Arkkipiispan vaalin ensimmäinen kierros käydään torstaina. Arkkipiispaehdokkaat Heli Inkinen, Tapio Luoma ja Björn Vikström puhuivat Huomenta Suomen haastattelussa muun muassa seksuaalisesta häirinnästä.
Inkinen totesi haastattelussa itsekin tulleensa häirityksi.
– Jonkinlaista lievää seksuaalista häirintää olen kokenut. Sellaista liian läheistä tuttavuutta.
Niin Inkinen kuin Luoma ja Vikströmkin ovat sitä mieltä, että aiheesta tulee puhua myös kirkon piirissä, ja häirintätapauksia varten täytyy olla selvät toimintaohjeet. Luoma ja Vikström ovat toimineet esimiesasemassa ja kertovat saaneensa ilmoituksia seksuaalisesta häirinnästä.
– Kirkon maine ei saa olla mikään pyhä lehmä. On tunnustettava, että asioita tapahtuu, Vikström toteaa.
Arkkipiispa on kirkon kasvot
Arkkipiispa on kirkon korkein virka. Ehdokkaiden mielestä arkkipiispa on erityisesti kirkon edustaja.
– Arkkipiispa on kirkon kasvot monessa mielessä. Arkkipiispa edustaa kirkkoa ulospäin ja ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, Luoma sanoo.
Inkinen kertoo haluavansa ottaa esiin erityisesti perheväkivallan Suomessa.
– Meillä Suomessa on noin kolme kertaa enemmän perheväkivaltatapauksia kuin muissa läntisen Euroopan maissa. Mielestäni meidän pitäisi paljon pontevammin puuttua tähän asiaan.
Luomaa huolettavat etenkin ymmärtämättömyys ja polarisoituminen.
– On kovin vaikea löytää yhteistä keskustelupohjaa. Haluaisin etsiä keinoja, joilla eri tavoin ajattelevat ihmiset voisivat löytää yhteisen pohjan, jossa ajatuksia voidaan vaihtaa.
Vikström huomioisi yksinäiset ihmiset ja keskustelisi myös paperittomien tilanteesta Suomessa.
– Palautetaanko turvapaikan hakijoita oikein perustein tiettyihin maihin? Tässä meillä on ongelma Suomessa.
Paperittomiin liittyen kaikki ehdokkaat toteavat, että kirkon tehtäviin kuuluu auttaa heikommassa asemassa olevia ihmisiä. Viranomaisten kanssa on kuitenkin käytävä vuoropuhelua ja tehtävä yhteistyötä.
Samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon vihkimisestä kirkossa ehdokkaat puolestaan ovat eri linjoilla. Inkinen ja Vikström puoltavat asiaa, mutta Luoman mielestä avioliitto kuuluu naisen ja miehen välille.
– Kirkolla täytyy olla vapaus pohtia asiaa omista lähtökohdistaan. Tätä haluaisin varjella, Luoma sanoo.