Vanhemmat, jotka lyövät lapsiaan, saattavat uskoa, että läimäytyksellä saa lapsen huomion, vaikka se oikeastaan vain pahentaa lapsen käytöstä ja saattaa lastenlääkärien mukaan aiheuttaa jopa pitkäaikaista haittaa.
Suomessa lasten ruumiillinen kuritus on ollut kiellettyä jo vuodesta 1984. Nyt myös The American Academy of Pediatrics on kiristänyt suosituksiaan ruumiillista kuritusta vastaan, kertoo NBC News. Yhdysvaltalaisten lastenlääkärien mukaan ruumiillinen kuritus tekee lapsista aggressiivisempia ja nostaa mielenterveysongelmien riskiä.
Ruumiillisella kurituksella ei saavuteta mitään hyötyä
– Ruumiillisen kurituksen kokeminen tekee siitä todennäköisempää, että lapsi on tulevaisuudessa uhmakas ja aggressiivinen, lastenlääkärit toteavat uudessa ohjeistuksessaan.
Tohtori Robert Sege toteaa, ettei piiskaamisella saavuteta minkäänlaista hyötyä, toisin kuin antamalla hyvän roolimallin ja asettamalla terveet rajat.
– Vanhempien, muiden huoltajien tai lasten kanssa vuorovaikutuksessa olevien aikuisten ei pitäisi käyttää ruumiillista kuritusta vihan purkauksissaan tai rangaistuksena huonosta käytöksestä. Eikä myöskään sellaisia kurinpidollisia menetelmiä, jotka sisältävät sanallista väkivaltaa, joka aiheuttaa häpeää tai nöyryytystä, lastenlääkärit linjaavat.
Segen mukaan tällaisten kurinpitotoimien jälkeen lapsi vain palaa samaan käytökseensä muutamassa minuutissa.
Lue myös: Mitä suurempi perhe, sen parempi – sisarusparvi suojaa syövältä?
Lastenpsykiatri kertoo videolla, onko lasten lahjonta sallittua. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Taustalla saattaa olla muita ongelmia
Tutkimusten mukaan, ruumiillisella kurituksella ei ole siis edes kasvatuksellisessa mielessä hyötyä, mutta haittoja sitäkin enemmän – jopa vaikka vanhemmat olisivat muuten rakastavia ja helliä.
– Lapset, jotka kokevat toistuvasti ruumiillista kuritusta, ovat taipuvaisia kehittämään aggressiivisia käytösmalleja, riskialttiimpia mielenterveysongelmiin sekä oppimisvaikeuksiin, Sege kertoo.
Vanhemmat, jotka lyövät lapsiaan, ovat saattaneet kokea itse samanlaista lapsina. Ruumiillisen kuritukseen liittyy usein myös perheen talousvaikeudet, mielenterveysongelmat, parisuhdeväkivalta tai päihdyttävien aineiden väärinkäyttö.
Positiivisuutta piiskauksen sijaan
Vaikka jotkut vanhemmista yhä uskovat, että ”kunnon piiskaus on välillä tarpeen lapsen kurinpidossa”, Sege uskoo, että mielipide ja asenteet ovat muuttumassa.
– Uskomme, että sukupolven muutoksen myötä nykypäivän vanhemmat piiskaavat lapsiaan epätodennäköisemmin kuin vanhempansa, Sege toteaa.
Piiskauksen tai lyömisen sijaan Sege suosittelee aikalisää, jonka tarkoituksena on opettaa lasta säätelemään itseään, jotta tällä olisi mahdollisuus kontrolloida ja hallita omaa käytöstään.
Kaiken alku on kuitenkin positiivisen, tukevan ja rakastavan suhteen luominen lapsen ja vanhemman välille.
– Ilman tätä perustaa, lapsellasi ei ole mitään muuta syytä, kuin pelko, osoittaa hyvää käytöstään, lastenlääkärit selittävät.
Perustan luonnin jälkeen on tärkeää tukea positiivisesti käytöstä, jota oletat lapseltasi. Ei varmastikaan tule kenellekään yllätyksenä, että positiivinen tuki toimii väkivaltaa tehokkaammin.
Lähde: NBC News