Kommentti: Trump on nyt republikaanien päänsärky – muu maa siirtyy eteenpäin

McConnell Trump LK
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 14.02.2021 12:06
Toimittajan kuva

Tuomo Hyttinen

tuomo.hyttinen@mtv.fi

@tuomohytti

Viime hetken draama uhkasi venyttää entisen presidentin Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäyntiä jopa viikoilla. Demokraatit valitsivat lopulta pienemmän pahan, ja jättivät entisen presidentin taakan republikaanipuolueen kannettavaksi, kirjoittaa toimittaja Tuomo Hyttinen.

Koko maailma odotti, että pikavauhtia käydyt virkarikoskäräjät saataisiin vietyä loppuun lauantaina. Niin tapahtuikin, mutta tie lopputulokseen päällystettiin eeppisellä sekoilulla.

Lue myös: Presidentti Biden: Trumpin syytteen sisällössä ei ollut mitään kiistanalaista, vaikka äänestystulos ei riittänytkään tuomioon

Lauantaiaamun avauksessa demokraattisyyttäjät esittivät todistajien kutsumista virkarikosoikeudenkäyntiin. Etukäteen puolueet olivat sopineet, ettei erillisiä todistajia kutsuttaisi, jotta oikeudenkäynti saataisiin vietyä läpi mahdollisimman nopeasti.

Senaatin enemmistö kuitenkin hyväksyi todistajien kutsumisen, minkä jälkeen puolueet rupesivat neuvottelemaan ehdoista. Demokraatit halusivat kutsua vain yhden todistajan: edustajainhuoneen republikaanin, joka paljasti tulenarkaa tietoa loppiaiskapinan tapahtumista kesken oikeudenkäynnin.

Trump AOP (1)

Trumpin lakitiimi iloitsi oikeudenkäynnin jälkeen. Kuva: AOP.

Republikaanit eivät suostuneet tähän. Trump-mieliset senaattorit vaativat, että molemmat osapuolet saavat kutsua todistajia miten paljon tahansa. Tämä olisi pitkittänyt oikeudenkäyntiä viikkojen ajaksi ja samalla vaikeuttanut senaatin lainsäädäntötyötä.

Lopulta puolueet sopivat, että edustajainhuoneen republikaanin lausunto kirjattaisiin osaksi oikeudenkäynnin todistusaineistoa.

Trumpin tuomiota puoltaneet 57 ääntä eivät riittäneet, ja entinen presidentti vapautettiin syytteistä.

Republikaanijohtaja puhuu yhtä ja tekee toista

Nyt demokraattipuolue voi jättää Trumpin taakseen ja keskittyä täysillä presidentti Joe Bidenin agendan toteuttamiseen. Yksin koronapandemian hoidossa riittää tekemistä.

Opposition republikaaneille taas jää ratkaistavaksi, millainen asema Donald Trumpilla on amerikkalaisessa politiikassa tulevaisuudessa. Tällä hetkellä Trump näyttää edelleen määrittävän koko republikaanista ryhmittymää.

Tämä näkyy parhaiten senaatin republikaanijohtajassa Mitch McConnellissa. Loppiaisena tapahtuneen kongressin valtauksen jälkeen McConnell syytti Trumpia kapinaan lietsomisesta.

Lue myös: Trump kieltäytyi pysäyttämästä Capitolin mellakoitsijoita – republikaaniedustaja kertoo puhelusta, joka yltyi huudoksi: "Kenelle v***lle luulet puhuvasi!"

Loppiaiskapinaa seuranneina viikkoina republikaaneille selvisi, että puolueen kannattajat eivät ole ainakaan vielä valmiita hylkäämään Trumpia. Kun äänestäjät eivät liikkuneet, senaattoritkin jäivät Trumpin tueksi.

McConnell Trump LK

Mitch McConnell (vas.) ei mediatietojen mukaan pidä Donald Trumpista. Kuva: Lehtikuva.

Vapautusäänestyksen jälkeen Mitch McConnell tuomitsi puheessaan jälleen Trumpin kovin sanoin loppiaiskapinaan johtaneista tapahtumista. McConnell kuitenkin itse äänesti vapautuksen puolesta.

Bad Religion -bändiä lainaten: On hankalaa kuulla sanoja, kun teot puhuvat niin lujaa.

Trump-mielisyydelle kaksi eri selitystä

Republikaanien ryhmittymistä Trumpin tueksi voi selittää vaalistrategialla. Ensinnäkin äänestäjät eivät pidä siitä, jos oppositiopuolue tekee valtapuolueen kanssa yhteistyötä.

Tämä ei ole vain tämän päivän, vaan pitkän aikavälin ongelma. Demokraatit huomasivat 2000-luvun alussa, että yhteistyö George W. Bushin hallinnon kanssa ei tuo uusia äänestäjiä.

Demokraatit muuttuivat hyökkäävämmiksi, ja voittivat kaiken mahdollisen vuoden 2008 vaaleissa. Republikaanit jatkoivat poikkitela-linjalla Barack Obaman aikana, ja voittivat kaiken mahdollisen vuonna 2016. Nyt vaaka on taas keinahtanut.

Lue myös: 120 republikaania suunnittelee uutta puoluetta – asiantuntijoiden mukaan syy ei ole vain Trumpissa vaan trumpismissa: "Aika suosii sellaista, että tapellaan mahdollisimman kovaa vastaan"

Toinen vaalistrateginen selittäjä liittyy Trumpin pelkoon. Mikäli republikaanipoliitikko asettuu Trumpia vastaan, hänet voidaan syrjäyttää vaalivuonna puolueen sisäisessä esivaalissa.

Collins AOP

Mainen senaattori Susan Collins äänesti Trumpia vastaan välittämättä seurauksista. Kuva: AOP.

Trumpin tuomion puolesta äänesti seitsemän republikaania, mikä on merkittävä määrä. Mutta kellään heistä ei ole pelkoa haastamisesta seuraavissa vaaleissa.

Mitt Romney, Susan Collins ja Lisa Murkowski ovat kaikki suosittuja poliitikkoja omissa osavaltioissaan, ja heidän brändiinsä kuuluu Trumpin vastustaminen.

Richard Burr ja Pat Toomey aikovat luopua paikoistaan vuoden 2022 välivaaleissa. Bill Cassidy ja Ben Sasse puolestaan saivat jatkokauden marraskuussa, eli heidät voidaan haastaa aikaisintaan vuonna 2026.

Hajaantuminen ei todennäköistä

Republikaanisen puolueen sisällä on ristivetoa. Tällä viikolla uutisoitiin, että 120 puoluevaikuttajaa harkitsee perinteisen konservatiivipuolueen perustamista.

Uhkaus kuulostaa vakavalta, mutta jakaantumista ei todennäköisesti tapahdu. Republikaanipuolueeseen kuitenkin mahtuu Trumpiin nuivasti suhtautuvia poliitikkoja, kunhan nämä äänestävät valtavirran mukana.

Lue myös: NYT: Trumpin koronatartunta oli vakavampi kuin julkisesti annettiin ymmärtää – näistä oireista entinen presidentti lähteiden mukaan kärsi

Kaikki hajaantuminen konservatiivien sisällä tarkoittaisi sitä pahinta vaihtoehtoa, eli demokraattisen puolueen vallan pönkittämistä. Sitä kukaan Yhdysvaltojen oikeistosta ei halua.

Siispä Trump ja trumpismi voivat jäädä ongelmiksi, joiden kanssa maltillisten konservatiivien pitää elää. Muun Yhdysvaltojen ongelmaksi se muuttuu, kun puolue aikanaan pääsee takaisin valtaan.

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti