Apple Pay tuli Suomeen - mukana Nordea ja St1

Apple Pay -maksutoiminto on tänään laajentunut myös Suomeen. Ensimmäisenä Apple Pay -maksut tulevat mahdollisiksi Nordean Visa- ja MasterCard-korteilla sekä St1:n uudella MasterCardilla.

Uudessa St1 Way -sovelluksessa voi anoa St1 MasterCard -korttia, jonka digitaalisen version voi ottaa käyttöön Apple Payssa heti. St1 kertoi tänään myös tuovansa mobiilitankkaamisen asemilleen.

Apple Payn pääsee ottamaan käyttöön Wallet-sovelluksen kautta iOS 11 -käyttöjärjestelmässä lisäämällä tuetun Nordean tai St1:n kortin tiedot. Käyttöön vaaditaan riittävän uusi iPhone-malli, iPhone 6 tai uudempi tai iPhone SE.

“Tietoturva on lähimaksukortteihin nähden parempi, sillä maksaja voidaan varmentaa puhelimen sormenjälki- tai kasvotunnistimella”, kommentoi Qvikin suunnittelujohtaja Matias Pietilä Apple Payta. Qvik on ollut mukana St1:n kumppanina tuotekehityksessä.

Apple Pay toimii iPhonella ja Apple Watchilla lähimaksutapana kaupoissa, ravintoloissa ja muissa kohteissa – siellä missä lähimaksukorttikin. Se ei vaadi erityistä erillistä tukea maksupäätteeltä. Tähänkin asti Suomessa on ollut mahdollista maksaa Apple Paylla, nyt uutta on Suomessa myönnettyjen korttien mukaantulo palveluun.

Apple Pay -lähimaksaminen iPhonella onnistuu helposti viemällä mahdollisesti lukittunakin oleva puhelin vain lähimaksupäätteen lähelle, ja maksun voi heti vahvistaa Touch ID:n avulla sormenjäljellään tai uudessa iPhone X:ssä Face ID -kasvontunnistuksella. Apple Watchissa maksutoiminto aktivoituu painamalla kahdesti sivupainiketta. Apple Payn käyttö Watchissa vaatii käyttöön otettavan pääsykoodin, jota kysytään aina kun kello laitetaan ranteeseen. Apple Pay onkin maksutapana perinteistä lähimaksua turvallisempi, sillä se edellyttää tunnistautumisen.

Apple Pay -maksuissa ei välttämättä ole perinteistä 25 euron lähimaksurajaa, mutta tämä voi riippua sekä kortin että maksupäätteen asetuksista.

Apple Pay mullistaa maksamista lisäksi myös sovelluksissa ja verkkosivuilla, jotka sitä tukevat. Niissä maksaminen käy jatkossa vain Touch ID:llä tai Face ID:llä maksu vahvistamalla ilman tarvetta syöttää korttitietoja. Tämä toimii myös iPadeissa ja MacBook Prossa, jossa on sormenjälkitunnistin. Apple Pay -maksut onnistuvat myös laajemmin Maceissa Safari-verkkoselaimessa, jolloin maksut vahvistetaan iOS-laitteella tunnistautumalla.

Suomessa laajasti käytettävistä sovelluksista Apple Pay -tuki on jo muun muassa Finnairin, Hesburgerin, EasyParkin ja Woltin sovelluksissa. Sovellukset voivat vaatia päivityksen tuoreimpaan versioon.

iOS 11:ssä Apple Pay -maksut aloittavat laajentumisen myös henkilöiden välisiksi iMessage-viestien kautta, mutta valitettavasti tämä ja siihen liittyvä Apple Pay Cash -virtuaalimaksukortti ovat tulossa Applen mukaan toistaiseksi saataville vasta Yhdysvalloissa.

Suomessa pankit ovat julkaisseet Android-puhelimiin omia NFC:tä hyödyntäviä lähimaksusovelluksiaan. Apple on pitänyt iPhonen NFC:n maksujen osalta vain omassa käytössään, muun muassa turvallisuusseikkoihin vedoten, eikä ole avannut sitä pankkien omien sovellusten hyödynnettäväksi. Tämän takia lähimaksaminen ei iPhonella ole toistaiseksi ollut mahdollista suomalaisilla korteilla. Jatkossa Apple Payn myötä tilanne muuttuu ja yksi Android-puhelinten kilpailuetu katoaa.

Lue myös:

    Uusimmat