Osa pienten lasten antibioottikuureista tarpeettomia – vanhempien huoli vie lääkäriin

10:23img
Julkaistu 15.11.2018 11:03
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Lapsille määrättävistä antibioottikuureista keskusteltiin keskiviikkona Huomenta Suomen Terve aamu -osiossa. Paikalla olivat HYKS:in lasten infektiolääkäri Satu Kekomäki sekä yleislääketieteen professori Pekka Honkanen Oulun yliopistosta.

Honkanen ja Kekomäki kertovat haastattelussa myös, mihin antibiootti tepsii ja mihin ei. Lisäksi he selittävät, miten käy, jos kuurin jättää kesken.

Monessa perheessä päänvaivaa tuottavat muun muassa korvatulehduskierteet tai päiväkodeissa jylläävät flunssat. Apua haetaan usein antibiooteista, mutta määrätäänkö niitä liian helposti, kun kyse on pienistä lapsista? Maailman terveysjärjestö WHO on huolissaan antibioottiresistenssistä

Kekomäen mukaan lapsille määrätään antibiootteja turhan herkästi.

– On olemassa tutkimusnäyttöä ulkomailta, että jopa 30 prosenttia avosektorilta kirjoitetuista pienten lasten antibioottikuureista olisi tarpeettomia, hän selittää.

Tämä johtuu Honkasen mukaan siitä, että lapset sairastavat paljon. Hän kertoo, että ylivoimaisesti suurin osa infektiotauteihin määrätyistä antibiooteista kohdistuu hengitystieinfektioihin.

Kuuntele yllä olevasta haastattelusta, miten lääkärien mukaan sairastelukierteen voisi parhaiten katkaista.

– Lapsellahan on oikeastaan jonkinasteinen hengitystieinfektio aina, Honkanen kertoo.

– Lapset sairastavat hyvin paljon, niin pienikin marginaali turhissa kuureissa saa aikaan aika ison kokonaismäärän.

LUE MYÖS:  "Jos menetämme antibioottien tehon, emme pysty pelastamaan ihmisiä" – näin jokainen voi torjua itse antibioottiresistenssiä

Lapsi lääkäriin kaiken varalta

Honkasen mukaan huolissaan olevat vanhemmat vievät lapset hyvin herkästi lääkärin vastaanotolle, koska he haluavat varmistaa, että kyse ei ole mistään vakavammasta infektiosta.

Honkanen lisää, että antibiootteja enemmän vanhempien rauhoitteluun tarvitaan sitä, että lääkäri tutkii ja kuuntelee.

– Oman kokemukseni mukaan, se että kun haastattelee lapsen vanhempia, katsoo korvat ja nielut, kuuntelee keuhkot, ja lääkäri sanoo, että ei tässä ole mitään syytä huoleen, niin vanhemmat uskovat, hän valaisee.

Tuoreimmat aiheesta

Lääkkeet