Brasilialaiset tutkijat havaitsivat kesäkuun aikana Amazonissa yhteensä 2 248 tulipaloa. Brasilian kansallisen avaruustutkimusinstituutin (INPE) mukaan se on eniten rekisteröityjä paloja kesäkuun aikana sitten vuoden 2007 kesäkuun. Asiasta uutisoi CNN.
Amazonin palamiskausi esiintyy tyypillisesti voimakkaimmin heinä-, elo- ja syyskuussa. Viime vuoden kesäkuussa INPE havaitsi satelliittikuvista yhteensä 1880 tulipaloa.
Ympäristöaktivistit arvelevat tänä vuonna lisääntyneiden palojen syynä olevan koronaviruksen aihettama poikkeustilanne.
Aktivistien mukaan metsän hakkaajat ja karjankasvattajat ovat hyödyntäneet tilannetta, jossa viranomaisten huomio on Amazonin sijaan koronaviruksen pysäyttämisessä.
Maailman mittapuulla Brasiliassa on toiseksi eniten koronavirustartuntoja.
Toukokuun ja kesäkuun välillä INPE:n satelliitit rekisteröivät 3077 paloa, mikä on reilut 12 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.
Viime vuonna Amazonin tulipalojen aiheuttamat metsäkadot ovat antaneet tutkijoille aihetta olla huolissaan paloista aiheutuvista tuhoisista ilmastovaikutuksista.
Lue myös: Amazonin sademetsien tuho kiihtyy – alkuvuoden aikana maapallolle elintärkeää metsää on hakattu ja poltettu yli 1 200 neliökilometriä
Presidentti tukenut hakkuutoimintaa
Metsien kato on lisääntynyt sen jälkeen, kun maan johtoon siirtyi presidentti Jair Bolsonaro. Hänet valittiin presidentiksi lokakuussa 2018.
Bolsonaroa on kritisoitu siitä, että hän on tehnyt vain vähän sademetsien suojelemiseksi. Presidentti muun muassa supisti paikallisen ympäristöministeriön rahoitusta.
Sen sijaan Bolsonaro on antanut tukensa kaivos-, hakkuu- ja muulle vastaavalle taloudelliselle toiminnalle.