Amina, 24, aloitti näpistelyn 5-vuotiaana ja päihteiden käytön 12-vuotiaana – yksi asia olisi voinut katkaista kierteen: "Olisi ollut helpompi reitti"

5:53img
Katso video: Amina tietää hyvin, millaisten vaikeuksien kanssa päihdeongelmaiset painivat.
Julkaistu 14.07.2022 06:29
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Amina, 24, teki ensimmäiset näpistelynsä noin viisivuotiaana ja alkoi käyttää päihteitä ollessaan vasta 12-vuotias. Vuosien päihde- ja rikoskierteen jälkeen hän kuitenkin auttaa päihteitä käyttäviä kaduilla ja haluaa muuttaa ihmisten käsitykset päihteitä käyttävistä ihmisistä.

Amina kuuluu Huudikoutseihin, joka on Kukunori ry:n ja Irti Huumeista ry:n jalkautuvan vertaistyön yhteishanke. Sen jäsenet kulkevat pääkaupunkiseudulla julkisessa liikenteessä ja sen solmukohdissa. Tarkoituksena on keskustella päihteitä käyttävien kanssa, tarjota heille evästä ja auttaa ongelmissa.

Huudikoutsien oma kokemus päihde- ja rikoskierteestä irtautumisesta on keskeinen osa toimintaa, koska sen kautta heillä on ensikäden ymmärrystä katuelämästä ja siten myös uskottavuutta kohdattavien silmissä.

Tapaamisissa Amina voi jakaa omia kokemuksiaan ja myös muistuttaa päihteitä käyttäviä siitä, että ongelmista on mahdollista päästä eroon. Aminan mukaan kohtaamiset ovat pääsääntöisesti hyvin lämpimiä ja antoisia myös Huudikoutseille itselleen.

Lue myös: Pahimpina aikoina Jonttu piikitti vettä suoneen – tällaista on metroasemien päihdehuuruinen arki ex-käyttäjän silmin

Päihteillä turrutettiin paha olo

Amina kertoo turruttaneensa nuorena pahaa oloaan päihteisiin. Alkoholin kylkeen tulivat nopeasti muut päihteet ja ongelmavyyhdin syventyessä Amina alkoi hankkia rahaa päihteisiin esimerkiksi automurroin.

– Huomasin, että päihteet helpottavat pahaan oloon, joten halusin koko ajan olla päihtynyt, hän kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Ongelmien taustalla Amina kertoo olevan lapsuuden traumat. Aminan kokemusten mukaan monella muullakin päihdeongelmista kärsivällä on ollut elämässään vaikeita elämäntilanteita ja vastoinkäymisiä.

Amina kertoo ravanneensa lukuisia kertoja katkoilla ja päihdekuntoutuksessa, tuloksetta. Lopulta kierteen katkaisu onnistui, kun hän osasi ottaa apua vastaan ja sai neuvoja päihteiden käytön jo lopettaneilta löytääkseen itselleen toimivat keinot päihteettömän elämän aloittamiseksi.

Tärkeää oli myös saada päiviin tekemistä: hän ei joutunut jäämään toimettomana kotiinsa, vaan pystyi osallistumaan mielekkääseen toimintaan.

Amina nostaa erityisesti esille puhumisen tärkeyden. Omista asioistaan ja ongelmistaan täytyy puhua. Jos Amina tapaisi nuoren itsensä nyt, hän kehottaisi tätä olemaan rohkea ja puhumaan asioistaan sulkeutumisen sijaan.

Päihdeongelmainen monen silmissä "kasa roskaa"

Aminan mukaan monet suomalaiset suhtautuvat karsaasti päihdeongelmista kärsiviin.

– Päihdeongelmainen on monen silmissä kasa roskaa.

Aminan mukaan muista ihmisistä välittyy selkeä halu saada päihteitä käyttävät pois silmistä. Aminan mukaan ihmiset eivät ymmärrä päihderiippuvuutta ja sitä, miten se tekee päihteiden käytöstä pakonomaista.

– Meillä on sairaus. Ja se on kuolemaan johtava sairaus, hän kommentoi päihderiippuvuutta.

Amina toivoo, että ihmiset nähtäisiin päihteiden käytön takaa, ja että samalla tunnistettaisiin myös heidän muut ongelmansa. Amina kertoo, että hänelle oli nuorena vain sanottu, että hänen pitäisi lopettaa päihteiden käyttö, mutta ei kysytty syitä, mitkä hänet ajoivat päihtymään.

Amina uskoo, että jos ihmisiä autetaan heidän muissa ongelmissaan, olisi heidän myös helpompi lopettaa päihteiden käyttö pahan olon vähetessä.

– Jos olet asunnoton, niin se on tosi raskasta pyöriä tuolla kaduilla selvin päin, kun et tiedä minne pääset nukkumaan. Totta kai haluat jotain piristävää, että voit pysyä hereillä, Amina kuvailee.

Asunnottoman naisen elämä on vaarallista

Amina on itse ollut kolmesti asunnottomana, kahdesti kuukauden ajan ja vuonna 2020 puoli vuotta.

Elämä ilman asuntoa on paitsi raskasta, myös vaarallista. Jos yöksi ei päästy kavereiden luokse, niin yleensä yöpaikka löytyi jonkun miehen luota. Nuorena naisena tähän liittyi riski raiskauksesta tai muusta hyväksikäytöstä. Asunnottomuus pakotti jatkuvasti olemaan varovainen ja varautumaan väkivallan uhkaan.

– Sen takia sitä käyttää enemmän päihteitä. Koen, että päihteiden käyttöni räjähti aina, kun olin asunnoton, koska halusin turruttaa sen pahan olon, Amina kertoo.

Haluaisi nyt muuttaa maailmaa

Amina uskoo voivansa omalla toiminnallaan muuttaa ihmisten käsityksiä päihteitä käyttävistä ja päihdeongelmista. Kun hän esimerkiksi julkisilla paikoilla kulkee Huudikoutsien varusteissa, tulevat ihmiset kysymään häneltä, mistä toiminnassa on kysymys.

Silloin Amina voi kertoa myös omasta taustastaan. Osa ihmisistä yllättyy, koska mielikuvat entisen päihteidenkäyttäjän ulkoasusta eivät vastaa Aminan ulkonäköä.

Amina myös uskoo, että kun ihmiset näkevät nuoren naisen juttelemassa päihtyneen miesporukan kanssa, voivat mielikuvat vaarallista päihteiden käyttäjistä murtua.

Tärkeintä työssä on kuitenkin päihteiden käyttäjien kohtaaminen. Amina uskoo, että itsekin olisi hyötynyt, jos olisi itse nuorena tavannut kokemusasiantuntijan.

– Jos silloin nuorena olisi päässyt keskustelemaan jonkun kokemusasiantuntijan kanssa, joka olisi kulkenut tätä reittiä ja elänyt siinä elämässä, uskon, että se olisi oikeasti voinut herättää ja ainakin estää tekemästä jotain asioita. En tiedä olisiko se pelastanut, mutta kyllä uskon, että olisi ollut ainakin helpompi reitti, hän sanoo.

Tulevaisuudessa Amina haluaisi olla vaikuttaa asioihin ja olla tekemässä muutoksia yhteiskunnassa.

– Haluaisin antaa äänen päihteiden käyttäjille ja rikoksentekijöille. Haluaisin myös päästä auttamaan nuoria, jotta heidän ei tarvitsisi kulkea tuota rankkaa polkua, koska se oikeasti tuhoaa ihmistä sisältä, hän sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Huumeet