Arjan parasta pullaa

Myllyn Paras
Julkaistu 10.04.2008 13:57(Päivitetty 17.09.2008 10:45)

Pullaksi kutsutaan hiivalla kohotettua makeaa vehnäpohjaista leivonnaista. Pulla, nisu, vehnänen.... rakkaalla lapsella on monta nimeä!

Mukana pullataikinassa on yleensä vehnäjauhoja, sokeria, maitoa tai vettä, suolaa ja voita tai margariinia sekä yleensä myös kananmunaa. Pullataikina ei vaadi kananmunaa, joten ilman munaa leivottu pulla sopii myös kananmuna-allergikolle. Veteen leivottu pulla sopii myös maitoallergikolle. Ternimaitoon leivottuun pullataikinaan ei tarvita kananmunaa ja voin tai margariinin määrää voi huomattavasti vähentää.

Pullataikina maustetaan tyypillisimmin kardemummalla ja jouluna ruotsalaisen perinteen mukaan sahramilla. Rusinapullat jakavat mielipiteen, toinen tykkää – toinen ei, mutta usein taikinaan lisätään myös rusinoita.

Pullataikinasta voi leipoa pikkupullia, hillopullia, marjapullia, korvapuusteja, kierrepuusteja, sarvia, pitkoja, kransseja, bostonpullaa sekä erilaisia piirakoita. Pulla liittyy myös erilaisiin juhliin, kuten esimerkiksi laskiaiseen kermavaahdolla ja mantelimassalla tai hillolla täytettynä. Pullaa arvostettiin ennen, koska sitä oli varaa syödä vain harvoin, kuten juhlissa, juhannuksena ja jouluna.

Kyllä uuni kaunistaa!

Pullan leipomisen lopputulos vaihtelee yleensä tekijän mukaan – kädenjälki näkyy! Samoilla raaka-aineilla ja samoilla aineiden suhteilla lopputulos voi siis vaihdella. Esimerkiksi jauhojen määrään vaikuttaa jauhojen karkeusaste ja tuoreus. Parhaita jauhoja pullanleivontaan ovat puolikarkeat vehnäjauhot. Kuivassa kaapissa pidempään seisoneet vanhemmat jauhot ovat kuivempia ja niitä ei tarvita yhtä paljon.

Hiiva tulee muistaa liuottaa kädenlämpöiseen nesteeseen, ja kuivahiiva +45-asteiseeen eli kuumempaan kuin tuorehiiva. Liian kova taikina on pullan tuho, pyri siis vaivaamaan taikinaa pitkään ja jättämään se mahdollisimman löysäksi.

Hyvä kohotuspaikka pullalle on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai mikroaaltouuniin (mikroa ei saa laittaa päälle) tai pullapelti altaan päälle ja kohotus nopeutuu. Ennen paistamista pullat voidellaan värin ja kiiltävän pinnan saamiseksi. Usein voiteluun käytetään kananmunaa, joskus pelkkää munan keltuaista, sokerivettä tai kahvia. Pullia ei saa ikinä paistaa liikaa, sillä pulla kuivuu helpolla uunissa.

Pullan perusresepti

  • 5 dl maitoa
  • 50 g tuorehiivaa
  • 1-2 tl suolaa
  • 1-2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • (1-2 munaa)
  • n. 15 dl emännän puolikarkeita vehnäjauhoja (n. 1 kg)
  • n. 100-200 g voita tai margariinia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista.

Paista pikkupullat ja pienet leivonnaiset n. 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min. Paista pitkot ja muut isommat vehnäleivät n. 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min.

Myllyn Parhaita pullavinkkejä

  • – Kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu. Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita.
  • – Kuivahiiva vaatii lämpimämmän n. 45-asteisen taikinanesteen.
  • – Pehmeästä taikinasta saat kuohkeita pullia.
  • – Pikkupullataikina saa olla pehmeämpää kuin pitkotaikina.
  • – Säilytetyt jauhot kuivuvat ja niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja.
  • – Hyvä kohotuspaikka pullalle on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai mikroaaltouuniin (mikroa ei saa laittaa päälle) tai pullapelti altaan päälle ja kohotus nopeutuu.
  • – Vaihtelua pullataikinaan saa lisäämällä siihen esim. rusinoita, mantelirouhetta, kuivattuja marjoja tai hedelmäpaloja tai korvaamalla n. 2 dl jauhoista ohra- tai kauraleseillä.

Pullapitkon letitysohje

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle