Yritysten heinä-syyskuun tuloskausi näyttää siltä, että tulospotin kehitys jää miinukselle hyvin suurella todennäköisyydellä, arvioi Nordean päästrategi Antti Saari.
Hänen mukaansa konsensusennusteet näyttävät 10–20 prosentin takapakkia.
Saari uumoilee kuitenkin, että pudotus jää tätä vähäisemmäksi.
– Yleensä kun taantumasta noustaan, usein aliarvioidaan tulevia tuloksia. Luultavasti tässä käy niin tälläkin kertaa. Voidaan mennä heittämällä yli ennusteista kokonaisuutena.
Uskon kuitenkin, että miinukselle jäädään vuoden takaiseen verrattuna, hän sanoo. Useat yritykset ovat palauttaneet tuloksia ja liikevaihtoa koskevat ohjeistuksensa, jotka ne peruivat koronakriisin sumentaessa näkymät keväällä. Myös positiivisia tulosvaroituksia on nähty.
Saaren mukaan heinä-elokuussa yleiset talousluvut olivat hurjasti parempia kuin pelättiin. Se on auttanut varsinkin teollisuusyrityksiä.
Pysyviä säästöjä rakennemuutoksista
Keväällä tehdyt kustannussäästöt vaikuttavat myös yritysten tuloksiin. Saari arvioi, että osa niistä on paljon pysyvämpiä kuin mitä monet ovat uskaltaneet toivoa. Pysyvämpiä säästöjä tulee yritysten rakennemuutoksista.
Sen sijaan lomautukset toivat kertaluonteisia säästöjä, jotka haihtuvat, kun väki palaa töihin.
– Tästä kun vähitellen elvytään, yritysten tulokset kirivät talouskehityksen ohi hyvin suurella todennäköisyydellä, Saari ennakoi.
Koronan toinen aalto painaa hänen mukaansa jonkin aikaa. Korona painaa ainakin neljännen vuosineljänneksen ja mahdollisesti ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen tuloksia.– Vaikea sanoa kuinka paljon. Oma arvaukseni on, että tästä ei tule lähellekään niin pahaa kuin mitä nähtiin toisella vuosineljänneksellä, Saari sanoo.
Elisan tulos ja liikevaihto pysyivät liki ennallaan
Suuryhtiöiden tuloskauden aloittaneen teleyhtiö Elisan vertailukelpoinen liikevoitto ja liikevaihto pysyivät liki ennallaan heinä-syyskuussa verrattuna vuoden takaiseen.Vertailukelpoinen liikevoitto putosi 112 miljoonaan euroon viime vuoden 113 miljoonasta eurosta. Liikevaihto nousi 468 miljoonaan euroon viime vuoden 465 miljoonasta.
Toimitusjohtaja Veli-Matti Mattilan mukaan talouden voimakkaalla hidastumisella koronavirusepidemian myötä voi olla vaikutusta myös Elisaan.
Mattila arvioi kuitenkin, että Elisan liikevaihto on tänä vuonna vuoden 2019 tasolla tai hieman korkeampi.
– Elisa jatkaa tuottavuutta lisääviä toimenpiteitä, esimerkiksi lisäämällä automaatiota ja data-analytiikkaa eri prosesseissa, kuten asiakaskohtaamisissa, verkonhallinnassa ja jakelussa, Mattila kertoo tiedotteessa.
Hänen mukaansa Elisan 5g-verkko on laajentunut nopeasti kattaen nyt yli 50 kaupunkia ja yli 1,6 miljoonaa suomalaista.
Yhtiö jatkoi 5g-pilotteja, joilla kehitetään koulujen, sairaaloiden sekä ympäristö- ja pelastuslaitoksen toimintaa.
Hiilineutraalisuus jo tänä vuonna
Mattila kertoo, että nopeiden yhteyksien ja etäpalveluiden, erityisesti asiakaspalveluratkaisuiden kysyntä jatkui muun muassa julkisella sektorilla ja terveydenhuollon palveluissa. Elisan mobiiliverkon datakäytön kasvu jatkui vahvana edelliseen vuoteen verrattuna, ja verkon kapasiteetti on riittänyt hyvin kasvavaan kysyntään.
– Jatkoimme myös hiilidioksidipäästöjemme vähentämistä tavoitteemme mukaisesti, ja tulemme olemaan ensimmäinen pohjoismainen hiilineutraali teleoperaattori jo vuoden 2020 aikana, hän lupaa.