Anne Kukkohovin suvun historiaa selvitettiin Sukuni salat -sarjassa.
Malli, juontaja ja yrittäjä Anne Kukkohovi halusi löytää vastauksia biologisen isoäitinsä elämästä Sukuni Salat -ohjelman avulla. Isoäiti on ollut suvussa suuri salaisuus. Kukkohovi luuli pitkään, että hänen isoisänsä puoliso on hänen biologinen isovanhempansa.
Kukkohovin jaksossa pureudutaan myös hänen isoisoäitinsä, Rosan elämään, jotta löytyisi ymmärrys myös Aili-isoäitiä kohtaan, niihin syihin ja seurauksiin.
Kukkohovin isoisoäiti eli 1800-luvun lopulla. Aikana, jolloin naisen asema oli hyvin heikko. Rosa oli aikansa pätkätyöläinen, piika, joille kirjoitettiin työsopimukset aina vain vuodeksi.
Kirkon kirjoista selviää, että Rosalle on syntynyt neljä lasta avioliiton ulkopuolelta. Tuolloin avioliiton ulkopuolelta syntyviä lapsia kutsuttiin ”äpäriksi” ja raskaaksi tuleminen ilman avioliittoa ei katsottu hyvällä, vaan joutui papin eteen ripitettäväksi ”salavuoteudesta”.
Anne Kukkohovin isoisoäiti sai myös potkut työstään aviottoman lapsen seurauksena, katso yltä videolta, kun asiakirjoista selviää ikäviä yksityiskohtia hänen elämästään.
Tuolloin virheitä ei annettu välttämättä heppoisin perustein anteeksi, vaan yksi eriävä teko saattoi vaikuttaa koko elämään.
Kukkohovin isoisoäidistä tuli lopulta irtolainen, jota kutsuttiin yhteiskunnan pohjasakaksi. Ennen kuolemaansa hänen onnekseen asiakirjoissa titteli oli muuttunut työläiseksi.
Mitä irtolaisuus oikein tarkoitti? Katso alta videolta.
1:27
"Tragikoomista"
Kukkohovi kauhistelee MTV Uutisille sitä, minkälaisessa asemassa hänen isoisoäitinsä on joutunut elämään.
– Ei minun sukuni tarina varmaan niin paljoa poikkea muista tarinoista, eikä mikään ole niin ihmeellistä, sillä kollektiivinen aika on ollut niin erilainen. Se mikä kauhistuttaa on se, miten naisia on kohdeltu niin armottomasti. Oli asiassa mies ja nainen, niin se nainen kantaa kaikki ne vastuut, olla ripitettävänä ja nuhdeltavana.
Kukkohovin mielestä yhteiskunta käyttäytyi hyvin epäreilusti hänen isoisoäitiään kohtaan.
– Toinen oli köyhä ja joutui lähtemään 18-vuotiaana Kievariin töihin ja joku oli vain laittanut hänet paksuksi ja hän sai siitä syyt niskoillensa. Se oli jopa tragikoomista se ripitys ja nuhdeltavana oleminen.
– Miehet menevät ja tulevat, mutta naiset joutuivat ripitetyksi. Minulla nousi ärsyyntyminen siitä, miten naisen asema on ollut niin uskomattoman hutera. Jos ei ollut varakasta perhettä taustalla, niin elämäsi saattoi mennä todella mutkalle jonkin yhden asian seurauksena, Kukkohovi jatkaa.
Suuri arvostus
Kukkohovi kokee Suomen olevan edistyksellinen naisen aseman suhteen moneen muuhun maahan verrattuna.
– Tuosta ajasta on lopulta hirvittävän vähän aikaa. Varmasti meidän lapsillemme ja uusille sukupolville tällaisen kuuleminen on entistä pöyristyttävämpää.
Kukkohovi arvostaa isoäitiään ja isoisoäitiään.
– Koen, että he ovat olleet omapäisiä tyyppejä ja he ovat selvinneet. Tehneet siitä elämästä sellaisen, minkä ovat niissä puitteissa pystyneet. He eivät ole kuitenkaan jääneet kohtalonsa vangiksi.