Yhdysvalloissa Länsi-Virginiassa entiselle poliisille maksetaan 175 000 dollarin korvaukset perusteettomasta irtisanomisesta. Mies irtisanottiin sen jälkeen, kun hän ei ollut suostunut ampumaan aseistautunutta epäiltyä.
Nyt kaupunki ja entinen poliisi ovat saaneet soviteltua kiistansa.
– Olen onnellinen, että tämä osa elämästäni on viimein ohi. Toivottavasti yhdenkään poliisin ei tarvitse käydä läpi samaa, kertoi aikaisemmin Weirtonin poliisilaitoksella työskennellyt Stephen Mader.
Potkuihin johtanut tapaus tapahtui toissavuoden toukokuussa. Tuolloin 23-vuotiaan nuoren miehen tyttöystävä ilmoitti hätänumeroon miehen aikovan satuttaa itseään.
Kohteeseen saapunut Mader havaitsikin miehen seisomassa talon edustalla. Mies oli selvästi järkyttyneessä tilassa ja hänellä oli kädessään ase.
Mies ei suostunut luopumaan aseestaan, vaan pyysi poliisia avaamaan tulen. Yhdysvaltain armeijan Afganistan-operaatiossa palvellut Mader ei suostunut ampumaan epäiltyä, vaan yritti selvittää asian puhumalla. Mader arvioi, ettei itsetuhoinen epäilty ollut niin suuri uhka, että tämä olisi täytynyt ampua.
Hetkeä myöhemmin paikalle saapui lisää poliiseja. Epäilty kohotti asettaan, jolloin poliisit avasivat tulen ja surmasivat miehen välittömästi. Myöhemmin tapauksesta tehty tutkinta päätyi lopputulokseen, jonka mukaan epäillyn ampumiseen oli riittävät perusteet. Tutkinnan mukaan miehen ase ei ollut tapahtumahetkellä ladattu.
Oikeuteen toimitettujen asiakirjojen mukaan epäillyn tyttöystävä oli kertonut hätäkeskukselle, ettei aseessa ollut patruunoita. CNN:n mukaan on epäselvää, välittikö hätäkeskus tiedon asiasta paikalle menneille poliiseille.
Epäselviä perusteita
Tapahtumien jälkeen Stephen Maderin työsuhde purettiin. Poliisilaitos vetosi muun muassa siihen, ettei Maderilla ollut poliisilta vaadittavaa harkintakykyä kriittisten tilanteiden varalle.
Lisäksi poliisilaitos nosti esiin kaksi aikasempaa tilannetta, jossa Maderin väitettiin toimineen asiattomasti tai laittomasti.
Ensimmäisessä tapauksessa Maderin väitettiin menneen ilman etsintälupaa erään miehen autoon asettaakseen kojelaudalle parkkisakon. Toisessa tapauksessa Maderin kollegoineen väitettiin vähätelleen iäkkään naisen kuolemaa, joka paljastui myöhemmin henkirikokseksi.
Iäkkään rouvan tapaukasessa Mader kertoi CNN:lle, että ensihoitajat olivat todenneet poliiseille naisen kuolleen luonnollisista syistä. Tämän vuoksi poliisit eivät olleet kirjanneet raporttiin mitään poikkeavaa.
Parkkisakkotapauksen taustalla puolestaan oli Maderin mukaan riita. Hän kertoo CNN:lle, että auton raivostunut omistaja oli saapunut kiroillen ja haukkuen paikalle juuri, kun poliisi oli kirjoittamassa sakkoa. Tuolloin poliisi oli käyttänyt tilanteessa rumaa kieltä, mikä oli ilmisesti saanut auton omistajan valittamaan Maderin toiminnasta.
"Myrkyllinen toimintakulttuuri"
Stephen Maderin asiaa ajaneen ihmisoikeusjärjestön American Civil Liberties Union of West Virginian (ACLU-WV) edustajan Joseph Cohen mukaan tapaus on räikeä esimerkki yhdysvaltalaisiin poliisilaitoksiin pesiytyneestä "myrkyllisestä" toimintakulttuurista.
– Poliisi tarvitsee työnsä hoitamiseen riittävän koulutuksen ja toimintatavat, joilla tilanteiden kärjistymistä voidaan estää. Ihmiset eri puolilla maata ansaitsevat ihmiset huomioivan ja läpinäkyvän poliisin, Cohen kertoi.
Cohenin mukaan poliisi tarvitsee myös lisää tietoa siitä, miten eri tyyppisissä kriisitilanteissa olisi syytä toimia.
– Yhdenkään poliisin ei pitäisi menettää työtään ja mainettaan sen vuoksi, että hän päättääkin puhua sen sijaan, että ampuisi ihmisiiä, totesi Stephen Maderin asianajaja Timothy O'Brien.