Apple esitteli eilisiltana Suomen aikaa neljä uutta käyttöjärjestelmäversiota eri laitteilleen, mukaan lukien Mac-tietokoneiden uuden macOS Mojaven.
macOS Mojave sisältää monia toiminnallisia uudistuksia, kuten tumman teeman, Finderiin gallerianäkymän sekä pikatoimintoja kuville ja PDF:ille, sekä uudistuneen App Storen, mutta kenties päivityksen mielenkiintoisin uudistus on se, joka täydessä mittakaavassa on tapahtumassa vasta vuonna 2019.
Apple nimittäin helpottaa iPhonen ja iPadin iOS-käyttöjärjestelmän sovellusten tuomista macOS:ään. Merkittävässä roolissa tässä on iOS-sovellusten käyttöliittymän rakennuspalikoina toimiva UIKit, joka tulee nyt macOS:ään ja mahdollistaa näin sovellusten samojen käyttöliittymien toiminnan myös Maceilla kuten iPhoneissa ja iPadeissakin.
UIKitiä on sovitettu tässä yhteydessä tietyiltä osin Macille sopivaksi. Toisin kuin iOS-laitteissa, Maceissahan ei kosketusnäyttöä ole. Näin macOS:n UIKitiin on tuotu lisänä kosketuslevy- ja hiirituki, sovellusikkunan hallintapainikkeet, mahdollisuus ikkunoiden koon muuttamiseen, vierityspalkit sekä macOS:n kopioi- ja liitä- sekä raahaa ja pudota -toimintojen tuki.
Aivan suoraan sovellukset eivät iOS:ltä macOS:lle jatkossakaan hyppää, mutta sovelluskehittäjältä vaadittava työ pienenee huomattavasti. Käyttöliittymän alla iOS- ja macOS-sovellukset ovat jo pidempään jakaneet keskenään useampia samoja tekniikoita, ja nyt myös pintakerros yhtenäistyy.
Applen käyttöjärjestelmien uudistuksia eilisessäkin tilaisuudessa lavalla esitellyt ohjelmistokehityksen johtaja Craig Federighi tyrmäsi selkeäsanaisesti jälleen väitteet siitä, että iOS ja macOS olisivat laajemmin yhdistymässä. Näin ei hänen mukaansa ole tapahtumassa, mutta Apple haluaa kuitenkin tuoda iOS-sovelluksia Maceille. Tähän on oikeastaan kaksi syytä: tämä mahdollistaa Macien sovellustarjonnan laajentumisen monilla vain iOS:llä tarjolla olleilla sovelluksilla, minkä lisäksi yhden sovelluksen kehitystyöllä aukeaa jatkossa laajempi kohdeyleisö.
Sovelluskehittäjille helpompi mahdollisuus iOS-sovellusten macOS:lle tuomiseen on kuitenkin tulossa vasta loppuvuodesta 2019, eli vasta macOS Mojavea seuraavassa, ensi vuonna esiteltävässä merkittävässä macOS-päivityksessä.
Apple itse kuitenkin hyödyntää muutoksia jo nyt macOS Mojavessa neljässä uudessa iOS:ltä macOS:lle ensi kertaa siirretyssä sovelluksessa. ”Vaihe yksi tämän osalta on testata sitä itse”, kommentoi Federighi.
iOS:ltä macOS:lle nyt tulevia sovelluksia ovat Koti, Sanelin sekä Apple News ja Apple Books. Nämä yksittäiset sovellukset oli mahdollista Federighin mukaan tuoda Macille uuden UIKit-tuen myötä erittäin vähäisin koodimuutoksin” verrattuna sovellusten iOS-versioihin.