Kremlin versio tulitauosta kaatuu, jollei Trump painosta Eurooppaa "Putinin lopulliseen tavoitteeseen", kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Jouko Luhtala.
Ukrainan, Venäjän ja Yhdysvaltojen sorvaama Mustanmeren tulitaukosopimus näyttää epäonnistumisen kanssa flirttailevalta sekasotkulta.
Sovitusta tulitauosta on helppo tehdä yksinkertaistus. Kyse on Mustaamerta koskevasta tulitauosta, joka kestää 30 päivää ellei toisin sovita.
Se, mitä tarkalleen ottaen on sovittu ja millä ehdoilla, onkin sitten tyystin toinen asia.
Erityisen lupaavaa ei ole, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui jo nyt "venäläisten manipulaatiosta" ja "sopimusten vääristelystä".
On yksinkertaisesti liian aikaista sanoa, toimiiko tulitauko, Zelenskyi summasi.
Zelenskyillä on perustelut sanoilleen, sillä mitä ehtoihin tulee, on Venäjän antama lausunto huomattavan erilainen Yhdysvaltojen tiedotteeseen verrattuna.
Mustanmeren lisäksi Saudi-Arabiassa puhuttiin energiainfastruktuuria koskevasta tulitauosta.
Suurta luottamusta sekään puhe ei herättänyt. Venäjä väitti kyseisen tulitaukosopimuksen tulleen voimaan jo 18. maaliskuuta.
Sekä Venäjä että Ukraina ovat sanoneet tuon jälkeen toistensa hyökänneen energiakohteita vastaan.
Venäjälle Mustanmeren tulitauon ehto on, että Yhdysvallat käytännössä auttaa Venäjää kohti maailmanmarkkinoita ja löyhdyttää Venäjän pankkeja koskevia pakotteita.
Venäjä on tällä hetkellä kriittisen SWIFT-maksujärjestelmän ulkopuolella. Jotta Venäjä pääsee siihen takaisin, on myös Euroopan unionin hyväksyttävä asia.
Ukraina vastustaa ajatusta, eikä ole peitellyt kantaansa Saudi-Arabian neuvotteluiden jälkeenkään.
Se osoittaa, ettei Ukraina aio tyytyä olemaan neuvotteluissa heittopussi, vaikka sen kivulias riippuvuus Yhdysvalloista hankaloittaakin sen asemaa.
Ukrainan on kuitenkin vaikea kieltäytyä Yhdysvaltojen ehdottamista tulitauoista.
Näin tekemällä Ukraina osoittaisi Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin mielikuvan sotaisasta Ukrainan ja rauhantahtoisesta Venäjästä oikeaksi.
Se, että mielikuva on ja olisi väärä, eikä kestäisi minkäänlaista faktapohjaista tarkasteltua, vaikuttaa olevan Valkoiselle talolle sivuseikka, minkä on pakko vaikuttaa myös Ukrainan ratkaisuihin.
Tällä hetkellä ollaan joka tapauksessa tilanteessa, jossa Yhdysvallat tarjoaa Venäjälle lusikalla pieniä, mutta toistuvia myönnytyksiä.
Ukraina voi toivoa Yhdysvaltojen suunnan kääntyvän, mutta se näyttää epätodennäköiseltä.
Se, että Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin totesivat puhelussa, että maiden parantuvilla suhteilla on "valtava potentiaali", kertoo jotain.
Kaikki Yhdysvalloissa eivät ole yhtä innokkaita.
Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisten vuotuisessa raportissa Venäjää kuvailtiin "pysyväksi mahdolliseksi uhaksi Yhdysvaltojen vallalle, läsnäololle ja globaaleille intresseille", kertoo New York Times.
Nähtäväksi jää, mikä on EU:n ja Euroopan kanta pakotteiden löyhdyttämiseen.
Neuvotteluissa Eurooppaa ei tälläkään kertaa virallisesti kuultu.
Yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalin EU-lähteen mukaan Eurooppa haluaa painostaa Venäjää jatkossakin taloudellisesti.
Optimisesti voisi nähdä, että hakemalla taloushelpotuksia Venäjä käytännössä myöntää, että sen taloudella on ongelmia.
Painajaisia voi taas alkaa nähdä siitä, että Yhdysvallat alkaa nyt painostaa Eurooppaa löyhdyttämään pakotteitaan, jotta Kremlin versio tulitauosta astuu voimaan ja Venäjä saa haluamansa.
Pakotteiden poistaminen on "Putinin lopullinen tavoite", arvioi entinen Yhdysvaltojen hallinnon korkea-arvoinen pakoteviranomainen.
Sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa sopimus on pitkälti tulkittu jälleen yhdeksi Yhdysvaltojen myönnytykseksi Venäjälle.
Venäjälle Mustanmeren taisteluista luopuminen oli helppo valinta, jopa helpotus.
Kremlin sotakone on kokenut osan pahimmista nöyryytyksistään juuri Mustallamerellä, josta Ukrainan on drooni- ja ohjushyökkäysten avulla onnistunut käytännössä häätämään pois Venäjän laivaston.
Nyt Venäjä voi halutessaan viitata näennäiseen hyväntahdoneleeseensä Mustallamerellä vaikka todellisuudessa kyse ei ole juuri minkään tason myönnytyksestä.
Osittainen tulitaukosopimus ei silti ole toivoton askel.
Vaikka sopimuksen luonteesta ja täytäntöönpanosta on tuoreeltaan erimielisyyttä, osoittaa jostain sopiminen, että – ainakin teoriassa – sekä Ukraina että Venäjä pääsevät edes jostain yhteisymmärrystä muistuttavaan sopimukseen.
Tuo ei toki ole kovin vaikuttavaa.
Ja jos tuo alkuunsa horjuva luottamus päättyy räjähdyksiin, ei silloin oikeastaan palata edes lähtöruutuun vaan yhtä askelta kauemmas.