Jääkiekkoilijat käyttävät kesäharjoittelussaan entistä enemmän henkilökohtaisia valmentajia parantaakseen fyysisiä ominaisuuksiaan. MTV Urheilu vieraili ex-pikaluistelija Markus Puolakan vetämissä harjoituksissa.
Kauden jälkeen kostea totaalitauko, sitten kesällä joukkueen kanssa punttia ja lenkkiä. Kesän lopulla joukkueen kanssa jäälle ja pelit käyntiin.
Tällaista jääkiekkoilijan kesää ei näe enää kuin alasarjoissa tai vanhoissa dokumenteissa. Kilpailu on koventunut ammattilaistasolla niin paljon, että pelaajien on pakko koko ajan etsiä uusia keinoja päästäkseen uralla eteenpäin.
Kilpailu isoista rooleista kovan rahan sarjoissa on raakaa.
Yhä useammat pelaajat haluavat harjoitella pienryhmissä ja palkata valmentajia, jotka auttavat kehittämään ominaisuuksia.
– Näen todennäköisenä, että yksilöllisen valmennuksen tarve vain lisääntyy. Huipulle pääseminen ja siellä pysyminen on niin vaikeaa, että kaikki keinot on otettava käyttöön, Arizona Coyotesin organisaatiossa kautensa päättänyt Markus Hännikäinen sanoi MTV Urheilulle.
”Mörssärinä ei pärjää”
Ex-pikaluistelija Markus Puolakka valmensi aiemmin Teemu Erosta, joka kysyi, että mahtuisiko harjoitusryhmään muutamia hänen tuttujaan. Hän suostui, kunhan ryhmä ei kasvanut liian isoksi.
– Laatu säilyy parempana, kun ryhmä pysyy pienenä. On helpompi keskittyä kuuteen kuin 26 pelaajaan, Puolakka sanoi.
Puolakka käyttää pitkältä pikaluistelijanuraltaan saamiaan oppejaan hyväksi, kun hän harjoituttaa jääkiekkoilijoita. Hän myönsi, ettei ymmärrä jääkiekosta pelinä mitään, mutta luistelussa on paljon samoja elementtejä kuin pikaluistelussa.
– Voima tulee kulmista, ja luistelupuristus pitää saada tiettyyn suuntaan.
Isot lihakset ja voima eivät ole itseisarvo. Tavoitteena on edetä jäällä nopeasti ja tehokkaasti.
– Samanlaista se on ollut aiemmin pikaluistelussa, että mitä isommat reidet, sitä parempi. Isona mörssärinä ei pärjää, vaan keskitymme harjoittelussa paljon vikkelyyteen ja ketteryyteen.
Tyrväinen kehittää luistelua
Juhani Tyrväinen pelasi viime kaudella ensimmäistä kertaa ulkomailla urallaan – ja hyvin pelasikin. Hänestä tuli yksi SHL:n ykkösjoukkueen Luulajan ydinpelaajista.
Kehitystä ei ole kuitenkaan tarkoitus jättää tähän. Tyrväinenkin uskoo yksilöllisen harjoittelun voimaan.
– Isot pääpiirteet ovat samat kuin joukkueena harjoitellessa, eikä urheilua ja treenaamista tarvitse uudelleen keksiä. Näin pystyy kuitenkin keskittymään spesifimmin siihen mitä yksilö tarvitsee.
Puolakan harjoituksissa ”kuivaluistellaan” paljon ja yritetään saada oikeat lihakset töihin.
– Olen kohta 30-vuotias, enkä tee enää voimapuolessa eroa vastustajiin. Pitää löytää muita keinoja, ja minulle se on luistelu.