Antibioottiresistenssi huolettaa – onko mitään tehtävissä?

10:13img
Julkaistu 21.11.2018 16:47
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Huomenta Suomen Terve aamu-osiossa keskusteltiin antibioottiresistenssin tulevaisuudesta ja siitä, mitä tälle ongelmalle voidaan tehdä.

Videolla asiantuntijat kertovat, millaista elämämme olisi ilman antibiootteja.

Antibioottiresistenssi herättää huolta. Aiheesta olivat Huomenta Suomen aamussa puhumassa kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Antti Hakanen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta sekä infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta. Myöhemmin lähetykseen liittyi myös Nuorten Lääkärien Yhdistyksen puheenjohtaja Sara Launio.

Antibioottiresistenssi tarkoittaa, että bakteerit tulevat vastustuskykyisiksi niille antibiooteille tai mikrobilääkkeille, joilla niitä hoidetaan.

– Se syntyy oikeastaan kahta kautta. Toisaalta niin, että yksittäinen bakteeri muuttuu vaikka lääkehoidon aikana vastustuskykyiseksi ja se tauti ei parane, Hakanen kertoo.

– Tavanomaisempi ja se pelätympi asia on, että meillä on valmiita ”superpaketteja”, hyvä bakteeri ja sillä tällainen "geenikasetti" mukana, puhutaan voittajaklooneista, jotka leviävät.

Asiantuntijat kertovat haastattelussa, miltä antibioottiresistenssin tulevaisuus näyttää. Entä miten voidaan estää tilanne, jossa antibiootit eivät enää tehoakaan sairauksiin?

Lue myös: Osa pienten lasten antibioottikuureista tarpeettomia – vanhempien huoli vie lääkäriin

Tuoreimmat aiheesta

Lääkkeet