Venäjä on aloittamassa ydinohjusten testaamista – "tuomionpäivän ohjukset" voivat räjähtäessään aiheuttaa kymmenien metrien tsunamin

REUTERS Poseidon
Julkaistu 07.06.2020 21:49

MTV UUTISET – Christian Soininvaara

Venäjän uskotaan aloittavan veden alla kulkevien kauko-ohjattavien ydinohjusten testaamisen Valkoisella merellä tänä syksynä, kertoo useat venäläismediat. Ohjuksia kutsutaan virallisesti nimellä "Poseidon", mutta asiantuntijat ovat nimittäneet niitä "tuomionpäivän ohjuksiksi".

Katso yllä olevalta videolta, miltä ohjukset näyttävät.

Ohjus sisältää usean megatonnin ydinkärjen ja se pystyy kulkemaan yhtäjaksoisesti Barentsinmereltä jopa esimerkiksi Atlantin valtamerelle asti.

Kantaman uskotaan kohoavan jopa 10 000 kilometriin. Räjähtäessään veden alla, se pystyy aiheuttamaan useita kymmeniä metrejä korkean tsunamin.

Barentsobserver.com-sivusto julkaisi ensimmäisen näytteen ohjuksista vuonna 2016 ja kahta vuotta myöhemmin presidentti Vladimir Putin vahvisti, että kyseisiä ohjuksia on tekeillä.

Ohjuksia pystyy kuljettamaan kaksi Venäjällä valmistettua sukellusvenettä, jotka kantavat nimeä "Habarovsk" ja "Belgorod".

"Ohjuksella useita etuja"

Entinen Venäjän armeijan eversti Alexander Tshilin kertoi Kremlin hallinnoivan sivuston Radio Sputnikin haastattelussa, että kauko-ohjattavalla ohjuksella on useita vahvuuksia.

– Miehitetyt sukellusveneet ovat toki hyvä ase, mutta se sisältää myös inhimillisien tekijöiden rajoituksia. Poseidon pystytään hälyttämään ja määräämään suorittamaan sovittu tehtävä minä hetkenä hyvänsä, hän sanoi.

Kuolettava räjähdys vuosi sitten

Noin vuosi sitten viisi työntekijää sai surmansa Burevestnik-nimisen ydinohjuksen (suom. myrskylintu) räjähdyksessä Njonoksan ohjuslaukauskeskuksessa Valkoisen meren rannalla. Onnettomuuden uskotaan olleen epäonnistunut ohjustestihanke, jonka räjähdyksen jälkeen säteilytasojen uskotaan nousseen jopa 16-kertaisiksi.

Venäjän valtio ei vahvistanut säteilytasojen nousua, eikä mahdollisen ydinjätteen leviämistä mereen. Poseidon-ohjuksien testauspaikkaa ei ole vahvistettu, mutta niiden testipaikaksi uskotaan samaista tukikohtaa.

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä