Näillä vinkeillä leivot kuohkeita ja herkullisia kakkuja.
– Vatkaa huoneenlämpöiset munat puhtaassa kulhossa puhtaalla vispilällä kuohkeaksi vaahdoksi. Aavistuksenkin rasvainen kulho estää munavaahdon onnistumisen.
– Teräs- ja lasikulho ovat parhaita, sillä ne ainakaan eivät ole rasvaisia pinnaltaan.
– Voitele paistovuoka hyvin pehmeällä margariinilla tai voilla ja korppujauhota kauttaaltaan vuoan pohja ja reunat.
– Vuoan materiaali vaikuttaa paistotulokseen: hyvä tulos syntyy kuparisella, alumiinisella tai eloksoidulla kakkuvuoalla. Keraaminen tai lasinen vuoka ovat hyviä ruoanlaittoon, mutta eivät kakun paistamiseen.
– Muodikkaat silikonivuoat ovat käteviä, mutta munakakku saattaa helpolla heilahtaa ja kakku lässähtää, jos vuoka ei ole vakaa.
– Kakun paistoaikaan vaikuttaa uunin tehokkuus, kakkuvuoan laakeus / korkeus – paksu (korkea) kakku kypsyy pidempään.
– Irtopohjavuoasta on kätevintä irrottaa kakku, tee se vasta kun kakku jo hieman jäähtynyt.
– Muusta kuin irtopohjavuoasta kumoa kakku muutaman minuutin kuluttua uunista ottamisen jälkeen, jotta kakku ei takerru jäähtyessään kiinni vuoan reunoihin.
– Jos kakku ei irtoa, laita kylmällä vedellä kostutettu iso pyyhe kumollaan olevan vuoan päälle, sen jälkeen kakku kyllä tippuu ulos vuoastaan.
– Jos tarvitse juhliin todella ison kakun, tee 4 kääretorttulevyä ( 1 levy = 1 annos kakkutaikinaa) ja kokoa niistä iso levykakku.
Vinkit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy
Kuva: Myllyn Paras Oy