Ranskalainen ydinvoimayhtiö Areva kertoo, että sen tehtaalta on voitu toimittaa ydinvoimalaitoksille osia, joiden laadusta ei voida olla täysin varmoja. Mahdollisesti heikkolaatuisia osia on voitu toimittaa niin Ranskaan kuin muihinkin maihin.
Nyt myös Säteilyturvakeskus on pyytänyt suomalaisia ydinvoimayhtiöitä Teollisuuden Voimaa ja Fortumia selvittämään yhteydet tehtaalle.
– Me ollaan saatu tieto loppukeväästä Ranskasta viranomaiselta, samanlaiselta organisaatiolta kuin Säteilyturvakeskuskin on, että olisi jotain tällaisia epäilyjä ja siellä oli selvitystyötä käynnissä, toimistopäällikkö Martti Vilpas Säteilyturvakeskuksesta kertoo.
Osat on valmistettu takomalla, ja niiden valmistus- ja tarkastusdokumentaatiossa on havaittu puutteita, laiminlyöntejä ja väärennöksiä. Säteilyturvakeskuksen vaatimassa selvityksessä halutaan selvyys siihen, mitä laitteita tehtaalta on voinut Suomeen tulla ja missä kunnossa ne ovat.
Arevan Olkiluodon reaktori erityisesti syynissä
Käytännössä suurin todennäköisyys mahdollisesti viallisiin osiin olisi Arevan rakentamalla Olkiluodon kolmosreaktorilla. Selvitys pyydetään kuitenkin kaikilta ydinvoimalaitoksilta ja yksiköiltä.
– Me olemme nyt pyytäneet luvanhaltioita, joilla on kokonaisvastuu tästä asiasta, selvittämään se asia, ja syksyllä tiedetään. Mikäli jotain ilmenisi, niin sitten se asia otetaan tarkempaan käsittelyyn, Vilpas sanoo.
Ympäristöjärjestö Greenpeace on vaatinut nopeampia toimia ja mahdollisten viallisten ydinlaitosten toiminnan pysäyttämistä. Säteilyturvakeskuksen mukaan tähän ei ole kuitenkaan tarvetta.
– Meillä on hyvin yksityiskohtainen tarkastusmenettely esimerkiksi tämän Olkiluoto 3:n takomoiden osalta. Ne on tarkastettu hyvin tarkasti ensinnäkin ulkopuolisen riippumattoman tarkastuslaitoksen, sitten TVO:n ja vielä STUK:in toimesta kolmeen kertaan ja sitten on tehty vielä tämmöinen yksityiskohtainen rakennetarkastus lopuksi. Näissä ei saatu mitään havaintoja heikkouksista, Vilpas kertoo.
Teollisuuden Voimasta kerrotaan vain, että yhtiö ryhtyy tekemään työlästä selvitystä.
– Kaikki osat on luonnollisesti dokumentoitu hyvinkin tarkkaan, joten kaikki osat pystytään kyllä tarkistamaan, TVO:n viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa sanoo.
Tuoteväärennökset kasvava uhka
Säteilyturvakeskukselta kerrotaan, että tuoteväärennösasioita on kohdattu aiemminkin. Väärennysyrityksiin aiotaankin jatkossa puuttua tarkemmin.
– Pitää panostaa, mutta meillä on Suomessa tämä hyvin yksityiskohtainen tarkastusmenettely, jota on pidetty joskus jopa liian raskaana, mutta kun nyt tulee tämmöisiä näyttöjä, niin näyttää, että se on ihan paikallaan, että tehdään tarkasti kaikki, Vilpas päättelee.