Amnesty: Maailma lupasi auttaa afganistanilaisia, mutta vastassa oli suljettuja rajoja ja laittomia käännytyksiä

3:10img
MTV Uutisten toimittaja kävi Afganistanissa: Tällainen kansalaisten nykytilanne on. (Uutiset 7.10.2021)
Julkaistu 21.10.2021 05:39

MTV UUTISET - STT

Lukuisat valtiot lupasivat äärijärjestö Talebanin valtaannousun jälkeen, ettei afganistanilaisia jätetä pulaan, mutta harva on pitänyt sanansa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty. Talebanin elokuisen valtaannousun jälkeen Afganistanista paenneilla on ollut vastassaan suljettuja rajoja ja laittomia käännytyksiä.

Asia selviää Amnesty Internationalin tekemästä selvityksestä. Järjestö kartoitti, miten muut maat ovat kohdelleet afganistanilaisia, jotka ovat paenneet kotimaastaan.

Järjestön tiedotteen mukaan Afganistanin naapurivaltiot Pakistan, Uzbekistan, Iran, Tadzhikistan ja Turkmenistan ovat esimerkiksi sulkeneet rajansa ilman henkilöllisyyspapereita matkustavilta afganistanilaisilta. Afganistanilla on maarajaa myös Kiinan kanssa.

Naapurimaiden kerrotaan käännyttävän afganistanilaisia rajalta siitä huolimatta, että he ovat suuressa vaarassa joutua vakavien ihmisoikeusloukkausten uhreiksi. Käännytykset ovat järjestön mukaan johtaneet määräysten vastaisiin rajanylityksiin.

Järjestön tiedotteen mukaan Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) tilastot osoittavat esimerkiksi, että iranilaisviranomaiset ovat karkottaneen elokuun 27. päivän ja syyskuun 9. päivän välillä kaikkiaan yli 58  000 afganistanilaista, joilla ei ole ollut henkilöllisyyspapereita.

Evakuointeja ja turvapaikanhakua vaikeutettu

Euroopassa Saksa on esimerkiksi vaatinut afganistanilaisia ilmoittautumaan saksalaisviranomaisille ennen evakuointipäätöksen tekemistä. Saksalla ei kuitenkaan ole tällä hetkellä diplomaattista edustusta Afganistanissa.

Bulgaria, Kroatia ja Kreikka puolestaan ovat jatkaneet afganistanilaisten laittomia käännytyksiä. Tämän lisäksi Puola on uudistanut käytäntöjään niin, että turvapaikan hakeminen on osittain mahdotonta.

Amnesty vaatii, että maailman hallitukset pitävät kiinni sitoumuksistaan suojella ihmisiä, jotka ovat vaarassa joutua ihmisoikeusloukkausten uhreiksi. Järjestö vaatii valtioita tarjoamaan suojelua afganistanilaisille ja helpottavan poispääsyä maasta.

Afganistanilaisten käännytykset ja karkotukset tulee järjestön mukaan lopettaa välittömästi ja heille tulisi tarjota mahdollisuus oikeudenmukaiseen turvapaikanhakuprosessiin.

"Ulospääsy on kuin esterata"

Afganistanista pääsyä voisi järjestön mukaan helpottaa esimerkiksi poikkeamalla viisumivaatimuksista sekä myöntämällä humanitaarisia viisumeita.

–  Afganistanista ulos pääseminen muistuttaa nykyisellään esterataa, sanoo Amnesty Internationalin pakolais- ja siirtolaisosaston johtaja Francesca Pizzutelli järjestön tiedotteessa.

Pizzutellin mukaan Talebanin valtaannousun jälkeen matkustusasiakirjojen saaminen on ollut lähestulkoon mahdotonta. Tämä on johtanut osaltaan luvattomiin rajanylityksiin, joista taas muut valtiot ovat rankaisseet maasta pakenevia. Pakoa yrittäneet ovat saattaneet muun muassa joutua nalkkiin raja-alueille rakennetuille leireille.

–  Kehotamme kaikkia maita avaamaan rajansa turvaa hakeville afganistanilaisille, ja perustamaan uudelleensijoitushankkeita, jotta kaikkein pahimmassa vaarassa olevat saataisiin tuotua turvaan, Pizzutelli sanoo.

Taleban otti vallan Afganistanissa elokuussa samaan aikaan, kun Yhdysvaltain vetäytyminen maasta oli loppusuoralla. Kansainvälisesti tunnustetun hallinnon romahtaminen ja Talebanin valtaannousu tapahtui niin nopeasti, että Yhdysvallat ja muut länsimaat joutuivat järjestämään lyhyellä varoitusajalla suuren määrän evakuointilentoja pääkaupunki Kabulista.

Tuoreimmat aiheesta

Afganistan