Analyysi: Yritysten tulosraporteissa suurinta on epävarmuus, ja se voi näkyä rumasti työmarkkinoilla

10:03imgOmat rahat: Katso vinkit asunnon ostajalle ja myyjälle
Julkaistu 26.10.2023 18:43
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Moni Helsingin pörssiin listautunut suuri yritys on ehtinyt julkaista kolmannen neljänneksen eli heinä- syyskuun tuloksensa. Tulosraporteissa on toistaiseksi ollut enemmän lupauksia hyvästä kuin huonosta talouskäänteestä, mutta moni yritys valmistautuu leikkauksiin, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.

Yritysten tulosraportit kertovat enemmän tai vähemmän siitä, mihin yleinen taloustilanne on menossa. Erityisesti tulevaisuuden näkymiä koskevat maininnat paljastavat, mitä yritys omalla alallaan odottaa tämän hetkisten tietojen perusteella.

Pääpointti monessa raportissa on tällä hetkellä epävarmuus.

– Geopoliittinen epävarmuus, korkeat korot ja matala kuluttajaluottamus on monimutkaistanut toimintaympäristöämme. Olemme huomanneet asiakkaiden lykkäävän erityisesti suurempia investointipäätöksiään, kirjoittaa lastin- ja kuormankäsittely-yritys Cargotecin toimitusjohtaja Casimir Lindholm tulosraportissa.

Monesta muustakin raportista löytyvät täysin samat arviot. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, Israelin konflikti ja yhä korkea inflaatio luovat suuria kysymysmerkkejä tulevalle talouskehitykselle.

Lue myös: EKP pitää ohjauskorkonsa ennallaan

Ei suurta epäuskoa hyvään käänteeseen

Raporteista ei kuitenkaan paista epäusko siihen, ettei talouskehitys kääntyisi ensi vuoden aikana lievään kasvuun, kuten on ennustettu. Samalla inflaation pitäisi helpottaa.

Esimerkiksi Kesko odottaa päivittäistavarakaupan ei uskota ensi vuonna ainakaan supistuvan.

– Päivittäistavarakaupassa kuluttaja-asiakaskaupan ja foodservice-markkinan arvioidaan pysyvän vakaana, ja inflaation arvioidaan hidastuvan vuonna 2024. Päivittäistavarakaupan kannattavuuden arvioidaan pysyvän hyvänä myös vuonna 2024, Kesko arvioi raportissaan.

Konepajapuolella on odotuksia siihen, että suuria, arvokkaita tilauksia tehtäisiin lähitulevaisuudessa, kunhan asiakkaiden usko tulevaisuuteen vahvistuu ja investointeja on mahdollista tehdä.

Esimerkiksi materiaalinkäsittelyyn erikoistunut Konecranes odottaa suuria tilauksia maailman satamiin mahdollisesti ensi vuoden aikana.

– Satamaratkaisujen myyntiputkessa on kaikenkokoisia projekteja, ja odotamme kolmannen neljänneksen jäävän tilausten osalta vuoden 2023 heikoimmaksi neljännekseksi, Konecranes raportoi.

Jos tilauksia tulee ensi vuoden puolella alalla kuin alalla hyvin, taloudessa on silloin käsillä mainio käänne parempaan.

Lue myös: Asuntovelallinen häviää tänä vuonna, ansiosidonnaisen saaja ensi vuonna

Uhkiakin on

Raporttien luvuissa näkyy kuitenkin se, että talous yskii. Liikevaihdot ja -voitot ovat laskeneet monilla yhtiöillä tuntuvasti.

Suomessa erityisesti metsäyhtiöiden tulokset tippuivat, kun suhdanne on niille erityisen huono alhaisen kysynnän ja korkean puun hinnan vuoksi.

Metsäyhtiöt eivät ole kuitenkaan varoitelleet uusista, suurista leikkauksista toimintaansa, vaikka tehostamistoimia on monilla käynnissä.

Verkkolaitevalmistaja Nokia kertoi sen sijaan viime viikolla jättimäisestä, jopa 14 000 työntekijä vähennysuhasta seuraavan kolmen vuoden aikana. Suomessa vähennysuhka on lähes 450 henkilöä.

Vähennykset voivat olla pienempiä, jos Nokian tulos paranee nopeasti.

Nokiakin sanoo pitkän aikavälin näkymiensä olevan lupaavia, mutta käänteen ajankohta on vielä epäselvä. Sen takia suuret säästötoimet.

Lue myös: Analyytikko: Nokia on pakkoraossa – "Ei ole muuta vaihtoehtoa"

Jos talouden taantuma jatkuu pitkään, monet muutkin yhtiöt alkavat säästämään, mikä johtaa myös irtisanomisiin. Tulosraporteissa korostetun epävarmuuden soisi haihtuvan mahdollisimman pian. Muuten työttömyystilastot rumentuvat entisestään.

Jotkut leikkaavat jo

Osa yrityksistä varautuu tulevaan jo nyt leikkaamalla kuluja.

Tänään esimerkiksi Cargotec kertoi leikkausten olevan valmistelussa. Cargotec työllistää maailmanlaajuisesti yli 11 000 henkilöä.

– Suunnittelemme uusien kustannussäästötoimenpiteiden aloittamista Cargotec-konsernissa, Kalmarissa ja Hiabissa, joilla vuositasolla saavuttaisimme 50 miljoonan euron säästöt kiinteissä kustannuksissa vuonna 2024. Puolet säästöistä tulisi enintään 350 tehtävän vähentämisestä maailmanlaajuisesti, Cargotec raportoi.

Jos epävarmuus jatkuu ja käännettä parempaan ei näy, säästötoimet yleistyvät monella alalla.

Toistaiseksi yrityskentällä vaikuttaa kuitenkin vallitsevan usko tai ainakin toivo parempaan ensi vuoteen.

Euroopan keskuspankilla vaikuttaa olevan sama toivo mielessä, kun tänään päätettiin lopettaa ohjauskorkojen nosto. Korkojen laskuun on kuitenkin vielä aikaa, ellei euroalueen data muuta jatkossa kerro.

– Olemme riippuvaisia datasta. Jopa keskustelun käyminen korkojen leikkauksesta on täysin ennenaikaista. Viestimme on, että meidän pitää olla vakaita. Tämän päivän päätös on se, että pidämme korot ennallaan, EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lue myös: Postin tulos painui, kun kulutus laski – Sanoman ja Nesteen tulokset kasvoivat

Tuoreimmat aiheesta

Talous