Tuttu pääte verkkosivuston nimessä ei ole luotettavuuden tae.
Moni kokee suomalaisen verkkosivuston .fi-päätteen turvalliseksi. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus muistuttaa kuitenkin viikkokautsauksessaan, että toisinaan esiintyy tapauksia, joissa tätä luottamusta on yritetty hyväksikäyttää.
Viime aikoina Kyberturvallisuuskeskus on saanut jälleen ilmoituksia .fi-verkkotunnuksella rekisteröidyistä tietojenkalastelusivustoista. Sivustojen avulla rikolliset pyrkivät huijaamaan käyttäjiä luovuttamaan arkaluonteisia tietojaan, kuten pankkitunnuksia.
Huijaussivustoja on viime aikoina havaittu esimerkiksi Patentti- ja rekisterihallituksen, Verohallinnon tulorekisterin sekä pankkien nimissä. Kyberturvallisuuskeskus muistuttaa, ettei kyse kuitenkaan ole näiden organisaatioiden omista verkkosivustoista, vaikka ne niitä muistuttavatkin.
Kalastelusivustot saatetaan rekisteröidä -fi-verkkotunnuksella.Kyberturvallisuuskeskus
"Kannattaa sulkea selain välittömästi"
Jotta huijarien yrityksiltä välttyy, kannattaa ensinnäkin pitää mielessä, ettei .fi-pääte ole yksinään tae luotettavuudesta. Verkko-osoite pitääkin tarkistaa kokonaisuudessaan huolellisesti.
Koska samaa verkko-osoitetta ei voi rekisteröidä kuin yhdelle toimijalle, rikolliset rekisteröivät usein osoitteita, jotka muistuttavat alkuperäisiä, mutta tarkkaan katsoessa voi havaita pieniä muutoksia. Osoitteissa voi olla esimerkiksi väärin kirjoitettuja sanoja, lisättyjä merkkejä tai väliviivoja.
Myös sivuston ulkoasu ja sisältö voivat paljastaa huijauksen. Varoitusmerkkejä ovat vaikkapa kielioppivirheet, sekavan näköinen ulkoasu tai epäilyttäville sivuille johtavat linkit.
– Jos sivusto ohjautuu palveluun, joka ei vastaa verkko-osoitteen nimeä, kannattaa sulkea selain välittömästi, Kyberturvallisuuskeskus varoittaa viikkokatsauksessaan.
Kyberturvallisuuskeskus tekee jatkuvasti töitä tietojenkalastelun torjumiseksi. Koska verkkotunnuksilla on kuitenkin keskeinen rooli tiedonvälityksessä ja sananvapauden totetutumisessa, ei niiden rekisteröintiä voida ennalta estää. Sivuja ei voida myöskään sulkea ilman huolellista arviointia. Siksi asiantuntijat tutkivat jokaisen estettävän sivuston varmistaakseen, että kyseessä todellakin on merkittävä tietoturvauhka.
Ota aina yhteys pankkiisi, jos olet esimerkiksi tehnyt jonkin huijauksen perusteella maksun, rikollinen on päässyt verkkopankkiisi tai saanut maksukorttitietosi käsiinsä.
Lue myös:
Onko sinulla mobiilivarmenne käytössä? Tarkkana, jos saat tällaisia viestejä
Varo! Postin nimissä huijauksia
"Luonnollinen ratkaisu eturauhasvaivoihin" voi olla huijaus
Katso myös: Huijausyritykset yleistyvät – miten niitä voi torjua?
9:45Huomenta Suomen vieraina Finanssiala ry:n johtaja Niko Saxholm ja Digi- ja väestötietoviraston johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku.
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Kyberturvallisuuskeskus