Perussuomalaisten työntekijä Matti Putkonen esitteli eilen puoluetoimistolla tuoretta maahanmuuttokyselyä.
Kalvoja oli paljon, mutta yksi kohta erottui erityisen selvästi: maahanmuuttopolitiikan merkitys perussuomalaisten kannattajille. Peräti 85 prosenttia heistä ilmoitti, että maahanmuuttolinjaukset vaikuttavat ratkaisevasti tai paljon äänestyspäätökseen. Viime vuonna samalla kannalla oli 75 prosenttia perussuomalaisten kannattajista.
Kysely lähettää selvän signaalin puoluejohdolle: maahanmuuttopolitiikkaan keskittyminen on upottavassa hallitussuossa tarpovalle puolueelle ainoa järkevä valinta.
Pisteiden kerääminen muista teemoista on osoittautunut äärimmäisen vaikeaksi. Tämän sai tuntea nahoissaan myös kansanedustaja Mika Niikko, kun kiukkuiset eläkeläiset ympäröivät hänet Vantaan Korson syysmarkkinoilla. Rouvat penäsivät tiukkasanaisesti puolueen kojulla seisoskelleelta Niikolta, miksi perussuomalaiset – vastoin lupauksiaan – leikkaa vähäosaisilta eikä puutu esimerkiksi valtionyhtiöiden pomojen palkkoihin.
Kiukkuisia eläkeläisiä pyörii toreilla pitkin Suomea. He kuulevat hallintarekistereistä, talousrikostutkinnan vesittämisestä ja julkisen sektorin rajusta leikkaamisesta. Putkosen lempilapsi puolestaan on suomalainen duunari, mutta hänellekään hallituksella ei ole toistaiseksi ollut tarjota muuta kuin vyön kiristystä.
Pakolaisista pisteitä voi kuitenkin irrota. Yksi nyt huudettu iskulause kuuluu: Rajat kiinni! Perussuomalaisten tilaamassa kyselyssä suomalaisista 65 prosenttia sanoi kannattavansa rajatarkastusten palauttamista Suomen ja Ruotsin rajalle. Perussuomalaisten kannattajista tällä kannalla oli peräti 89 prosenttia.
Tosin eilen puoluetoimistolla Putkonen ei osannut oikein selittää, mitä hyötyä rajojen kiinni laittamisesta eli rajatarkastusten käyttöönotosta tarkalleen ottaen olisi. Kuka tahansa saisi silti ilmoittautua rajavartijalle ja kertoa hakevansa turvapaikkaa.
Soitin tänään sisäministeriön kansliapäällikölle Päivi Nergille, joka toisti aiemmin sanomansa: rajojen kiinni laittaminen ei turvapaikanhakijatilannetta muuksi muuta. Jo nyt Torniossa tulijat ohjataan järjestelykeskukseen. Jos rajatarkastukset palautettaisiin, myös perussuomalaisten kannattajat jonottaisivat tarkastuksiin turvapaikanhakijoiden kanssa. Rahanmenoa rajan sulkeminen tietenkin tarkoittaisi, koska tarkastusten tekemiseen tarvittaisiin henkilökuntaa. Putkonen ei tiennyt, onko näistä lisäkustannuksista tehty mitään arviota.
Iso maahanmuuttopoliittinen tavoite perussuomalaisilla on asumisperusteisen sosiaaliturvan muuttaminen. Vähintäänkin halutaan, että tulijoiden sosiaaliturva olisi muita alempi. Tähänkin ehdotukseen liittyy paljon ongelmia ja käytännön haasteita, mutta yksityiskohtien puimiseen ei tunnu olevan aikaa. Kritiikkiin turhautunut Putkonen toivoi puolueen kannattajilta kärsivällisyyttä.
– Heti alkavat nämä perustuslaki- ja ihmisoikeuskeskustelut, joilla yritetään näitä toimenpiteitä viivyttää ja jopa torpata. Keskustelua yritetään viedä väärille linjoille. Meidän linja on, että ensimmäisenä otetaan suomalaisten asiat. Lähdemme siitä, että aina ensimmäisenä otetaan suomalaisen duunarin asiat.
Puolueessa ilmapiiri kiristyi Yleisradion tuoreimman kannatusgallupin jälkeen. Se osoitti kannatuksen romahtaneen rajusti: ihan sinne “takiaispuolueen” lukemiin eli alle 11 prosentin. Samalla kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen lyö vettä myllyyn vaatiessaan äänestystä puolueen jatkosta hallituksessa. Syynä ovat puolueen siunaama Kreikka-tuki ja turvapaikanhakijoihin liittyvä politiikka. Tynkkyselle löytyy tukea, vaikka puolueen kärjestä kuiskitaan, että kyseessä on vain nuoren poliitikon egotrippi.
Ei tarvitse siis olla kummoinen ennustajaeukko nähdäkseen, että jatkossa perussuomalaiset puhuvat maahanmuutosta entistä kovemmilla äänenpainoilla. Hallituskumppanit ovat toistaiseksi antaneet perussuomalaisten askaroida tällä kentällä melko vapaasti, koska se on puolueen viimeinen oljenkorsi omien kannattajien suuntaan. Samaan aikaan kokoomus ja keskusta ovat voineet itse edistää uudistustoimiaan, joista Korson torilla nyt meuhkataan.
Puheenjohtaja Timo Soini tietää, että hänen on oltava tarkkana tasapainoillessaan kannattajien kovien vaatimusten ja hallitusyhteistyön sujuvuuden välillä. Jossain kohdassa saattaa nimittäin tulla vastaan keskustan ja kokoomuksen raja. Sen sulkeminen on ministerikyytiin jo tottuneelle puoluejohdolle todellinen uhkakuva.