Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 40-vuotiaan sairaanhoitajan kuolemantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoihin, kun potilas kuoli sairaanhoitajan virheen takia.
Juttu puitiin Helsingin käräjäoikeudessa salaisena, koska siinä käsiteltiin erityisen arkaluonteisia terveystietoja. Oikeus julkaisi kuitenkin tapauksesta selosteen. Siinä ei mainita edes kuolleen sukupuolta tai ikää. Se kerrotaan, että potilas oli monisairas ja erittäin huonokuntoinen.
Tekopäivä oli 13. syyskuuta 2013. Potilas oli hoidettavana Haartmanin sairaalassa. Hänelle oli asennettu nenä-mahaletku ravinnon ja lääkkeiden antamista varten. Letkun sijaintia ei ollut kuitenkaan varmistettu ja lääkäri oli määrännyt sen selvitettäväksi röntgenkuvalla.
Sairaanhoitaja oli kuitenkin aloittanut ravinto- ja lääkeliuoksen tiputtamisen letkuun.
Liuosta keuhkoihin
Nenä-mahaletku oli kuitenkin päätynyt mahalaukun sijaan oikean keuhkon alalohkoon, minkä seurauksena liuosta päätyi väärään paikkaan. Tämä aiheutti potilaan menehtymisen. Osaltaan siihen vaikutti jo aiemmin ravinnon hengittämisestä johtunut keuhkokuume.
Sairaanhoitaja oli ollut huolissaan potilaan ravitsemustilasta. Nainen oli tiedustellut asiaa kansliassa ja oikeuden mukaan ilmeisesti puhtaan ajatusvirheen kautta päätyi liuoksen tiputtamiseen. Oikeus arvioi, että sairaanhoitajan kokemattomuus oli osasyynä virheeseen.
Oikeus langetti 40-vuotiaalle 70 päiväsakkoa, josta tuli maksettavaa 420 euroa.
Oikeus määräsi Helsingin kaupungin korvaamaan potilaan omaisten oikeudenkäyntikulut 5600 euroa sekä maksamaan hautaus- ja muita kuluja 5400 euroa.
Sairaanhoitajan oikeuskulut 3900 euroa menivät valtion maksettaviksi.
Myös lääkäri syytteessä
Jutussa oli syytteessä myös lääkäri, joka oli tehnyt tilanteessa päätöksen, ettei potilasta elvytetä. Hän ei tiennyt nenä-mahaletkuun liittyvästä virheestä.
Naista syytettiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.
Oikeus totesi, ettei lääkäri ollut toiminut vastoin mitään määräystä tai ohjetta. Paikalla olleet kaksi lääkäriä olivat arvioineet hänen toimineen oikein ja samaa mieltä oli asiantuntijana kuultu ensihoidon erikoislääkäri.
Sen sijaan Valvira ja sen käyttämä asiantuntija olivat päätyneet toisenlaiseen arvioon.
Oikeus päätyi siihen, että lääkäri ei tehnyt virhettä, vaikka oli tehnyt päätöksen elvyttämättä jättämisestä ennen kuin hän saapui huoneeseen, josta potilas oli löytynyt elottomana.
Lääkärin syytteet hylättiin ja valtion on maksettava hänelle oikeudenkäyntikuluja 25000 euroa.