Applen ja FBI:n välinen vääntö iPhonen salauksesta on saanut monet suuret teknologiayhtiöt kannattamaan Applen kantaa käyttäjien yksityisyyden puolesta. Pelkän kannatuksen lisäksi yhtiöt ovat nyt aikeissa myös oikeasti parantaa käyttäjien tietoturvaa.
Apple on kieltäytynyt tekemästä FBI:lle iOS-käyttöjärjestelmästä uutta versiota, jolla FBI pääsisi käsiksi joukkosurmaajan iPhonen sisältämiin tietoihin. Apple vetoaa siihen, että kerran luotu takaportti olisi mahdoton turvata, ja niinpä se olisi jatkossa myös muiden kuin FBI:n käytettävissä.
Apple on kuitenkin useaan otteeseen antanut viranomaisille tietoja rikollisten käyttämien puhelimien iCloud-varmuuskopioista. Nyt Apple aikoo tiukentaa iCloud-pilvensä salausta niin, että varmuuskopion data olisi sidottu laitteen pääsykoodiin. Näin Apple ei pitäisi enää hallussaan avaimia FBI:n tai muiden vastaavien tahojen vaatimiin tietoihin. Kääntöpuolena on kuitenkin laitteiden käyttömukavuus, eli tiukempi salaus saattaa joissain tilanteissa olla myös haitaksi käyttäjille. Tämä tasapaino käyttömukavuuden ja tehokkaan salauksen välillä onkin Applella nyt harkinnan alla.
Applen lisäksi myös muiden teknologiayhtiöiden sanotaan suunnittelevan entistä tiukempia salauksia käyttäjiensä lähettämälle datalle. Esimerkiksi Facebook suunnittelee Messenger-palvelunsa suojauksen tiukentamista ja WhatsApp aikoo jatkossa salata kirjoitettujen viestien lisäksi myös äänipuhelut. Samoin myös Googlen, Twitterin ja Snapchatin kerrotaan suunnittelevan entistä tehokkaampia salauksia.
Applen ja FBI:n välisen, viikkoja jatkuneen väännön oikeuskäsittelyn on määrä alkaa ensi viikolla. Kyseinen vääntö ei suinkaan ole ainoa laatuaan. Tällä hetkellä viranomaiset Yhdysvalloissa miettivät myös mahdollisia jatkotoimia WhatsAppin kanssa, kun eräässä rikostutkinnassa viranomaiset saivat luvat epäillyn salakuuntelulle, mutta tämän käymät WhatsApp-viestittelyt olivat salattuja,eikä salatulla sisällöllä ole rikostutkijoille mitään käyttöä.