Arman Alizadin luotsaama dokumenttisarja Arman ja 7 kuolemansyntiä käsittelee nykymaailman kuolemansyntejä. Hän matkusti ohjelmaa varten niin Intiassa, Yhdysvalloissa, Afrikassa, Australiassa kuin Euroopassa.
Arman Alizadin seitsemänosainen sarja Arman ja 7 kuolemansyntiä vie katsojan maailman ääriin ja selvittää, mitä ihmiskunta tekee oikein ja mitä väärin. Ihmisen vaikutus maailmassa on ulottunut niin laajalle teknologian ja tieteen kehityksen myötä, että vuonna 2008 Vatikaanin arkkipiispa Gianfranco Girrotti nimitti nykymaailman uudet kuolemansynnit. Ihminen on huumesodilla, ilmastonmuutoksella, köyhyydellä sekä ahneudella ajanut maailman lähelle lopun aikoja.
Ohjelma alkaa MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla torstaina 21. marraskuuta ja käsittelee jokaisessa jaksossa nykymaailman syntejä yhden pääteeman kautta, sekä pohtii, ovatko ne todella syntejä.
– Arman ja 7 kuolemansyntiä eroaa aiemmista sarjoistani siinä, että käsiteltävät aiheet ovat niin isoja ja monimutkaisia, että yhtä aihetta varten olen matkustanut useaan eri maahan. Tätä sarjaa tehdessä olen matkustanut yli vuoden ajan Intiassa, Yhdysvalloissa, Afrikassa, Australiassa ja Euroopassa, Alizad kertoi.
Lue myös: Arman Alizad sai nuorena tukea velhoilta ja Jediritareilta elämänsä käännekohdissa: "Pakenet johonkin, mutta se voi synnyttää hyvää myöhemmin"
Alizad on tehnyt uransa aikana noin sata tuntia dokumentaatioita eri aiheista ja haastatellut eri ihmisiä yli 2 500 tunnin verran. Aiheiden rajaaminen on ollut hänelle aina äärimmäisen henkilökohtainen asia. Hän kertookin tehneensä viimeisen 20 vuoden aikana joka ikisen jakson itselleen.
– Lähtökohtani on asiat, jotka minua henkilökohtaisesti askarruttavat ja kiinnostavat, ja karismaattiset haastateltavat, jotka voisivat tuoda pöytään mieltäni askarruttavia ilmiöitä. Tarkoitukseni on kyetä ymmärtämään eri asioita ja erilaisia ihmisiä arvostelematta. Ymmärtäminen ei kuitenkaan tarkoita asioiden hyväksymistä. On paljon asioita, joita en hyväksy, vaikka ymmärrän niiden juurisyyt, Alizad kertoi.
Jaksojen aiheet:
Luonnon tuho
Ihminen on ravintoketjun huipulla, mutta mikä hinta sillä on planeetallemme? Arman seuraa Himalajan vuorilta tulevaa maailman puhtainta vettä pitkin pyhää Ganges-virtaa. Mitä alemmaksi tullaan, sitä enemmän ihmiset, kaupung, turismi ja teollisuus saastuttavat veden. Arman seuraa vettä aina Kanpuriin saakka, jota pidetään yhtenä maailman saastuneimmista kaupungeista.
Geenimanipulaatio
Arman pureutuu geenitutkimuksen maailmaan ja tapaa matkallaan tieteentekijöitä, jotka ovat omistaneet elämänsä selvittämään, mitä geenimme meille kertovat. Onko siis käsissämme tulevaisuuttamme pelastava lääketieteellinen instrumentti vai Pandoran lipas, jolla ihminen leikkii Jumalaa, ja joka voi koitua ihmiskunnan tuhoksi?
Vauraus ja menestys
Ihminen on kautta aikojen haalinut vaurautta ja menestystä. Voiko haluta rajattomasti asioita, ja missä menee raja vaurauden sekä ahneuden välillä? Yksi tärkeä kysymys kuuluukin, miksi vauraus ja menestys on usein esitetty huonossa valossa, kun niin moni ihmiskuntaa kollektiivisesti palveleva asia on rakennettu kapitalismin voimin.
Kuolemantuomio
Japani kuuluu harvoihin kehittyneisiin maihin, joissa kuolemantuomio on edelleen käytäntö, ja jossa yli 80 prosenttia väestöstä puoltaa rangaistusta. Kuolemantuomio on japanilaisille keino tuoda lohtua ja oikeutta niille, jotka ovat menettäneet rakkaansa, mutta samalla se herättää kysymyksiä oikeudenmukaisuudesta. Onko kenelläkään ihmisellä, valtiolla tai entiteetillä oikeus viedä toisen ihmisen henki?
Huumeet
Huumeidenkäyttö sekä Yhdysvaltain loputon huumesota on vaatinut miljoonien ihmisten hengen. Opioidikriisi toi mukanaan uuden ulottuvuuden, joka haavoitti Yhdysvaltoja vielä enemmän sisältäpäin. Niin kauan, kun huumeille löytyy kysyntää, huumekauppa ainoastaan kasvaa ja kartellien voima vahvistuu eikä tämä sota tule koskaan päättymään.
Globaali köyhyys
Köyhyys on mahdollisuuksien puuttuminen. Se on moniulotteinen ilmiö, joka heikentää ihmisten elämänlaatua. Voiko köyhyydestä nousta, jos poliittinen tahto, strateginen suunnittelu ja kansainvälinen yhteistyö ohjattaisiin kaikki oikeaan suuntaan? Vai onko niin, että rikkaat tarvitsevat köyhiä pysyäkseen rikkaina?
Järjestäytyneen uskonnon valta
Inspiroituneena Vatikaanin varoituksesta ”moraalisesti kyseenalaisista kokeista” Arman lähtee Amerikkaan tutkimaan suurten järjestäytyneiden uskontojen valtaa kritisoivaa herätysliikettä. Seuratessaan tosiuskovia Arman pohtii, voivatko pienet herätysliikkeet tarjota aitoa hengellistä herätystä ja Jeesuksen alkuperäistä sanomaa.