Itä-Uudenmaan poliisin apulaispäällikköä syytetään neljän naisalaisen syrjinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta. Jutun oikeuskäsittely alkoi tänään Vantaan käräjäoikeudessa.
Tänään julki tulleen syytteen mukaan apulaispoliisipäällikkö Reijo Tapio Lakanen rikkoi työturvallisuusmääräyksiä toukokuun 2012 ja joulukuun 2013 välisenä aikana joko tahallaan tai huolimattomuuttaan. Hän johtaa Vantaan Tikkurilassa pääpoliisiaseman lupapalveluja.
Lakasen alaisena työskentelevät naiset ovat kertoneet kokeneensa epäasiallista kohtelua ja siitä johtuvaa haitallista kuormitusta. Epäasiallinen kohtelu on ilmennyt muun muassa syyttelynä, uhkailuna ja nimittelynä.
"Eristämistä, nimittelyä"
Syytteen mukaan alaiset ovat muun muassa kertoneet, että Lakanen on kutsunut työntekijöitään yksitellen julkiseen moittimispuhutteluun. Hän on myös jättänyt tervehtimättä työntekijöitä ja huomautellut epäasiallisesti yhden alaisen r-viasta. Yhden alaisen kohdalla Lakanen ei antanut ehjää työtuolia alaiselle rikkinäisen sijalle alaisen pyynnöstä huolimatta.
Eräs asianomistajista kertoo Lakasen haukkuneen häntä useaan otteeseen "kauheaksi ihmiseksi".
Lisäksi Lakasen syytetään eristäneen työntekijöitä jättämällä kutsumatta heitä kuntosalin avajaisiin sekä työntekijän syntymäpäiväjuhliin.
Syyte: Kaikki uhrit sairauslomalle
Syyttäjän mukaan Lakanen aiheutti käytöksellään tai huolimattomalla menettelyllään henkistä kuormittumista, työstressiä, unettomuutta sekä painajaisia, jonka vuoksi jokainen asianomistaja joutui työkyvyttömyyden vuoksi eri mittaiselle sairauslomalle. Yksi naisista jätti virkansa Lakasen käytöksen vuoksi.
Reijo Tapio Lakasta syytetään työturvallisuusrikoksesta, virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä pahoinpitelystä tai vaihtoehtoisesti vammantuottamisesta. Syyttäjä vaatii Lakaselle tuntuvaa sakkorangaistusta, vähintään 80 päiväsakkoa.
"Suhtaudumme epäilyihin vakavasti"
Itä-Uudenmaan poliisipäällikön mukaan Lakanen työskentelee yhä samoissa tehtävissä.
– Teimme yli vuosi sitten arvion siitä, miten tämä asia vaikuttaa hänen työskentelyynsä ja virassa oloonsa. Silloin päädyimme niiden tietojen varassa siihen, että hän voi jatkaa tehtävässään. Virkamiesoikeudelliset ratkaisut arvioidaan sitten, kun tuomioistuin on ratkaisunsa tehnyt, Itä-Uudenmaan poliisipäällikkö Kari Rantala kertoo MTV Uutiselle.
Rantalan mukaan virkamiesoikeudelliseen ratkaisuihin edetään nopeammin sellaisissa tapauksissa, joissa näyttö on selvää – esimerkiksi rattijuopumusepäilyissä.
– Me suhtaudumme kaikkiin tällaisiin epäilyihin vakavasti ja selvitämme ne ilman muuta heti alusta alkaen, Rantala korostaa.
MTV Uutiset ei tiistaina tavoittanut Lakasta kertomaan kantaansa syytteeseen.
*Korjattu viimeinen virke kello 21:40: MTV Uutiset ei tavoittanut Lakasta kommentoimaan (aiemmin Rantala).