MTV:n selvitys: Perheväkivaltaa, petoksia – kymmenen poliisia saanut rikosten takia potkut viime vuosina

2:24img
Julkaistu 25.09.2016 06:50
Toimittajan kuva

Päivi Hannula

paivi.hannula@mtv.fi

@paivihannula
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Kaikkiaan noin 60 poliisia on saanut kurinpitoseuraamuksia rikosten vuoksi vuosien 2014-2016 aikana, ilmenee MTV:n tekemästä selvityksestä.

Rekisterien urkintaa, toilailuja liikenteessä, perheväkivaltaa ja talousrikoksia. Vuodesta 2014 alkaen kymmenen poliisia on todettu syylliseksi rikoksiin, joiden seurauksena on ollut rikosoikeudellisen rangaistuksen lisäksi poliisiviran ja työpaikan menettäminen. Lisäksi yksitoista poliisia on erilaisten rikosepäilyjen tai syytteiden vuoksi virasta pidätettyinä. Noin 50 muuta on saanut muita seuraamuksia rikosten johdosta.*

Potkuja on annettu törkeistä rattijuopumuksista, omiin lapsiin kohdistetusta väkivallasta, petosrikoksista ja uhkailusta poliisin asemassa. Vakavin kaikista on Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion tapaus

Päällystölle lieviä seuraamuksia

Poliisilaitokset ovat ottaneet tiukan linjan: potkut seuraavat herkästi törkeästä rattijuopumuksesta, petoksista sekä perheväkivallasta.

Ainoastaan yhdessä tapauksessa perheväkivaltaan syyllistynyt on saanut jatkaa poliisina. Helsingin poliisilaitoksessa työskentelevä ylikomisario pahoinpiteli avopuolisoaan saamansa mustasukkaisuuskohtauksen johdosta kahdesti, muun muassa avokämmenlyönnillä ja sängystä väkivaltaisesti alas repimällä.

60 päiväsakkoon hovioikeudessa tuomittu ylikomisario sai kuukauden määräaikaisen erottamisen jälkeen pitää työnsä, vaikka hänen todettiin samassa yhteydessä törttöilleen humalassa kansainvälisessä konferenssissa poliisilaitoksen edustajana.

Näin selvitys tehtiin

MTV Uutiset pyysi kesäkuussa poliisilaitoksilta kaikkia virkamiesoikeudellisia päätöksiä kurinpitotoimista, jotka on tehty vuodesta 2014 alkaen. Päätöksiä luovutettiin kaikkiaan 124, osa päätöksistä sisälsi salattuja osioita. Luovuttamisesta kieltäydyttiin kahdeksan päätöksen osalta.

Poliisin hallinnosta annetun lain mukaan poliisimiehen on virassa ja yksityiselämässä käyttäydyttävä siten, ettei hänen käyttäytymisensä ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon. Arvioitaessa poliisimiehen käyttäytymistä otetaan huomioon myös hänen asemansa ja tehtävänsä poliisihallinnossa.

Myös toisessa tapauksessa korkeassa asemassa ollut poliisi vaikuttaa selvinneen yllättävän lievällä seuraamuksella. Vantaalla apulaispoliisipäällikkö kiusasi alaisiaan vuosia ja tuomittiin 50 päiväsakkoon käräjäoikeudessa työturvallisuusrikoksesta, tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kahdesta vammantuottamuksesta. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen puolesta hänelle annettiin vain huomautus, joka ei ole varsinainen virkamiesoikeudellinen seuraamus vaan lievin mahdollinen kurinpitotoimi.

Päätökset irtisanomisista ja muista kurinpitotoimista tekee aina kyseisen poliisilaitoksen johto.

Urkinnasta seuraa varoitus

Yli neljännes poliisin tekemistä väärinkäytöksistä on rekisteriurkintoja.

MTV:n hankkimissa kurinpitopäätöksissä korostuu erityisesti hiihtäjä Mika Myllylän kuolemansyytutkinnan tietoihin kohdistetut laittomat haut. Lisäksi poliisilaitoksissa on urkittu tietoja mökkinaapureista, omiin autokauppoihin sekä lasten seurustelukumppaneihin liittyen. 

Normaali kurinpitoseuraamus henkilörekisteririkoksesta on kirjallinen varoitus, joka on virkamiesoikeudellisista seuraamuksista lievin. Rekisteriurkintatapauksissa seuraamukset on annettu vasta lainvoimaisen tuomion tai syyksi lukevan syyttämättäjättämispäätöksen seurauksena. Tämän vuoksi esimerkiksi Anneli Auerin tietojen urkkimiseen liittyvät päätökset eivät näy selvityksessä.

Törkeitä rattijuopumuksia, humalassa työpaikalla

Joka neljäs poliisilaitosten kurinpitopäätös liittyy tavalla tai toisella alkoholinkäyttöön.

Useissa tapauksissa poliiseja on varoitettu tai irtisanottu määräajaksi, koska he ovat olleet työpaikallaan humalassa. Poliisihallituksen ainoa kurinpitopäätös koskee tapausta, jossa rikostarkastaja pyrki osallistumaan valtakunnansyyttäjänvirastossa järjestettyyn kokoukseen tukevassa humalassa. Hän sai kirjallisen varoituisen.

Kymmenen potkut saanutta poliisia

2014

Autoili töihin humalassa

Helsingissä rikostutkijana työskennellyt vanhempi konstaapeli irtisanottiin, koska hän saapui työpaikalleen toistuvasti humalassa ja hänen työskentelynsä jouduttiin estämään tai keskeyttämään. Lisäksi häntä epäiltiin rattijuopumuksesta. Hän sai varoituksen toiminnastaan kolme kuukautta ennen irtisanomistaan.

Auttoi huijaamaan ulosottoa

Vanhempi konstaapeli tuomittiin 60 päivän ehdolliseen vankeuteen avunannosta velallisen petokseen Helsingin käräjäoikeudessa syyskuussa 2014.* Hän otti nimiinsä ulosotossa olleen henkilön auton ja siirsi sen myöhemmin varattomalle ja ajokortittomalle tyttärelleen. Vanhempi konstaapeli vastusti irtisanomistaan ja tarjosi kuulemistilanteessa vaihtoehtoisen selityksen auton omistajan vaihtumiselle.

Korjaus: Rikosnimike avunanto velallisen petokseen, ei velallisen petos kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Törkeä rattijuopumus

Hämeen poliisi irtisanoi lokakuussa 2014 vanhemman konstaapelin, koska tämä tuomittiin törkeästä rattijuopumuksesta Hyvinkään käräjäoikeudessa 40 päivän ehdolliseen vankeuteen ja 30 päiväsakkoon. Rattijuopumus todettiin jo lokakuussa 2013, ja poliisi pidätettiin virastaan heti seuraavalla viikolla.

Uhkaili poikansa kanssa riitautunutta liikenneratsiassa

Hämeen poliisi irtisanoi marraskuussa 2014 vanhemman konstaapelin, koska tämä tuomittiin virkavelvollisuuksien rikkomisesta ja henkilörekisteririkoksesta 70 päivän ehdolliseen. Hän uhkaili Hauholla vuonna 2013 tehdyssä liikenneratsiassa poikansa kanssa riitautunutta nuorta miestä. Tapauksesta uutisoitiin laajasti, minkä katsottiin päätöksessä heikentäneen kansalaisten luottamusta poliisiin.

2015

Huolimattomuutta ja uhkailuja

Keski-Suomessa työskennellyt vanhempi konstaapeli suhtautui välinpitämättömästi työhönsä, muun muassa unohti ottaa asevyön hälytyskeikalle ja jätti partiokaverinsa yksin rauhoittelemaan nuorten kotibileitä. Lisäksi hän uhkaili muita poliiseja. Rikostutkinta asiassa käynnistettiin, kun kävi ilmi hänen säilyttäneen aseitaan ampuma-aselain vastaisesti. Hänet irtisanottiin esitutkinnan aikana.

Aarnion tapaus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi huumepoliisin päällikön Jari Aarnion menettämään virkansa kesäkuussa 2015 annetun Trevoc-tuomion yhteydessä. Yksikään Aarnion tuomio ei ole vielä lainvoimainen, mutta tästä huolimatta käräjäoikeus tuomitsi viran menetettäväksi.

Talousrikostutkija tehtaili vakuutuspetoksia

Talousrikosten parissa työskennellyt poliisimies menetti työpaikkansa Itä-Uudenmaan poliisissa jäätyään kiinni useista petoksista vuosina 2012–2014. Hänet pidätettiin virasta välittömästi rikosepäily tultua poliisilaitoksen tietoon ja irtisanottiin huhtikuussa 2015, kun tuomio sai lainvoiman. 

Törkeä rattijuopumus

Huhtikuussa 2015 vanhempi konstaapeli ajoi pakettiautoa, kun hänet pysäytettiin liikennevalvonnan yhteydessä Pirkanmaalla. Hän puhalsi 1,38 promillea. Hänet tuomittiin tapauksen johdosta 35 päivän ehdolliseen vankeuteen ja 25 päiväsakkoon. Potkut annettiin, vaikka hänellä oli takanaan lähes 20 vuoden nuhteeton virkaura. Asiassa kuullun luottamusmiehen mukaan tapauksessa oli lieventäviä seikkoja ja määräaikainen erottaminen olisi ollut riittävä seuraamus.

Törkeä rattijuopumus

Elokuussa 2015 vanhempi konstaapeli irtisanottiin Helsingin poliisilaitoksesta, koska tämä oli syyllistynyt Seinäjoen keskustassa aiemmin kesällä törkeään rattijuopumukseen. Hän ei halunnut tulla kuulluksi päätökseen liittyen.

2016

Pahoinpiteli teini-ikäistä poikaansa

Pohjanmaalla ylikonstaapeli tuomittiin 70 päiväsakkoon oman poikansa toistuvista pahoinpitelyistä. Mies pahoinpiteli teini-ikäistä poikaansa muun muassa lyömällä kertakäyttögrillillä, bensakanisterilla, avokämmenellä ja nyrkein. Poliisilaitos katsoi, ettei esimiestöitä kenttätoiminnassa tehnyt mies voisi enää uskottavasi puuttua perheväkivaltatapauksiin. ”Väkivaltarikos poliisimiehen tekemänä on kaikissa olosuhteissa vakavaa ja raskauttavaa”, päätöksessä todetaan.

Vakavin tapaus lienee kuitenkin ylikonstaapeli, joka teki vastuullista kenttäjohtajan työtään humalassa. Hän ehti johtaa kenttäyksiköitä Helsingissä ilmeisesti muutaman tunnin ennen kuin hänet pakotettiin henkilökatsastukseen. Hänet erotettiin kahden kuukauden määräajaksi ja määrättiin toisiin tehtäviin.

Laki velvoittaa poliisia käyttäytymään erityisen moitteettomasti myös vapaa-ajallaan. Useissa tapauksissa poliisit ovat kuitenkin ajautuneet vastustamaan ravintoloiden järjestyksenvalvojia siviileissään kovan humalatilan vuoksi.

Toissa keväänä Helsingissä bussikuski kutsui paikalle poliisipartion, koska humalainen mies yritti matkustaa ilmaiseksi virkamerkkiä näyttämällä. Paikalle kutsuttu poliisipartio totesi miehen paikallaolijoiden ihmetykseksi aidoksi poliisiksi. Kurinpitotoimena kyseinen vanhempi konstaapeli erotettiin kuukaudeksi.

– [Poliisin nimi] alkoholinkäyttö vapaa-ajalla on tässä tapauksessa ylittänyt asianmukaiselta käyttäytymiseltä vaadittavan rajan siinä vaiheessa, kun julkiselle paikalle on jouduttu kutsumaan poliisipartio asiaa hoitamaan, Helsingin poliisilaitos perusteli päätöstään.

Talousrikostutkija tehtaili petoksia

Aarnion lisäksi joukossa on ainoastaan yksi tapaus, jossa rikoksia on useampi kuin yksi ja niiden tekijä vaikuttaa tähdänneen omaan taloudelliseen hyötyyn, joskin verrattain pieneen sellaiseen.

Itä-Uudenmaan poliisista irtisanottu talousrikostutkija tehtaili vakuutuspetoksia vuosina 2012-2014. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet helmikuussa 2015 petoksista, väärennöksistä ja petoksen yrityksistä neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hänet tuomittiin yli kolmen tuhannen euron korvauksiin vakuutusyhtiöille.

Hänet pidätettiin virasta välittömästi, kun tapaus tuli vakuutusyhtiön toimesta poliisilaitoksen tietoon vuonna 2014, ja irtisanottiin viime vuonna.

*Lukua korjattu kello 15:14: aikaisempi 40.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos