ja tablet-laitteeseen. Mittaustiedot arkistoituvat sovellukseen, joten terveydentilaa on vaivatonta seurata itse ja tilastot on helppo ottaa mukaan lääkäriin. Yhteensopiva iOS- ja Android-käyttöjärjestelmien kanssa.

Kehonkoostumusvaaka mittaa painon lisäksi rasvaprosentin

• Kehonkoostumusvaaka mittaa painon, rasvaprosentin ja laskee painoindeksin. Omaa painoa voi vertailla omaa ikää ja pituutta vastaaviin suositusarvoihin.

• Vaaka on Bluetoothin avulla yhteydessä älypuhelimeen ja tablet-laitteeseen. Mittaustiedot arkistoituvat sovellukseen, joten painon ja kehonkoostumuksen kehittämistä pystyy seuraamaan helposti pidemmällä aikavälillä. Yhteensopiva iOS- ja Android-käyttöjärjestelmien kanssa.

Älykäs itkuhälytin videokuvalla tuo mielenrauhaa

• Älykkäässä itkuhälyttimessä on ohjattava kamera ja itkuhälytin yhdessä laitteessa. 

• Käyttäjä saa hälytyksen, kun vauva itkee tai liikkuu. Itkuhälyttimen vauvayksikkö siirtää äänen ja kuvan kodin WiFi-verkon avulla älypuhelimeen tai tablettiin. Itkuhälyttimen kantomatka on rajaton, joten vauvaa voi seurata kodin kaikista huoneista. Hälyttimeen voi liittää useita eri laitteita, joten sekä äiti että isä voivat seurata vauvaa samanaikaisesti. Kamera mahdollistaa kuvien ja videotallenteiden ottamisen ja infrapunatekniikan ansiosta vauvan liikkeitä voi seurata jopa pimeässä huoneessa. Yhteensopiva iOS- ja Android-käyttöjärjestelmien kanssa.

Robottiruohonleikkuriakin pystyy ohjaamaan mobiililaitteilla

• Kaikenlaisille nurmikoille sopiva robottiruohonleikkuri leikkaa nurmikon puolestasi. 

• Robottiruohonleikkuria voi hallita älypuhelimen tai tabletin kautta. Ruohonleikkuri on Bluetoothilla yhteydessä mobiilisovellukseen.

Lähde: Gigantti 

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle