Peter Nyman -ohjelmassa vierailleen, kesällä arkkipiispan virkaan vihittävän Tapio Luoman mukaan kirkon ääntä tarvitaan tänä päivänä ihmisten toivon säilyttämiseen.
Muun muassa ilmastonmuutos, poliittisten tilanteiden kiristyminen ja pakolaiskriisit herättävät Luoman mukaan ihmisissä huolta, ja näihin asioihin kirkko voisi tarjota toivoa.
Hän ajattelee, että tärkeimpänä toivon tuojana suomalaisille on paikallinen seurakunta, jossa kohdataan elämän iloja ja suruja, syntymää ja kuolemaa.
Suomessa evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului vuonna 2008 noin 71 prosenttia kansasta. Vuonna 1950 tämä luku oli kuitenkin noin 95 prosentin tienoilla. Luoma arvelee jäsenmäärän laskun olevan yleismaailmallinen ilmiö.
– Ihmisten uskonnollisuus etsii uusia uomia, eivätkä perinteiset kirkot välttämättä ole heille se kanava.
Kirkon ei kuitenkaan tule Luoman mukaan lannistua tästä, vaan sen pitää miettiä, miten kirkko saa pidettyä itsensä esillä ja sitä, millainen kanava evankelis-luterilainen kirkko on uskonnollisuuden toteuttamiselle.
"Kirkon kannasta on mukana myös ylimmäisen työnantajan kädenjälki"
Noin 30 vuotta sitten evankelis-luterilaisen kirkon ensimmäiset naispapit vihittiin virkaansa ja vuonna 2015 toimivasta reilusta 2000 papista lähes puolet olivat naisia.
– Henkilökohtaisesti olen äärimmäisen iloinen, että naisten pappeus toteutui.
Lue myös:
Tänä päivänä samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat herättäneet yhteiskunnassa keskustelua. Tässä asiassa Luoma on varauksellinen, kuten myös kirkolliskokous, joka vuonna 2015 totesi avioliiton olevan naisen ja miehen välinen liitto.
– Kannatan perinteistä linjaa. Tiedostan kyllä sen, että muutospaineita kirkon sisällä on myös olemassa.
Nyman tiedusteli, voisiko Luoman kanta mahdollisesti muuttua.
– Minusta kirkon kanta on jotain sellaista, josta enemmistö päättää. Siinä on mukana myös meidän ylimmäisen työnantajan kädenjälki.
Tulevan arkkipiispan virkakausi ei tuo Luoman mukaan suuria muutoksia.
– Muutokset ottavat saman ajan kuin muuallakin yhteiskunnassa.