George Floydin kuolema tapahtui useiden lähteiden mukaan kaupan edustalla väärennetyn shekin ja sekavaksi kuvaillun käyttäytymisen tähden.
George Floyd, 46, kuoli poliisin liiallisen voimankäytön vuoksi Minneapoliksessa, Minnesotan osavaltiossa Yhdysvalloissa maanantaina 25. toukokuuta.
BBC:n mukaan kuolemaan johtaneet tapahtumat kestivät kaikkiaan vain 30 minuuttia.
Kaikki sai alkunsa Cup Foods -nimisessä ruokakaupassa, jossa Floyd oli ostamassa tupakkaa. Hän oli BBC:n mukaan kaupan vakioasiakas, joka ei kaupan omistajan Mike Abumayyalehin mukaan aiheuttanut koskaan ongelmia. Hän ei tosin ollut tapahtuma-aikana töissä.
Kaupan työntekijä soitti hätäkeskukseen
BBC:n ja The Sun -lehden mukaan paikallinen poliisi oli saanut puhelun, jonka aikana kaupan ohjeistusta noudattanut työntekijä väitti, että Floyd yritti maksaa ostoksiaan väärennetyllä 20 dollarin shekillä.
Viranomaisraporttien mukaan noin kello 20.00 soitetussa hätäpuhelussa teini-ikäinen kassatyöntekijä kertoi hätäkeskuspäivystäjälle, että hän oli vaatinut savukkeita takaisin, mutta Floyd ei suostunut siihen. Työntekijän mukaan Floyd vaikutti olevan sekavassa tilassa.
Kun ensimmäinen poliisipartio saapui paikalle muutaman minuutin kuluttua hätäpuhelusta, he tapasivat Floydin kaupan edustalta istumasta kahden muun ihmisen kanssa.
Kun poliisipartio lähestyi Floydia, toinen poliiseista tarttui aseeseen ja vaati Floydia näyttämään kätensä. The Sun -lehden mukaan poliisi on kertonut, että Floyd oli ”fyysisesti vastustellut poliiseja”, minkä lisäksi poliisi uskoi Floydin olevan joko huumeiden tai alkoholin vaikutuksen alaisena.
On edelleen epäselvää, miksi poliisi oli päätynyt ottamaan aseen esille.
Tilanne eskaloitui nopeasti: "Älä tapa minua"
BBC:n mukaan käsirautojen laittaminen sujui kuitenkin rauhallisesti, mutta tilanne eskaloitui, kun poliisit olivat laittamassa Floydia poliisiautoon noin kello 20.14.
Viranomaisraporttien mukaan Floyd vastusteli autoon menemistä ja kertoi olevansa klaustrofobinen, eli pelkäävänsä ahtaita paikkoja. Paikalle saapui toinenkin partio, joista toinen poliisi oli Derek Chauvin, 44.
Kaksi poliisipartiota sai Floydin mahalleen asfalttiin. Videoille tallentuneissa tapahtumissa häntä pideltiin maassa kolmen poliisin voimin.
Aseeton Floyd oli tilanteessa puolustuskyvytön, sillä hänen kätensä olivat käsiraudoissa selän takana. Chauvin painoi polvellaan Floydin niskaa ja kaulaa.
– En saa henkeä, Floyd sanoi tuskissaan kasvot asfalttia vasten.
– Älä tapa minua, Floyd sanoi ennen tajuntansa menettämistä.
CNN:n mukaan poliisi painoi Floydin kaulaa kaikkiaan noin 9 minuuttia, joista noin kaksi minuuttia Floyd makasi maassa reagoimatta mihinkään.
George Floydin kuolema on saanut laajalti julkisuutta ympäri maailmaa. Kuva: CNN
Sivulliset yrittivät päästä väliin
Tilanteen nähneet sivulliset yrittivät saada poliisien hellittämään otettaan.
– Hän ei liiku, yksi sivullinen huusi tilanteessa.
– Päästäkää irti hänestä, toinen reagoi.
Kun Floyd oli muuttunut elottomaksi, sivulliset vaativat poliisia tarkistamaan maassa makaavan miehen pulssin. Yksi poliiseista teki työtä käskettyä, mutta pulssia ei enää löytynyt.
Kello 20.27 Chauvin päästi polvensa irti, ja eloton Floyd kuljetettiin sairaalaan. Tuntia myöhemmin Floyd julistettiin kuolleeksi.
Lue myös: Tästä videosta Yhdysvaltain raivokkaat mellakat saivat alkunsa – George Floyd aneli armoa poliisilta ennen kuolemaansa: "Äiti, rakastan sinua"
Poliisia syytetään murhasta – vaimo otti eron
Alustavan ruumiinavausraportin perusteella on näyttöjä siitä, että poliisin toiminta on johtanut Floydin kuolemaan. Myös Floydin terveydelliset syyt ovat saattaneet olla myötävaikuttamassa hänen traagiseen kuolemaansa.
Floydin niskaa painanut poliisi, Derek Chauvin, erotettiin poliisin tehtävistä tapahtuneen jälkeen. Tällä hetkellä hänet on pidätetty ja entistä poliisia syytetään kolmannen asteen murhasta.
The Sun -lehden mukaan Chauvinin vaimo on hakenut tapahtuneen jälkeen avioeroa.
Lue myös: Yökerhon omistajan väite: Tummaihoinen George Floyd ja hänen murhastaan syytetty poliisi työskentelivät samassa työpaikassa portsareina
Syytteitä vaaditaan kovemmiksi
Myös kolme muuta poliisiviranomaista ovat FBIn ja Minnesotan viranomaisten tutkinnan alla. Syyttäjän mukaan on todennäköistä, että myös he saavat syytteitä tapahtuneesta.
Minneapoliksen kaupunginjohtaja Jacob Freyn mukaan kaikki neljä poliisia, jotka olivat läsnä tapahtuneen aikana, on erotettu tehtävistään.
– Se, että olet tummaihoinen Amerikassa, ei pitäisi tarkoittaa kuolemantuomiota, tapahtuneesta järkyttynyt kaupunginjohtaja sanoi lehdistötilaisuudessa.
Floydin omaiset ovat olleet tyytymättömiä syytteisiin. He toivoisivat, että Chauvinia vastaan nostettu kolmannen asteen murhasyyte kovenisi, ja kaikki tilanteessa olleet poliisit pidätettäisiin.
Floydin kuolema on nostattanut useita päiviä kestäneitä mielenosoituksia eri puolilla Yhdysvaltoja.