Ammattilainen vinkkaa: Tämä on varma, helppo ja halpa tapa estää vesiputkien jäätyminen

2:03img
Julkaistu 09.03.2018 20:59
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Nyt päättynyt pitkä pakkasjakso on aiheuttanut runsaasti vesiputkien jäätymisiä. Säiden lauhtumisen myötä putkissa piilee vesivuotovaara.

Vakuutusyhtiöt korvaavat osittain putkien jäätymisestä aiheutuneita vahinkoja, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa jopa satojen tuhansien eurojen edestä vauriota.

Johtoputki Oy:n toimitusjohtaja Miika Haaranen sanoo firman tehneen töitä pari viikkoa lähes yötä päivää jäätyneiden putkien kanssa.

– Joskus on jouduttu paiskimaan töitä yömyöhään, mutta koska olemme luvanneet hoitaa homman emme ole jättäneet sitä puolitiehen. Kyllä se on hyvä tunne, kun lopulta olemme saaneet jopa parikymmentä metriä jäässä olleen putken sulamaan, lisää Haaranen.

miika johtoputki

Haarasen neuvoo merkitsemään talon vesisulut hyvin.

Haaranen kumoaa ensimmäiseksi yleisen harhaluulon.

– Yleinen luulo on, kun pakkanen lauhtuu putket menevät jäähän. Jäätymiseen vaaditaan kuitenkin pitkää pakkasjaksoa, mikä meillä on tänä talven ollut. Nyt, kun pakkanen lauhtuu, routa alkaa sulaa, valaisee Haaranen. 

Jäätyneitä putkia Haaranen on sulattanut kuuman höyryn avulla. Joskus on käytetty myös kahden sadan barin paineella tulevaa kylmää vettä.

– Mökillä oman haasteensa sulattamiseen aiheuttaa tiukat mutkat putkissa, sillä sulattaminen höyryllä vaatii sen, että kaapeli saadaan pujotettua putken suoraan osaan.

Näistä syistä putket jäätyvät

Haarasen mukaan putkien jäätymiseen on kaksi syytä.

– Ei ole tarpeeksi syvälle kaivettu putkia.  Suositus on kaksi metriä ja putket tulee eristää koko matkalta. Toinen yleinen syy on se, että ne putket tulee rossipohjasta läpi ja sieltä puuttuu eristykset.

LähiTapiolan turvallisuuden palvelut johtajan Anu Koskenvuon mukaan lauhtuminen on se hetki, jonka jälkeen vakuutusyhtiöille tulee vahinkoilmoituksia.

– Nämä on herkkiä tilanteita, kun pitkään jatkuneet pakkaset lauhtuvat, niin ikäviä vuotovahinkoja alkaa paljastua esimerkiksi kesämökeillä. 

Muoviputket kestävät jäätymistä ja sulamista ilman isoa vuotoriskiä. Vesivuotovaara on sen sijaan suuri kupariputkissa, joita usein käytetään talon sisällä.

Vakuutusyhtiö opastaa huolellisuuteen mökin ylläpidossa myös talvella ja kutsumaan ammattilaisen sulattamaan ennen kuin pakkasten lauhtuminen aiheuttaa vuotovahingon.

putken sulatusta

Höyrysulatus on tehokas tapa saada vesiputket auki.

Tätä vakuutusyhtiö toivoo

Vakuutusyhtiöt korvaavat parhaiten huolellisen mökkiläisen vuotovahinkoja, joissa vahingot voivat nousta keskimäärin muutamista tuhansista kymmeniin tuhansiin euroihin. Pahimmillaan vahingot ovat olleet satoja tuhansia euroja.

– Pitäisi aina huolehtia, että jos mökki jää kylmilleen vedet katkaistaan.
Jos on jätetty lämmitys päälle ja sattunut vahinko, jos ei ole käynyt kertaakaan katsomassa ja sattuu vahinko, niin silloin korvaus tulee vain osittain. Jos taas on mökki jätetty ihan tyhjilleen ja kuitenkin paineistetut vesiputket päälle, niin niissä tilanteissa vakuutus ei pysty aina tarjoamaan korvausta, toteaa Koskenvuo.

Vakuutusyhtiö opastaa huolellisuuteen mökin ylläpidossa myös talvella ja kutsumaan ammattilaisen sulattamaan ennenkuin pakkasten lauhtuminen aiheuttaa vuotovahingon.

Höyrysulattajien mielestä paras turva jäätymistä vastaan on yksinkertainen ja halpa.

– Syöttöputkeen voi asentaa sulanapitokaapelin. Se on kahdensadan euron hankinta, jolloin vesiputket eivät mene jäähän, sillä se kaapeli ehkäisee sen. Kaapeli tulee uusia vähintään kymmenen vuoden välein, vinkkaa Haaranen.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa