Kriittistä keskustelua kirvoittaneen käännytyslain käsittely on alkanut hallintovaliokunnassa. Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan käsillä on hyvin poikkeuksellisen lain valmistelu.
Rajaturvallisuuslaki, eli käännytyslaki on jakanut poliitikkojen ja kansan mielipiteitä ihmisoikeuskysymyksien vuoksi. Esimerkiksi vihreät ja vasemmistoliitto ovat lakia vastaan.
Käännytyslailla halutaan tarvittaessa estää maahanpääsy Suomeen ilman oikeutta turvapaikanhakuun, elleivät maahan pyrkivät henkilöt ole esimerkiksi erityisen haavoittuvassa asemassa tai vaarassa joutua kuolemanrangaistuksen tai kidutuksen kohteeksi palautuksen jälkeen.
Lue myös: Rajapolitiikka kiristyy – sulkeutuuko Eurooppa omaan kuplaansa?
Tilannearvion maahan pyrkivän henkilön mahdollisesta hengenvaarasta tekisi rajavartija. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoo, että tämä on yksi korjattavista yksityiskohdista lain suhteen.
– Tämä on asia, mihin hallintovaliokunta tulee vielä paneutumaan. Ajatushan on se, että rajavartija ei tee päätöstä yksin. Mutta tämähän on juuri yksi tärkeä asia, Pöysti kommentoi MTV Uutisille SuomiAreenassa.
Perustuslakivaliokunta vaatii käännytyslakiin useita muutoksia – näin hanke etenee
Useat oikeusoppineet ovat kritisoineet jyrkästi käännytyslakia. Pöysti toteaa, että juuri ihmisoikeusnäkökulmasta ristiriitoja löytyy.
– Siinä on selkeitä ristiriitoja perinteisen tulkinnan kanssa kansainvälisestä ihmisoikeussopimuksesta. Meidän laillisuusvalvonnassamme todettiin, että puuttunut oikeusturvamekanismi oli selkeästi ihmisoikeussopimuksien vastainen.
Pöysti huomauttaa, että kyseistä puutetta ollaan kuitenkin perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaisesti korjaamassa.
"Vastaavanlaista uhkaa ei ole ollut"
Pöystin mukaan käännytyslaki on merkittävä käänne siihen, miten Suomessa on aiemmin ajateltu perustuslain koskemattomuudesta. Nyt lakia ollaan viemässä kiireellisenä läpi.
– Toisaalta tilannekin on poikkeuksellinen. Suomi ei ole aikaisemmin ollut hybridihyökkäyksen kohteena ja vastaavanlaista uhkaa kansalliselle turvallisuudelle ei ole ollut.
Pöysti painottaa myös, että ristiriidat johtuvat osittain EU:n lainsäädännöstä, joka tarvitsisi vielä kehittämistä.
– EU:lla on toimivalta ja se voisi vielä selkeämmin säädellä, että miten tasapainotetaan ihmisoikeuksien turvaaminen ja samanaikaisesti jäsenvaltioiden kansalaisten puolustaminen.
Suomessa käännytyslakia kannattavat puolueet ovat perustelleet lain kannattamista muun muassa sillä, että Venäjä on valmis käyttämään turvapaikanhakijoita pelinappuloinaan milloin tahansa. Julkisuudessa on muun muassa viitattu tiedustelutietoihin, joiden mukaan potentiaalisia maahan pyrkijöitä olisi jo valmiiksi Venäjällä odottamassa kuljetusta rajalle.
Mitä tekee perustuslakivaliokunta? Oikeusoppineilta murska-arvio käännytyslaista: "Edessä vaikea tulkintatilanne"
Oikeuskanslerin mukaan Suomella on käytettävissään hyvät tiedustelutiedot siitä, mitä itärajan toisella puolella tapahtuu turvapaikanhakijoiden suhteen. Hän sanoo, että tilannetta kuvastavat myös viimeisimmät tiedot Puolan ja Valko-Venäjän rajalta, jossa on Pöystin mukaan paljon rauhattomuutta.