Venäjä valmistautuu väittämään, ettei Ukraina ole kiinnostunut tulitauosta. Pohjatyöt ovat jo pitkällä, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Jouko Luhtala.
Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähettiläs vieraili Yhdysvalloissa kuluvalla viikolla.
Tuo mies oli Kirill Dmitrijev, Venäjän investointirahaston johtaja.
Jotta Dmitrijev pääsi Yhdysvaltoihin, täytyi presidentti Donald Trumpin hallinnon heivata venäläistä koskevat pakotteet.
Näin myös tehtiin.
Putinin lähettiläs antoi myös haastatteluita. Niihin mahtui myös pienoisia yllätyksiä, joista suurin oli se, että Dmitrijevin mukaan jonkinlaiset turvatakuut Ukrainalle "voivat olla mahdollisia".
Linja on eri kuin mitä presidentti Putin ja Kremlin muu ulkopoliittinen johto on esittänyt.
Muitakin poikkeavia kommentteja kuultiin.
Dmitrijevin mukaan Venäjä ei vaadi pakotteiden poistamista. Kreml taas on todennut, että Mustanmeren tulitauko on voimassa vain, jos Venäjän-vastaisia pakotteita löyhennetään.
Ei ole kuitenkaan uskottava väite, että Dmitrijev vahingossa tai tahallaan kairasi Putinin linjauksia vastaan.
Dmitrijevin turvatakuita koskevan kommentin voikin olettaa olevan viestintää.
Putinin lähettiläs antoi esimerkiksi Fox Newsille haastattelun sujuvalla englannilla ja tv-yleisö luonnollisesti koostui pääosin amerikkalaisista.
Vaikka Trumpin räyhääminen on selvästi ruokkinut hänen kannatustaan, voisi ankarasti ja armottomasti esiintyvällä venäläisellä olla Yhdysvalloissa päinvastainen vaikutus.
Kreml toivonee, että Dmitrijevin vähän pehmeämmät esiintymiset välittävät kuvaa asiallisesta ja kohtuullisia vaativasta Venäjästä, joka ei räyhää eikä suutu.
Mitä suurempi kontrasti on Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin katastrofaaliseen Valkoisen talon vierailuun, sen parempi Venäjälle.
Todellisuudessa lienee mahdotonta, että Venäjä tässä vaiheessa neuvotteluita joustaisi turvatakuista.
On syytä muistaa, että koomisimmillaan Venäjä on omasta mielestään tarvinnut turvatakuita osana mahdollista tulevaa rauhaa.
Vihjaamalla turvatakuiden mahdollisuudesta Venäjä pystyy näennäisesti väittämään olevansa halukas neuvotteluihin ja kompromisseihin.
Venäjän ongelma on, että sen teot ja sanat eivät kohtaa. Jopa presidentti Trump on todennut, että Venäjä vaikuttaa pelaavan aikaa.
Todellisuudessa Kreml on jo hyvän aikaa pohjustanut uutta suuttumistaan.
Viimeksi lauantaina Venäjän puolustusministeriö väitti Ukrainan hyökänneen pelkästään perjantaina 14 kertaa energiainfrastruktuuria vastaan.
Venäjä on esittänyt vastaavia syytöksiä toistuvasti maaliskuun 18. päivän jälkeen. Tuolloin Venäjä ilmoitti Putinin hyväksyneen 30 päivän energiakohteita koskevan tulitauon.
Syyttämällä Ukrainaa energiatulitauon rikkomisesta voi Venäjä vajaan parin viikon päästä jälleen kerran totisena lausua, että kyllä se on Ukraina, joka haluaa sotaa.
Siinä vaiheessa väitteen totuusarvolla ei ole juuri merkitystä. Olennaisempaa on, mitä Trumpin hallinto Kremlin propagandasta pohtii.
Dmitrijevin mukaan Venäjän ja Yhdysvaltojen keskustelut saattavat jatkua jo alkavalla viikolla.