Amnesty huolissaan viestisovelluksista: Tietosuojapuutteet vaarantavat ihmisoikeuksia

emoji
Lehtikuva
Julkaistu 21.10.2016 03:01

MTV UUTISET – STT

Useat teknologia-alan yritykset epäonnistuvat viestipalveluidensa käyttäjien yksityisyyden suojelemisessa, kertoo Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Sen mukaan puutteet palvelujen yksityisyyden suojassa vaarantavat käyttäjien ihmisoikeudet. Amnesty vertaili yhdentoista suosituimpia viestisovelluksia tarjoavan yrityksen käyttämiä salausasetuksia.   
Järjestö muistuttaa, että WhatsAppin, Skypen ja Viberin kaltaisilla palveluilla on satoja miljoonia käyttäjiä päivittäin. 

Käyttäjinä on myös ihmisoikeuspuolustajia, oppositiopoliitikkoja ja toimittajia, jotka ovat työnsä vuoksi vaarassa eri puolilla maailmaa, järjestö kertoo.

– Viestintämme on jatkuvasti vaarassa joutua sekä kyberrikollisten että valtioiden viranomaisten vakoilun kohteeksi, Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio sanoo tiedotteessa

Amnesty vaatii, että viestipalveluiden pitäisi tarjota käyttäjille oletusasetuksena täyttä salausta käyttäjien välillä kulkeville viesteille.

Hännillä suosittuja palveluja

Amnesty pisteytti yritykset asteikolla yhdestä sataan riippuen siitä, kuinka hyvin ne onnistuivat käyttäjien yksityisyyden suojelemisessa. Vertailussa tutkittiin muun muassa, ovatko ne kertoneet avoimesti valtiollisten toimijoiden niihin kohdistamista tietopyynnöistä ja miten tällaisiin pyyntöihin on vastattu.

Lisäksi järjestö arvioi, kuinka hyvin yritykset tunnistavat verkkouhat käyttäjien yksityisyydelle ja sananvapaudelle. Mittarina käytettiin myös esimerkiksi sitä, onko viestit salattu.

Vertailussa heikoimmin pärjäsi nolla pistettä saanut kiinalaisyritys Tencent.

Sitä seurasivat 20 pistettä saanut Blackberry sekä 26 pistettä saanut Snapchat, joista jälkimmäisellä on yli 100 miljoonaa käyttäjää päivittäin.

Microsoftin pikaviestintä- ja videopuhelupalvelu Skype sijoittui vertailussa neljänneksi heikoimmin 40 pisteellä.

Parhaiten vertailussa menestyivät Facebookin Messenger-sovellus ja yhtiön nykyisin omistama WhatsApp, jotka saivat 73 pistettä. 

Apple sai vertailussa 67 pistettä. Applen pitäisi Amnestyn mukaan olla muun muassa avoimempi salausmenetelmistään, jotta sitä voitaisiin arvioida kattavasti ja riippumattomasti.

Tuoreimmat aiheesta

Digi