Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ollut esteellinen Intiaan tehdyn vienninedistämismatkan yhteydessä, apulaisoikeuskansleri tiedotti torstaina.
Matkasta oli kanneltu oikeuskanslerinvirastoon, koska sille osallistui myös Sipilän lasten osin omistama Chempolis-yritys. Chempolis tiedotti matkan yhteydessä, että se oli sopinut intialaisen yhtiön kanssa 110 miljoonan arvoisen biojalostamon rakentamisesta Intiaan.
1:41
Apulaisoikeuskansleri ei löytänyt tukea väitteille, että Sipilä olisi suosinut Chempolista tai pyrkinyt vaikuttamaan Chempoliksen ja intialaisyhtiön välisiin sopimusneuvotteluihin.
– Pelkästään se seikka, että Chempolis Oy on osallistunut pääministeri Sipilän johtamalle vienninedistämismatkalle, jonka aikana pääministeri on keskustellut muun ohella biopolttoaineiden käytön edistämisestä, ei ole näkemykseni mukaan voinut perustellusti vaarantaa luottamusta pääministeri Sipilän toiminnan puolueettomuuteen, sanoi apulaisoikeuskansleri Risto Hiekkataipale tiedotteessa.
Kutsu sadoille yrityksille
Kanslerin mukaan Sipilä ei myöskään osallistunut matkan valmisteluihin tai päätöksentekoon siitä, mitä yrityksiä matkalle kutsuttiin.
Ulkomaisia investointeja Suomeen houkutteleva Finpro lähetti Intian-matkalle kutsun kaikkiaan 680 yritykselle. Finpron mukaan pääministeri ei antanut sille suoraan tai mitään muutakaan kautta ohjeita osallistujien suhteen.
Kansleri kiinnittää myös huomiota siihen, että suomalaisten yritysten viennin edistäminen kuuluu ministerien virkatehtäviin.
– Pääministeri Sipilän jättäytyminen pois vierailulta sillä perusteella, että matkalle osallistuu yritys, josta hänen lapsensa omistavat noin viisi prosenttia, olisi ollut varsin pitkälle menevä menettely sen varmistamiseksi, ettei yleisön keskuudessa heräisi epäilyksiä pääministerin puolueettomuuden suhteen.
Oikeuskanslerille useita kanteluita
Oikeuskanslerinviraston käsiteltäväksi oli tullut yhteensä 17 kantelua Sipilän Intian-matkasta. Virastoon oli kanneltu myös siitä, että Sipilä olisi valtion omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä myötävaikuttanut siihen, että energiayhtiö Fortum sijoitti syksyllä 2016 Chempolikseen.
Osapuolilta saamiensa selvitysten perusteella Hiekkataipale katsoo, ettei myöskään tälle epäilylle löydy minkäänlaista tukea.
Omassa selvityksessään Sipilä kiisti epäilyt ja sanoi, ettei hän ole osallistunut kyseistä sijoitusta koskeviin neuvotteluihin tai yrittänyt muutenkaan vaikuttaa niihin. Fortumin mukaan sijoituspäätös oli täysin yhtiön oma ja liiketaloudellisin perustein tehty.
Sipilä piti apulaisoikeuskanslerin päätöstä odotettuna.
– Olen toiminut niin oikein kuin osaan. Myös tässä asiassa kävin huolellisen harkinnan läpi, Sipilä sanoi eduskunnassa.