Amnesty moittii Suomea turvapaikanhakijoiden oikeuksien heikentämisestä – toiminnanjohtaja Migrin linjauksesta: Hyytävää

7:31img
Julkaistu 22.02.2018 07:14

MTV UUTISET - STT

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International moittii vuosiraportissaan Suomea turvapaikanhakijoiden oikeuksien heikentämisestä. Järjestö arvostelee viime vuosina muutettuja turvapaikkalakeja ja -käytäntöjä voimakkaasti.

– Turvapaikkapolitiikan kiristykset kasvattavat palautuskiellon loukkaamisen riskiä. Hallituksen tulisi selvittää kiristysten yhteisvaikutukset ja ryhtyä tarvittaviin toimiin oikeusturvan palauttamiseksi, sanoo Suomen-osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Huomenta Suomessa Johansson kertoo, että Amnesty on yrittänyt muuttaa esimerkiksi sitä, ettei lapsia laitettaisi säilöön lainkaan. Tällä hetkellä käytäntö on kuitenkin se, että säilöön laitetaan myös lapsiperheitä. Johanssonin mukaan tämä rikkoo kansainvälisiä sopimuksia.

Johansson kommentoi myös tapausta, jossa palautettu irakilainen mies kuoli kotimaassaan. Maahanmuuttovirasto Migri totesi tapauksen jälkeen, ettei sen intresseissä ole seurata, mitä palautetuille henkilöille tapahtuu.

– Hyytävä kommentti. Hyvin kummallinen lause, Johansson sanoo.

– Mikä on Migrin intressi? Onko intressi se, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan? Vai se, ettei ihmisiä tule Suomeen? Onko heidän intressinsä se, että ihmisiä palautetaan palautuskieltoa mahdollisesti rikkoen sellaiseen tilanteeseen, jossa heitä uhkaa kidutus, vankila tai kuolema?

Tiedustelulain muutos heikennys yksityisyyden suojalle

Raportti kiinnittää huomiota myös Suomen uusien tiedustelulakien ihmisoikeusvaikutuksiin.

Tiedustelulla puututaan keskeisiin ihmisoikeuksiin, kuten yksityisyyden suojaan ja sananvapauteen. Amnestyn mukaan perustuslain esitetty muutos voi olla perusteltu ainoastaan, jos tiedustelua valvotaan tehokkaasti ja ihmisillä on riittävät oikeussuojakeinot.

– Valtioilla on velvollisuus kunnioittaa, suojella ja toteuttaa näitä oikeuksia, Johansson painottaa.

Lisäksi Suomi saa kritiikkiä translain puutteista ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

Viha muuttunut sanoista teoiksi

Amnesty varoittaa, että joidenkin vallanpitäjien vihaa täynnä oleva retoriikka on muuttunut teoiksi. Tämä uhkaa normalisoida vähemmistöjen syrjinnän.

Viime vuosi alkoi Donald Trumpin nousulla Yhdysvaltain presidentiksi. Hän asetti pikaisesti maahantulokiellon pakolaisille ja muslimienemmistöisistä maista tuleville.

– Tämä teko valmisti tien vuodelle, jonka aikana maailman johtajat veivät avoimen vihan politiikan sen vaarallisimpiin muotoihin, arvioi Amnesty Internationalin pääsihteeri Salil Shetty.

– Trump ei kuitenkaan ole linjassaan yksin. Myös Australia ja Unkari demonisoivat pakolaisia ja siirtolaisia sen sijaan, että näkisivät heidät ihmisinä, joilla on oikeuksia ja jotka ansaitsevat meidän myötätuntomme.

Amnesty nostaa esiin myös myönteistä kehitystä. Vaikka jotkut poliittiset johtajat heikensivät puheillaan ihmisoikeuksia, kansalaiset ympäri maailman nousivat puolustamaan niitä. Suomessa tästä ovat esimerkkeinä tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulo ja turvapaikanhakijoiden oikeuksia puolustanut mielenilmaus Helsingin Rautatientorilla. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa