Vakuutusyhtiö If muistuttaa, ettei putkia tule sulattaa itse nikseillä tai poppaskonsteilla. Lasku kikkailusta saattaa olla kallis.
Kovat pakkaset aiheuttavat vaivaa myös vesiputkille. Talvisin putkirikkoja sattuu esimerkiksi mökeissä ja muissa kiinteistöissä, joissa ei jatkuvasti asuta. Jäätyneitä putkia ei tule sulattaa omin päin.
Lue myös: Kovat pakkaset aiheuttaneet ongelmia autoilijoille – näin varaudut kylmiin talvisäihin
Ongelmia jo kymmenessä miinusasteessa
Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja Arto Krootila kertoo HTT:n tiedotteessa, että vanhoissa taloissa putkien jäätyminen on todellinen uhka. Ongelmia voi tulla jo kymmenessä miinusasteessa, jos putket on aikanaan asetettu liian lähelle maanpintaa tai eristetty huonosti.
– Kun pakkanen pääsee johonkin kohtaan vesijohtoa, siihen muodostuu jäätulppa. Lämpötilan edelleen laskiessa tulppa aluksi supistuu ja lisää vettä tihkuu jäätulpan ja putken väliin. Sään lämmetessä jäätulppa laajenee metallia nopeammin ennen kuin sulaa ja laajetessaan murtaa putken, Krootila kuvaa.
– Kun jää sitten sulaa, vesivuoto paljastuu. Vaaravyöhykkeessä ovat metalliputket, jotka eivät jousta jäätulpan paisuessa.
Lue myös: Ihotautilääkäri neuvoo kuivan talvi-ihon hoidossa – nyrkkisääntö ykköstuotteen käyttöön: "Kilo pitäisi mennä kuukaudessa"
Moni lämmittelee kotonaan ilmalämpöpumpun avulla, mutta sen lisäksi rakennuksessa olisi Ifin mukaan hyvä olla paukkupakkasille myös jokin muu lämmitin. Takkaa tai tulisijaa tulisi hyytävillä keleillä lämmittää joka päivä. Jos tilassa kulkee vesiputki, lämpötilan pitäisi olla riittävä ja tasainen.
– Jos peruslämpö on esimerkiksi mökillä säädetty matalalle, sitä kannattaa hieman nostaa. Vesiputket on usein vedetty rakennuksen kylmiin kohtiin, joihin pakkasella voi olla yllättävän helppo pääsy. Tyypillinen noin viiteen asteeseen asetettu peruslämpö ei välttämättä riitäkään kovalla pakkasella estämään putkien jäätymistä, omaisuusvakuutuksista vastaava johtaja Oskar Storsjö Ifistä kuvaa tiedotteessa.
Mökin lisäksi kannattaa tarkkailla lämpötilaa esimerkiksi varastoissa, teknisissä tiloissa, autotalleissa ja tuulikaapeissa, jos tiloissa on vesipiste tai vesikiertoinen lattialämmitys.
– Hyvä keino on jättää kovalla pakkasella vesihana hieman tiputtamaan, jolloin jäätyminen estyy, Storsjö neuvoo.
Lue myös: Autoilija! Älä toimi näin, kun tuulilasi on jäätynyt – "Ei missään nimessä voi käyttää..."
Putkia ei saa sulattaa itse
Rikkoutuneet putket voivat aiheuttaa isoja vesivahinkoja varsinkin mökeillä, joilla ei talvisin oleilla. Vahinko voi sen vuoksi paljastua vasta paljon myöhemmin.
– Putkirikon taustalla on veden lämpölaajeneminen: jää vie putkessa enemmän tilaa kuin sama määrä vettä, jolloin se lisätilaa tarvitessaan voi rikkoa vesiputken. Sään lauhtuessa putki sulaa ja alkaa jälleen kuljettaa vettä, jolloin vesi vuotaa rikkoutuneesta putkesta rakenteisiin, kertoo Storsjö.
– Esimerkiksi mökillä vesi voi ennättää vuotaa päiviä tai pahimmillaan viikkoja ennen kuin se havaitaan. Sen vuoksi vesijohtoverkosto tulee aina tyhjentää ennen pakkasia, jos rakennusta ei lämmitetä talvella tai se jätetään tyhjilleen.
Jos putket jäätyvät, niitä ei tule itse sulattaa. Esimerkiksi avotulta ja kuumailmapuhallinta ei koskaan tule käyttää putkien sulattamiseen. Kikkailu voi johtaa karuun onnettomuuteen.
– Pahimmassa tapauksessa kokematon putkien sulattaja voi sytyttää tulipalon tai rikkoa putket lämmittämällä niitä liian nopeasti, painottaa Storsjö.
Jätä sulatus putkiasentajalle.
Lue myös: Mökin jättäminen kylmilleen talveksi on riskaabeli säästökeino – "Pahoin pelkään, että..."
Lue myös: Jäätymisen aiheuttama putkirikko voi aiheuttaa isot tuhot
Katso myös: Pitäisikö talvisaikaan suunnata talviunille vai sittenkin pakkaslenkille?
9:07
Lähteet: If, HTT-tavarantarkastajat