Plasebon merkitys on tuttu monelle, mutta mitä tarkoittaa nosebo?
Lääketieteessä tunnetaan ilmiö, jossa potilaan negatiiviset uskomukset ja odotukset luovat haitallisia vaikutuksia hoidosta. Tätä ilmiötä kutsutaan noseboksi, ja sitä sanotaan plasebo- eli lumevaikutuksen kääntöpuoleksi.
Lääketieteellisessä julkaisussa Duodecimissä vuonna 2020 julkaistun katsauksen mukaan nosebo- eli lumehaittavaikutus on tunnettu lääketieteessä jo hyvin kauan.
– Nosebovaikutukset voivat ilmetä joko uusina oireina, niiden pahenemisena tai hoidon tehon vähenemisenä, katsauksessa kerrotaan.
Latinan kielen sana placebo tarkoittaa "minä miellytän", ja nocebo taas "minä aiheutan haittaa".
Käytännössä nosebovaikutus ilmenee siten, että potilaan negatiiviset ennakko-oletukset, tietämys aiheesta, ja aikaisemmat kokemukset peilautuvat koettuihin haittoihin ja oireisiin.
– Kaikki ihmiset ovat alttiita nosebovaikutuksille, ja vaikka ihmisten välillä on eroja, mitään yleistä näille vaikutuksille herkkää ihmistyyppiä ei ole olemassa, katsauksessa kerrotaan.
Myös hoidon mahdollisista haittavaikutuksista kertominen voi luoda potilaalle haitallisen oletuksen hoidon tehosta ja mahdollisista oireista.
Esimerkiksi eräässä Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa havaittiin, että nosebovaikutus selittää suuren osan statiinilääkityksen oireista.
Lue myös: Plasebo voi lievittää oireita, mutta se ei paranna syöpää – näin lumevaikutus näkyy aivoissa
Nosebo näkyy myös kliinisen työn ulkopuolella
Duodecimin katsauksen mukaan nosebovaikutukset näkyvät myös muun muassa väestötutkimuksissa. Ilmiö näkyy esimerkiksi sisäilmatutkimuksissa.
– Ei voida varmasti erotella, aiheuttaako huoli oireilun vai oireilu huolen, katsauksessa sanotaan liittyen tutkimukseen sisäilmaongelmaisista kouluista.
Tutkimukset nosebo-ilmiöstä osoittavat, että potilaan odotuksilla on kiistämätön rooli koettujen oireiden ja tuntemusten voimakkuudessa.
Lue myös: Oikeat ja vaikeasti invalidisoivat oireet voivat saada alkunsa kuvitelmista – nosebo selittää sähköallergian
Nosebovaikutusten vakavasti ottaminen on tärkeää
Kielteisiin odotuksiin voivat katsauksen mukaan vaikuttaa myös esimerkiksi potilastoverit, internetistä saatava tieto ja media.
– Nykyisin nopea uutisointi ja sosiaalisen median kanavat voivat luoda tai vahvistaa erilaisten tekijöiden kielteisiä merkityksiä, jotka johtavat esimerkiksi uusiin oireisiin, sairauden oireiden pahenemiseen tai hoidon tehon vähenemiseen.
Katsauksessa korostetaan, että nosebovaikutukset olisi syytä ottaa terveydenhuollossa vakavasti.
– Nosebovaikutusten vakavasti ottaminen on tärkeää, koska siten tuetaan positiivisia terveysvaikutuksia ja toipumista sekä vältetään tarpeettomia haittavaikutuksia.
Nosebovaikutuksia voidaankin ehkäistä hyvällä potilas-lääkärisuhteella.
– Tavoite on, ettei potilaan kokemusta vähätellä ja vältetään vahvistamasta kielteisiä tai katastrofitulkintoja, katsauksessa sanotaan.
Katso myös: Oikeat ja vaikeasti invalidisoivat oireet voivat saada alkunsa luuloista
9:00Neurologian dosentti Kati Juva kertoi Huomenta Suomessa vuonna 2017 lumevaikutuksista, nosebosta ja plasebosta. Esimerkiksi sähköyliherkkyys näyttää selittyvän nosebovaikutuksella.
Lähde: Duodecim