Facebook-kohu jyllää – nyt WhatsAppin salattu materiaali aiheuttaa päänvaivaa viranomaisille

Samaan aikaan kun Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI:n ja Applen taistelu iPhonen suojauksen murtamisesta jatkuu, pohtii Yhdysvaltojen oikeusministeriö, miten sen pitäisi edetä WhatsAppin kanssa. Suositun pikaviestipalvelun salaukset ovat nimittäin osoittautuneet viranomaisille vaikeaksi palaksi.

Kyse on rikostutkinnasta, josta ei kerrota tarkempia yksityiskohtia. Oikeuden tuomari on antanut viranomaisille oikeuden epäillyn salakuunteluun, mutta koska tämä on käyttänyt WhatsAppia, eivät viranomaiset tee haltuunsa saamallaan materiaalilla mitään, koska se on salattua.

Televiestinnän salaukset ja viranomaisten pääsy älypuhelimien ja niiden sovellusten sisältöihin puhuttavat tällä hetkellä eri puolilla maailmaa. Applen ja FBI:n vääntö on saanut kansainvälisesti kaikkein eniten huomiota. Monet suuret teknologiayhtiöt ovat asettuneet Applen puolelle, kun taas useat viranomaiset ja poliitikot ovat sitä mieltä, että viranomaisilla pitäisi olla pääsy ihmisten älylaitteisiin ja viestiyhteyksiin. Teknologiayhtiöt vastustavat ajatusta, koska silloin pääsy olisi mahdollista myös muille, kuin oman maan viranomaisille.

WhatsAppin omistaa tätä nykyä Facebook, ja aiemmin tässä kuussa Brasilian poliisi pidätti Facebookin Latinalaisen Amerikan toiminnoista vastaavan johtajan, Diego Dzoranin. WhatsApp ei oikeuden määräyksestä huolimatta ollut toimittanut viranomaisille näiden vaatimia tietoja erääseen rikostutkintaan liittyen. WhatsAppin edustaja kertoi yhtiön olevan pettynyt poliisin toimintaan, ja totesi, ettei yhtiö voi toimittaa informaatiota, jota heillä ei ole hallussaan. Joulukuussa Brasilia määräsi WhatsAppin kahdeksi vuorokaudeksi toimintakieltoon, kun yhtiö samalla tavalla jätti antamatta dataa viranomaisten käyttöön.

Tapaukset osoittavat, että lainsäädäntö kulkee jäljessä teknologian tänä päivänä mahdollistamista palveluista. Lisäksi tilannetta vaikeuttaa WhatsAppin kaltaisten palveluiden toimiminen ympäri maailmaa ja erilaisten lainsäädäntöjen piirissä. Monet palvelut käyttävät viesteissä salauksia, joita yhtiöt eivät edes pysty itse purkamaan, jolloin tuomioistuimien määräyksiä on mahdotonta toteuttaa. Kuten Applekin on oman FBI-vääntönsä yhteydessä vaatinut, tulisi näitä asioita käsitellä laajempina kokonaisuuksina ja mahdollisesti jopa kansainvälisin sopimuksin selventää, minkälaisia suojauksia yhtiöt voivat käyttää ja mihin viranomaisille olisi sallittava pääsy.

Lue myös:

    Uusimmat