Armeijan tukema hallitus hävisi Thaimaassa – oppositiolle suurvoitto

Suurimmaksi nousseen puolueen johtaja ilmoitti jo olevansa maan seuraava pääministeri. Thaimaassa pelätään, että asevoimat voi yrittää kumota vaalituloksen.

Thaimaassa oppositiopuolueet ovat ottaneet selvän voiton eilisissä parlamenttivaaleissa. Maan asevoimien tukemat hallituspuolueet sen sijaan kärsivät äänestyksessä selvän tappion.

Suurimmaksi nousseen Move Forward -puolueen (MFP) johtaja Pita Limjaroenrat kertoi tuloksen selvittyä pyrkivänsä muodostamaan maahan koalitiohallituksen. Siihen kuuluisi myös entisen pääministerin Thaksin Shinawatran Pheu Thai -puolue.

– Olen Thaimaan seuraava pääministeri, Limjaroenrat sanoi toimittajille MFP:n päämajassa Bangkokissa.

Kaksi suurinta oppositiopuoluetta oli yhdessä saamassa yli 292 edustajaa 500-paikkaiseen parlamenttiin. Kahden tärkeimmän asevoimiin kytköksissä olevan puolueen edustajamäärä sen sijaan oli jäämässä vain 76:een.

Vaalituloksen kunnioittamisesta on kuitenkin herännyt epäilyjä, koska asevoimat on ollut hanakka sekaantumaan politiikkaan Thaimaassa. Maan nykyinen pääministeri Prayut Chan-o-Cha on entinen kenraali.

Oikeus määräsi MFP-puolueen edeltäjän lakkautettavaksi sen menestyttyä hyvin vuoden 2019 vaaleissa, ja nyt pelätään, että sama kohtalo saattaa odottaa myös tuoretta vaalivoittajaa.

MFP on julistanut aikovansa muun muassa uudistaa lainsäädäntöä, jossa Thaimaan kuninkaallisten loukkaamisesta eli majesteettirikoksesta on säädetty ankarat tuomiot. Thaimaan asevoimat ja kuninkaalliset ovat läheisiä liittolaisia.

Vaaliviranomaisten ei odoteta vahvistavan parlamenttivaalien tulosta vielä useaan viikkoon.

Lue myös:

    Uusimmat