Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden torstainen päätös kääntää demokratian päälaelleen. Se voi rampauttaa amerikkalaista yhteiskuntaa entisestään, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Tuomo Hyttinen.
Suomalaisiin korviin Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tuore päätös kuulostaa huimalta. Torstaina yhdeksänjäsenisen tuomariston enemmistö katsoi, ettei tuomioistuimilla ole oikeutta päättää, kuinka osavaltioiden vaalipiirirajoja piirretään.
Yhdysvalloissa tehdään väestönlaskenta kymmenen vuoden välein. Samalla osavaltioissa piirretään vaalipiirijaot uusiksi, jotta ne vastaisivat väestöä kattavasti. Vaalipiirit piirtävät osavaltion kongressin nimittämät toimielimet.
"Kuin vaalit käänteisessä järjestyksessä"
Joissain osavaltioissa yksi puolue on päässyt määrittämään osavaltion vaalipiirit kierolla tavalla.
Esimerkiksi vuoden 2016 vaaleissa Pohjois-Carolinassa republikaanipuolue sai 53 prosentin äänisaaliilla 77 prosenttia kongressipaikoista.
– Mielestäni republikaanien valitseminen on parempaa kuin demokraattien. Siksi piirsin kartan sellaiseksi, joka on maallemme mielestäni parasta, sanoi Pohjois-Carolinan republikaani David Lewis The New York Timesille.
Vaalipiirijakojen piirtäminen omaa puoluetta suosivaksi ei ole pelkästään republikaanien temppu. Esimerkiksi vuonna 2014 Marylandin kongressin 3. vaalipiiri muutettiin demokraatteja suosivaksi.
– Rajojen uudelleen piirtäminen on kuin vaalit käänteisessä järjestyksessä. Yleensä äänestäjät valitsevat poliitikot. Vaalipiirijakoja piirtämällä poliitikot pääsevät valitsemaan äänestäjänsä, sanoi republikaanistrategikko Thomas Hofeller vuonna 2000.
Lue myös: Putin FT:lle: Donald Trump on lahjakas, monikulttuurisuus on järjetöntä ja liberalismi aikansa elänyttä – "Maahanmuuttajat voivat tappaa, ryöstää ja raiskata vailla rankaisua"
Taistelu ei ole ohi
Korkeimman oikeuden päätös todennäköisesti syventää Yhdysvaltojen poliittista kahtiajakautumista entisestään. Yhden puolueen hallussa olevilla osavaltioilla on houkutus pönkittää valtaansa entisestään vaalipiirejä jakamalla.
Tämä voi olla paha isku amerikkalaiselle demoratialle. EIU:n listauksessa Yhdysvallat on sijalla 25 oleva puutteelliseksi luokiteltava demokratia. Tulevina vuosina demokratian mallimaana itseään kehuva valtio voi sukeltaa pitkälle alaspäin.
Taistelu vaalipiirijaoista ei kuitenkaan ole vielä ohi. Seuraavaksi oikeutta käydään osavaltion sisäisissä tuomioistuimissa. Siellä nähdään, pidetäänkö vaalipiirikysymyksessä jonkinlainen kohtuus.
Koska kuten Pohjois-Carolinan entinen kuvernööri Pat McCrory lausuu:
– Kaikki vastustavat vaalipiirijaon väärinkäyttöä, kun he eivät itse ole vallassa.