Yhdysvaltojen oikeusministeriö vaatii Applea murtamaan myös yhdeksän muun puhelimen salauksen FBI:n hallussa olevan San Bernardinon ammuskelijan iPhonen lisäksi, uutisoi The New York Times.
Vaatimukset osoittavat Applen huolen aiheelliseksi. Yhtiö on kieltäytynyt murtautumasta joulukuiseen ammuskeluun osallistuneen Syed Farook kännykkään, sillä yhtiö uskoo, että viranomaisten vaatimukset yhden puhelimen murtamisesta johtaisivat yhtiön myöntyessä myös muihin samankaltaisiin tapauksiin.
Yhtiön lakimies, Marc J. Zwillinger kertoi oikeudelle jättämässään kirjeessä tiistaina, että Apple taistelee hallituksen uusia vaatimuksia vastaan ainakin seitsemässä tapauksessa yhdeksästä.
– Apple ei ole suostunut suorittamaan mitään toimenpiteitä laitteille, hän kirjoitti.
Yhtiötä on yritetty pakottaa yhteistyöhön vuonna 1789 voimaan astuneen ”All Writs Act” -lain varjolla. Lain mukaan oikeus voi määrätä yhtiön tarpeellisiksi nähtyihin toimenpiteisiin oikeuden avustamiseksi.
San Bernardinon tapauksessa syyttäjät ovat vaatineet Applea auttamaan Syed Farookin iPhonen salauksen murtamisessa. Puhelimen omistaja osallistui joulukuussa 14 kuolonuhria vaatineeseen ammuskeluun. Puhelimen väitetään sisältävän tapauksen tutkinnan kannalta tärkeää todistusaineistoa.
– Kenenkään ei tulisi olla yllättynyt siitä, että tutkimme myös muita tapauksia, ja tarvitsemme apua niiden ratkaisussa, oikeuden viranomainen kertoi tiistaina.
Siitä lähtien kun Applea on vaadittu luomaan työkalu terrori-iskusta syytetyn asemiehen puhelimen salauksen murtamiseksi, yhtiö on toistuvasti pyrkinyt korostamaan, että tapaus ei jäisi ainoaksi laatuaan.
– Kun tekniikka on kerran luotu, sitä voitaisiin käyttää uudestaan ja uudestaan, kuinka monessa puhelimessa tahansa, Applen toimitusjohtaja Tim Cook kertoi yhtiön sivuilla julkaistussa asiakaskirjeessä.
Maanantaina Apple kirjoitti verkkosivuillaan, että viranomaisilla on maailmanlaajuisesti hallussa satoja iPhoneja, jotka tahdotaan murtaa, jos FBI voittaa käsillä olevan tapauksen.
Apple on kertonut noudattavansa oikeuden määräyksiä datan luovuttamisesta niissä tapauksissa, joissa yhtiö siihen teknisesti kykenee. Yhtiö kertoo saaneensa vuoden 2015 ensimmäisellä puoliskolla lähes 11 000 tiedonluovutuspyyntöä eri maiden viranomaisilta. Kaikkiaan pyynnöt koskettavat yhteensä noin 60 000 laitetta.
Vaikka yhtiö pääseekin helposti käsiksi palvelimillaan sijaitseviin iCloud -varmuuskopioihin laitteiden sisällöstä, varsinaisten laitteiden tietoturva on niin vahva, että niihin murtautuminen on haasteellista jopa Applelle.
San Bernardinon tapauksen jälkeen jätetyt pyynnöt tulivat ilmi Brooklynin oikeusistuimessa käsittelyssä olevan huumejutun yhteydessä. Syyttäjät pyrkivät pääsemään käsiksi huumeringin toimintaan liittyvän iPhonen tietoihin.