Yrittäjä-urheilijoiden on melkein pakko olla sosiaalisessa mediassa, mutta se herättää ristiriitaisia ajatuksia.
– Ilman mediaa ja somea emme ole mitään, kiekonheiton ruotsalainen olympiavoittaja Daniel Ståhl sanoi viime viikolla yhteistyöyhtiönsä Helsingissä järjestämässä neljän urheilijan paneelikeskustelussa.
LUE MYÖS: Willma Murto häkeltyi suosiostaan – "Tosi vaikea hahmottaa"
Lavalla olivat myös seiväshypyn yksinvaltias Armand Duplantis sekä suomalaiset kolmiloikkaajat Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen. Yksi keskustelunaiheista oli se, mitä urheilijat ajattelevat sosiaalisesta mediasta.
– Instagram on hyvä, valtaisa alusta. Se tuo negatiivista ja positiivista, Ståhl sanoi.
Armand Duplantis huokaisi kuuluvasti vastauksensa aluksi.
– Rehellisesti se ei ole lempijuttuni. Se ei tule minulta niin luonnostaan. Haluaisin olla niin yksityinen ihminen kuin mahdollista, Duplantis aloitti.
Duplantis on managerinsa Daniel Wessfeldtin mukaan maailman parhaiten tienaava yleisurheilija. Urheilun työmarkkinoilla yleisurheilijat vertautuvat yrittäjiin, sillä heille ei ole tarjolla kuukausipalkkaisia työpaikkoja kuten suurten palloilulajien pelaajille.
Duplantisilla on Instagramissa 545 000 seuraajaa. Suurten palloilulajien tähtiin verrattuna määrä on pieni. Esimerkiksi NBA-koripalloilija LeBron Jamesilla on 159 miljoonaa seuraajaa Instagramissa.
– Ymmärrän sosiaalisen median edut, että voit tavoittaa niin suuren yleisön, mutta kaikessa elämässä on pidettävä tasapaino. Somessa voi menettää otteen todellisuudesta. En valita, mutta elämäni on erilaista kuin mitä näytän somessa, Duplantis kertoi.
Instagramissa Duplantis julkaisee pääosin kuvia ja videoita harjoituksistaan, mutta myös yhteiskuvia naisystävänsä kanssa.
– Jos somen pystyy näkemään vain viihteenä eikä todellisuutena, se on parasta. Some voi tuoda myös huonoja asioita, Duplantis sanoi.
"Ei se helppoa ole"
Kristiina Mäkelä on yleisurheilussa eturivin nimi Suomessa, EM-hopeamitalisti ja Suomen ennätyksen haltija, mutta ei Duplantisin kaltainen maailmantähti. Hänellä on Instagramissa 27 400 seuraajaa.
– Minun oli vaikea mennä Instagramiin. Kaikki sanoivat, että sinne pitää mennä. Kuukausi ennen Rion olympialaisia (2016) aloitin, Mäkelä kertoi.
Alku oli Mäkelälle vaikea.
– Kaikki mitä näin siellä, toi mieleeni, että en halua julkaista tällaista. Kesti pitkään, että löysin tapani tehdä. Kaikki sanoivat, että pitäisi tehdä enemmän.
Mäkelä sanoi olevansa huolissaan siitä, mitä tulevaisuus tuo nuorille urheilijoille.
– Pitääkö olla influensseri voidakseen urheilla? Kaikki eivät ole kotonaan somessa. Minulla on ollut onni, etten koskaan ole tehnyt sopimusta, jossa määriteltäisiin, miten monta postausta minun pitää tehdä. On vapauttavaa, että voi myös olla tekemättä. Meidän pitäisi antaa olla urheilun asiantuntijoita, ei somen asiantuntijoita, Mäkelä sanoi.
LUE MYÖS: Tästä on kyse yleisurheilun kohuehdotuksessa – suomalaisurheilijoita hirvittää: "Todella valtava muutos"
Mäkelä kertoi, että hän on kulkenut pitkän tien löytääkseen oikeat ihmiset ympärilleen ja oikeat tiedot, joiden avulla saada yleisurheilu toimimaan ammattina. Uransa alkuvaiheessa hän kertoi saaneensa seuraltaan apua yhteistyökumppanien löytämiseen.
– Kyllä kaikkien kanssaihmisten ja omien kokemusten perusteella voi sanoa, että ei se helppoa ole. Paljon on luuloja myös yritysmaailmasta, jotka eivät kohtaa, esimerkiksi pakko olla somessa. Onko se faktista ja mihin maailma tästä muuttuu, Mäkelä pohti.