Annimari Korte avautuu Instagram-julkaisussaan vaikeista ajoistaan, kun ahdistus oli osa jokapäiväistä elämää. Tokion olympialaisten vaikeuksien ja takareisileikkauksen jälkeen Korte elää nyt sanojensa mukaan elämänsä parasta aikaa.
Pika-aituri Annimari Kortteen viime kausi päättyi tuloksellisesti pettymykseen. Kotimaan kisoja kesän aikana hallinnut Korte juoksi Tokion olympialaisten alkuerissä itselleen keskinkertaisen ajan 13.06 ja karsiutui välieristä.
Olympialaisten jälkeen Korte ilmoitti kautensa olevan ohi. Edessä oli leikkaus, jolla haettiin helpotusta Kortetta jo pitkään piinanneisiin takareisivaivoihin.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Korte oli vuonna 2019 juossut hurjan Suomen ennätyksen 12.72 ja voittanut vuonna 2020 uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden. Viime kesänä Korte jäi parhaista tuloksistaan. Kovin noteeraus 12.82 syntyi kesäkuussa Kuortaneella, mutta muuten tulostaso ei ollut edellisten vuosien luokkaa.
LUE MYÖS: Annimari Korte maailmanmestaria luotsanneen huippuvalmentajan oppiin – yksi selvä kehitystoive: "Se on minun heikkouteni"
Siitä huolimatta Korte kertoo kuluvan vuoden olleen edeltäjäänsä parempi. Korte sanoo Instagramissa kärsineensä aiemmin pahasta ahdistuksesta. Ainoastaan harjoituksissa "muu maailma katosi ja ahdistus helpotti".
– Vuosi 2020 oli tuloksellisesti ja saavutuksellisesti mulle ihan uskomaton vuosi, mutta silti 2021 on ollut parempi vuosi. Vielä 2020 kärsin todella pahasta ahdistuksesta jokainen päivä. Joka päivä tuntui, että rintakehää puristaa, henkeä ahdistaa ja syke on korkealla. Useina päivinä sain paniikkikohtauksia, jotka johtivat hyperventilaatioon, Korte kirjoittaa.
– Koin uskomattoman upeita hetkiä 2020, mutta pystyin nauttimaan niistä vain hetkellisesti ennen kuin ahdistus palasi. Tapasin urheilupsykologin lisäksi psykoterapeuttia ja söin mielialalääkkeitä ahdistukseen. Nukuin usein unilääkkeiden avulla ja rauhoittavat lääkkeet joutuivat helpottamaan joitain päiviä.
Korte kertoo ahdistuksen johtuneen käsittelemättömistä traumoista. Hänen mukaansa ahdistusta lisäsi tuolloin muun muassa media.
– Ajattelen positiivisesti varmasti 99 prosenttia ajasta. Hymyilen 99 prosenttia kohtaamisista ja ihan itsekseni. Ahdistushäiriö ei näy ulospäin eikä se myöskään estä kovaa suorittamista urheilussa tai muissa tehtävissä. Oman kokemuksen perusteella se kuitenkin estää jollain tapaa elämästä täysillä nauttimisen ja läsnäolemisen. Se vie paljon aikaa onnellisuudelta ja siksi avun etsiminen ja saaminen on tärkeää.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Toukokuussa Kortteen olo alkoi mennä parempaan suuntaan. Hän kertoo ahdistuksen alkaneen jostakin syystä hävitä. Vaikka kesä oli vaikea, ahdistus helpotti koko ajan.
– Olympialaisten tuskaisen kipeän juoksun jälkeen olin helpottunut ja onnellinen. Takareisien leikkauksen jälkeen olin vielä onnellisempi, kun jo kolme päivää leikkauksesta pystyin ensimmäistä kertaa vuosiin nukkumaan ilman kipua.
LUE MYÖS: Annimari Korte julkaisi pysäyttävän kuvan leikkauksestaan – "Varoitus"
Olympialaisten ja leikkauksen jälkeen ahdistus- ja paniikkikohtaukset ovat pysyneet poissa. Korte kertoo pystyneensä nauttimaan, vaikkei olisi tehnyt mitään. Aiemmin hän oli paennut ahdistusta pitämällä itsensä kiireisenä ja "muilla huonoilla keinoilla".
– Vuosi 2021 kaikkine loukkaantumismurheineen on ollut muuten fyysisen ja henkisen terveyden kannalta loistava vuosi. En ole koskaan voinut niin hyvin fyysisesti tai henkisesti kuin nyt.
Myös urheilu maistuu. Korte kertoi marraskuussa MTV Urheilun haastattelussa leikkauksen jälkeisen kuntoutuksen sujuneen nopeasti, jopa etuajassa.
Jos kaikki menee hyvin, odottaa Korte itseltään kovia tuloksia tulevana kesänä. Korte uskoo juoksevansa kovempaa kuin kolmena viime kesänä, jolloin kauden parhaat kirjattiin lukemin 12.72, 12.76 ja 12.82.
– Joka vuosi on ollut takareisivamma, sen kanssa olen yrittänyt pärjätä. Nyt uskon, että kun tästä kuntoutetaan loppuun asti huolella, ja ensi kesänä pääsisi tekemään ilman takareisivammoja, tulosten pitäisi olla sen mukaisia, Korte sanoo.
– Itse ainakin elättelen toiveita, että juoksisin ennätyksiä ensi kesänä.