Venäläismedian mukaan Arkangelissa tapahtuneen rakettiräjähdyksen lähialueet aiotaan tilapäisesti tyhjentää asukkaista. Armeijan mukaan on kuitenkin vain kahdesta tunnista, eikä kyse ole evakuoinnista. Arkangelin lähistöllä tapahtui viime perjantaina räjähdys, joka johtui ilmeisesti ydinkäyttöisen raketin testauksen epäonnistumisesta. Nenoksassa testataan Venäjän merivoimien uusia ydinohjuksia.
Nenoksassa sijaitsee Venäjän merivoimien ohjuslaukaisukeskus, jossa on harjoiteltu sukellusveneistä laukaistavien ohjusten toimintaa Neuvostoliiton ajoista alkaen. Sijainti ei itsessään ole salaisuus, se löytyy lukuisista julkisista verkkolähteistä kuten Wikimapiasta ja Google Earthista pienellä hakemisella. Siitä löytyy myös suhteellisen laaja CIA:n raportti joka on suurelta osin julkinen.
Venäjä ei kuitenkaan ole pitänyt keskuksen toiminnasta juuri meteliä. Nyt paikka on noussut maailmanlaajuisesti otsikoikoihin räjähdyksen ja sitä seuranneen säteilyonnettomuuden vuoksi.
Syrjäinen Nenoksan (Nyonoksan) kylä sijaitsee Arkangelin lähistöllä. Sen pohjoispuolella on Venäjän Merivoimien tutkimuskeskuksen alue. Muutaman kilometin päässä siitä, raideyhteyden päässä on pieni Sopkan pysäkki jossa sijaitsee varsinainen ohjuslaukaisualusta.
Viime viikolla tapahtuneessa onnettomuudessa kuoli ainakin viisi laitoksen tutkijaa, mutta tapauksen tuoma julkisuus on Venäjälle muutekin ikävä ilmiö: Se viestitti koko maailmalle, että Nenoksassa testattiin uusia ydinkäyttöisiä ohjuksia - ja että siinä epäonnistuttiin.
Onnettomuutta uskotaan epäonnistuneeksi ohjustestihankkeeksi
Ase jota lännessä oletetaan Venäjän testanneen, on nimeltään Burevestnik eli "Myrskylintu". Kreml on vihjaillut uudesta aseestaan jo pitkään. Kyseessä on Venäjän uusi ja kokeellinen ydinkäyttöinen ja ydinkärjellä varustettu risteilyohjus. Siitä on olemassa myös vedenalainen versio Poseidon, eräänlainen vedenalainen drone, joka myös käy ydinvoimalla.
Koska Burevestnik-ohjustyypin käyttövoimana on oma pieni ydinreaktori, kantomatka on käytännössä rajaton. Malli tunnetaan Natossa nimellä Skyfall. Yhdysvalloissa vastaavaa on pidetty liian riskialttiina, mutta ilmeisesti Venäjä on jatkanut sen kehittelyä.
Räjähdyksen jälkeen säteilytasot pomppasivat jopa 16-kertaisiksi. Hämmennystä alueella lisäsi tänään se, että Njonoksan asukkaita kehotetaan poistumaan kylästä kahden tunnin ajaksi. Armeija alleviivaa, että kyseessä ei ole evakuointi, eikä se liity räjähdykseen.