Ambulanssi jätti kahdesti ottamatta kyytiin, kolmen lapsen äiti kuoli – lääkäri tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta

AOP ambulanssi 1.03769467
Kuvituskuva. Kuvan ambulanssi ei liity tapaukseen.All Over Press
Julkaistu 20.03.2018 06:01
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Kuusikymppinen naislääkäri tuomittiin viime perjantaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkorangaistukseen, kun hän ei käskenyt ensihoitajia viemään naispotilasta ambulanssilla sairaalaan ja nainen kuoli kotiinsa.

Jutussa syytettiin kahta lääkäriä tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta oikeus hylkäsi toisen lääkärin syytteen.

Tapaus sattui Tampereella vuoden 2016 helmikuussa.

Kolmen lapsen äidille soitettiin ambulanssi kotiin peräti kahdesti, mutta kummallakaan kerralla naista ei kuljetettu sairaalaan.

Naispotilas oli valittanut hengitysvaikeuksia, selkä- ja rintakipua, päänsärkyä ja pyörrytystä, minkä lisäksi hänen hengitystiheytensä ja syketaajuutensa olivat koholla.

Perheenäidillä oli jalassaan kipsi, joka altisti tämän laskimoveritulpalle, ja myöhemmin oireiden syyksi paljastui keuhkoveritulppa.

Hengitysvaikeuksia ja huimausta

Ensihoitajat jättivät lääkärin ohjeiden mukaisesti naisen kuljettamatta sairaalaan, ja hän menehtyi keuhkoveritulppaan kotonaan seuraavana päivänä.

– Jos [lääkäri] olisi toiminut tilanteessa riittävällä huolellisuudella, hän olisi havainnut [naisen] tilan vakavuuden ja ilmoittanut ambulanssimiehistölle, että [nainen] tulee välittömästi toimittaa ensiapuun, syytteessä todettiin.

Noin 6,5 tuntia ensimmäisen ambulanssikäynnin jälkeen naisen luokse kutsuttiin jälleen ambulanssi. Nainen valitti hengitysvaikeuksia, huimausta ja takaraivokipua.

Asiassa ensihoitohenkilökuntaa konsultoinut toinen lääkäri oli tietoinen aiemmasta ambulanssikäynnistä, mutta lääkäri ohjeisti ambulanssimiehistöä jättämään naisen kotiinsa.

Kehottivat menemään itse hoitoon

Syyttäjä vaati lääkäreille rangaistukseksi 50–60 päiväsakkoa.

Lääkärit kiistivät syytteet. Heidän mukaansa potilaan tilasta tehtiin arvio puhelimitse ensihoitajien tietojen varassa.

Tilanne vaikutti ensimmäisen lääkärin mukaan siltä, että potilasta ei tarvinnut viedä ambulanssilla sairaalaan.

Lääkäri kertoi ehdottaneensa potilaalle, että hän voi hakeutua tarvittaessa sairaalaan omalla autolla tai taksilla. Lääkärin mukaan se ei olisi mitenkään huonontanut naisen ennustetta.

Toinen lääkäri puolestaan kertoi antaneensa suosituksen, että potilaan tilaa seurataan kotona ja tarvittaessa tämä hakeutuu omatoimisesti sairaalaan.

Lääkärin mukaan potilas ei ollut ambulanssikyydin tarpeessa, mutta hän ei kieltänyt ensihoitajia kuljettamasta potilasta sairaalaan.

Toisen syyte hylättiin

Oikeus hylkäsi ensimmäisen lääkärin, 36-vuotiaan miehen syytteen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeuden mukaan miehen oli kovin vaikea puhelinkonsultaation perusteella epäillä keuhkoemboliaa. Lääkärin vastuulla ei ollut se, että potilas hakeutuu itse hoitoon.

Oikeus tuomitsi toisen lääkärin, 62-vuotiaan naisen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päiväsakkoon. Hänen tuloillaan sakkojen hinnaksi tuli yhteensä 3560 euroa.

Oikeuden mukaan lääkäri rikkoi huolimattomuudesta virkavelvollisuutensa eikä teko ollut kokonaisuutena arvioiden vähäinen, kun otetaan huomioon sen haitallisuus, vahingollisuus ja muut tekoon liittyvät seikat.

Käräjäoikeus totesi päätöksessään, että lääkärin olisi pitänyt havaita naisen elintoiminnoissa häiriötilanne, joka olisi pitänyt selvittää sairaalan päivystyksessä.

Oikeus totesi myös, että potilas olisi silti mahdollisesti kuollut keuhkoemboliaan, vaikka hänet olisi välittömästi viety sairaalahoitoon ensimmäisen hätäkeskuskutsun jälkeen.

Oikea hoito-ohje ei siis olisi välttämättä pelastanut naisen henkeä, ja sen vuoksi oikeus hylkäsi naisen omaisten vahingonkorvausvaatimukset.

Perhe vaati Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä korvauksia muun muassa vainajan kuljetus- ja hautajaiskuluista.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos