Tietyssä tilanteessa Arman Alizad näkee kuolemantuomion tarpeellisena: "Sellaiselle voi tuoda keskiajan takaisin"

Esittelyssä Arman ja 7 kuolemansyntiä 1:20
Katso tästä esimakua Arman ja 7 kuolemansyntiä -ohjelmasta!

Dokumentaristi Arman Alizad tutustuu uudessa ohjelmassaan Arman ja 7 kuolemansyntiä muun muassa Yhdysvaltain huumerappioon ja Japanin kuolemantuomioon. Hänen on vaikeaa ajatella kuolemantuomiota ehdottomana rangaistuksena, mutta joskus se voi olla tarpeen. 

Erilaiset tv-ohjelmat ovat vieneet Arman Alizadia  jo vuosia ympäri maailmaa. Niin tälläkin kertaa, kun Arman ja 7 kuolemansyntiä alkaa  MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla 21. marraskuuta kello 21. 

Dokumentaarisen ohjelman ensimmäinen jakso käsittelee huumeita. Jaksoa kuvattiin muun muassa Kensigtonissa, Philadelphiassa, jossa Kensington Avenuen täyttävät huumeidenkäyttäjät. Katua kutsutaan myös "elävien kuolleiden kaduksi". 

– Amerikassa köyhyydellä ja päihderiippuvuudella on erilainen sävy. Se on enemmän sellaista yhteiskunnan rappiota. Olen nähnyt Afrikassa ja Aasiassa absoluuttisessa köyhyydessä eläviä todella onnellisia ihmisiä. Tuolla (Yhdysvalloissa) se on aivan erilaista, Alizad kertoi MTV Uutisille ohjelman kuvausreissuista. 

Alizadin mieleen jäivät myös kuvausmatkat kuolemantuomiosta kertovan jakson puitteissa. Japanissa yli 80 prosenttia väestöstä puoltaa kuolemantuomiota. 

– Länsimaissa aihe useimmiten jakaa kakun, jopa enemmän kieltävälle kannalle. Mutta Japanissa, kun olet riittävän ison häpeän edessä, niin ainoa keino saada oma tai perheen kunnia takaisin, on antaa se kallein. Siinä on myös jotakin todella kaunista ja kunniallisen hienoa. Japanilaisten tapa nähdä maailmaa ja ajatella asioita on pysäyttänyt minut jokaisella Japanin-reissulla. Joka kerta mietin, että heillä on pointtinsa. 

Alizadin itsensä on vaikeaa nähdä joitakin asioita ehdottomina, kuten kuolemantuomiota. 

– Riippuu siitä, mitä ihminen on tehnyt. Olen joskus kuullut tarinan, jonka mukaan pariskunnan ja heidän vauvansa kotiin oli murtauduttu. Vanhemmat oli sidottu tuoliin ja vauva kääritty sanomalehteen ja poltettu vanhempien silmien edessä. Tuollaista tyyppiä voi mielestäni kiduttaa niin kauan kuin pystyy ennen kuin hän häviää täältä. Sellaiselle voi tuoda keskiajan takaisin, Alizad sanoi vakavana. 

Tosin välitön kuolemantuomio on hänen mielestään myös armoa: ihminen pääsee kokonaan pois kärsimättä yhtään. 

– Onko sekään hyvä? Tämä herättää todella paljon kysymyksiä. Ja mitä, jos hän onkin syytön? Näihin on ihan mahdotonta vastata, Alizad pohti. 

”Ganges-joella soudimme kirjaimellisesti ulosteessa”

Alizad on työnsä puolesta usein paikoissa, jotka ovat vaarallisia tavalla tai toisella. Kensingtonin alue oli sellainen, muttei huumeidenkäyttäjien takia. 

– Siellä olisin huolissani jengiläisistä ja kartelleille työtä tekevistä ihmisistä, jotka myyvät huumeita. Päihteidenkäyttäjät ovat ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat vain helvetin huonossa tilanteessa. He eivät ole kellekään vaaraksi, ellei sitten joku ole niin sekaisin, Alizad kertoi. 

Kensingtonin alueella ihmiset suhtautuivat Alizadiin ja kuvausryhmään todella hyvin. He selittävät aina ihmisille, keitä ovat.

– Millään matkallani ei ole ollut turvamiehiä. Kerran vuonna 2010 mukanani oli aseistetut turvamiehet, koska menimme Etiopiassa alueen läpi, jossa oli todella paljon maantierosvoja. Aseistetut vartijat olivat niin pilvessä ja kännissä koko sen matkan, etten tiedä, oliko heistä mitään hyötyä. Olisin itse pärjännyt aseen kanssa paremmin, Alizad naurahti. 

Usein kuvausreissuilla on kuitenkin mukana joku yhteisöstä, jonka kanssa on turvallista liikkua, koska hänet tunnetaan. 

Joskus vaarallisuuden aiheuttavat olosuhteet. 

– Ganges-joella Kampurissa soudimme kirjaimellisesti ulosteessa, Alizad kertoi ja viittasi jaksoon, joka kertoo luonnon tuhosta. 

Kaiken kaikkiaan ohjelman tekeminen oli valtava projekti, sillä monen jakson kohdalla kuvausryhmä matkusti monessa eri lokaatiossa eri aikaan. 

– Se oli kuin palapeli, joka on rakentunut kahden vuoden aikana. Kontaktien haaliminen on ollut iso työ. 

Voisi ajatella, että Alizad on kuvausreissujen vuoksi paljon pois kotoa ja perheensä luota, mutta asian laita on toinen. 

– Pitää aina muistaa, etten ole tien päällä montaa kuukautta, vaan teen yhden reissun ja olen taas pari kuukautta Suomessa. En ole jatkuvasti poissa. Se helpottaa suurperheen arjen ylläpitoa. Toki aina, kun olen poissa, niin Senaylla (Coco, kumppani) on tuplavastuu kaikesta. Mutta onneksi hän ja lapset tukevat, niin voin tehdä tätä, Alizad totesi. 

Arman ja 7 kuolemansyntiä -ohjelmassa on seitsemän jaksoa, jotka kertovat huumeista, kuolemantuomiosta, globaalista köyhyydestä, geenimanipulaatiosta, luonnon tuhosta, vauraudesta ja menestyksestä sekä järjestäytyneen uskonnon vallasta. 

Arman ja 7 kuolemansyntiä alkaa MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla 21. marraskuuta kello 21.

Lue myös:

    Uusimmat