Harjoittelupaikkoja on vähemmän kuin ennen, minkä lisäksi paikoista kilpailevat opiskelijoiden rinnalla kokemusta haalineet ammattilaiset.
Työharjoitteluissa opiskelijalle syntyy mahdollisuus soveltaa opinnoissa kertynyttä osaamista, verkostoitua alan ammattilaisten kanssa ja saada arvokasta työkokemusta omalta alalta.
Viimeisen vuoden aikana tilanne on kuitenkin saanut yllättävän käänteen: kokemusta haalineet ammattilaiset kilpailevat nyt opiskelijoiden harjoittelupaikoista.
Kysyimme Helsingin yliopiston urapalveluiden päällikkö Sanna Grannakselta harjoittelupaikkojen hausta. Hän kertoo MTV Uutisille, kuinka hätähuutoja kuuluu aiemmin hyvin työllistäneiden alojen opiskelijoilta.
– Aloilla, joissa aiemmin on ollut helppoa saada harjoittelu- tai kesätyöpaikka, näkyy nyt haasteita paikkojen saamisessa.
Lue myös: Asiantuntijat neuvovat: Älä tee näitä virheitä työnhaussa
Harjoittelupaikkoja määrä on vähentynyt
Opiskelija joutuu tänä päivänä etsimään harjoittelupaikkaa pidempään, sillä tarjonta on niukentunut aiemmasta.
Pelkästään Helsingin yliopiston työpaikkaportaalissa JobTeaserissa paikkojen määrä on laskenut 40 prosenttia kolmen vuoden aikana.
Toimittaja suoritti haun 25. huhtikuuta työhakukone Duunitorissa. Haussa etsittiin markkinoinnin ja viestinnän alan harjoittelupaikkoja, sillä niiden puute on herättänyt paljon keskustelua.
Haku suoritettiin valitsemalla nämä kaksi alaa, minkä lisäksi toimittaja kirjoitti hakukenttään sanan "harjoittelija".
Paikkoja oli tuolloin noin 29, joista kuusi oli julkaistu seitsemän edellisen päivän aikana.
Grannas arvioi, että harjoitteluiden vähäinen määrä saattaa johtua työnantajan heikoista mahdollisuuksista ohjata harjoittelijaa.
– Yrityksissä on voinut olla paljon irtisanomisia tai henkilökuntaa ei muuten ole ollut riittävästi. Tästä ei kuitenkaan ole meillä tarkempaa tietoa.
Toimittaja on kuullut tapauksista, joissa työnantaja ei vastaa työhakemuksiin tai vastaus on kielteinen, vaikka opiskelija olisi käyttänyt paljon aikaa hakemusten hiomiseen.
Toisin sanoen jo valmiiksi vaikeaa tilannetta pahentavat hakemukset, joihin ei huonoimmassa tapauksessa saa minkäänlaista vastausta.
Monessa korkeakoulututkinnossa harjoittelu on pakollinen osa opintoja, eikä opiskelija voi valmistua ilman hyväksytysti suoritettua harjoittelua.
Grannas kuvailee myös heidän opiskelijoidensa olleen ahdistuneita koventuneesta kilpailusta, jossa kokeneet työnhakijat kiilaavat harjoittelupaikkaa hakeneiden kärkeen. Ilmiön laajuudesta ei ole tietoa.
– Mekin olemme kuulleet tällaisesta ilmiöstä, mutta se on varmasti myös alasta riippuvaa.
Monissa tapauksissa onni kuitenkin potkaisee, ja opiskelija saa napattua unelmiensa harjoittelupaikan.
Miten työn saisi tuntumaan siltä, ettei se ole vain oravanpyörässä pyörimistä? Juttu jatkuu videon alla.
10:18
Työnantajien pitäisi nähdä harjoittelijat mahdollisuutena
Muiden työpaikkojen tapaan myös harjoittelupaikkoja avataan yritysten tarpeiden mukaan.
Harjoittelu on opiskelijalle mahdollisuus oppia uutta, mutta yrityksetkin kaipaavat jotain vastineeksi. Se voi olla esimerkiksi uusi ja tuore idea yrityksen toimintaan.
Millainen vastuu yrityksillä sitten on opiskelijoiden palkkaamisessa? Grannas toivoo, että työnantajat suhtautuisivat myötämielisemmin harjoittelijoihin.
– Työharjoittelun voi nähdä keinona tuoda taloon uutta osaamista ja uusia näkökulmia.
Vaikka yritykset palkkaavat uusia kasvoja omien tarpeidensa mukaan, rekrytoija voisi nähdä myös kolikon kääntöpuolen.
– Opiskelijat näkevät valtavasti vaivaa perustellessaan, miksi he olisivat hyvä valinta. Nyt olisi todella hyvä hetki työnantajille laajentaa omaa käsitystään osaamisesta ja osaajista.
Grannaksen mielestä työnantajat voisivat palkata vaikka opiskelijan, joka ei ole se tyypillisin harjoittelija. Toisena vaihtoehtona työnantaja voi valita saman alan opiskelijan kuin aikaisemmat harjoittelijat.