Ärsyttääkö kasvomaski ihoasi? Asiantuntijan vinkit voivat auttaa ärtyneen ihon hoidossa

1:50imgNäin teet itsellesi tai läheisellesi maskin minuutissa – Muista, tekemäsi maski ei ole henkilönsuojain!
Julkaistu 03.05.2020 16:02
Toimittajan kuva
Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Jatkuva kasvomaskien käyttö vaikuttaa myös kasvojen ihon hyvinvointiin.

Erityisesti sairaanhoitajat ja muut kriittisen alan toimijat, joiden täytyy käyttää työssään hengityssuojainta ovat huomanneet iho-ongelmien lisääntyvän. Sen lisäksi, että ne kiristävät päätä ja kiinnitykset ärsyttävät herkkää ihoa korvien takana, voi hengityksestä kostunut suoja pahimmillaan aiheuttaa allergisia reaktioita kasvojen iholla.

Yleisimpiä maskien aiheuttamia iho-ongelmia ovat näppylät suun ympärillä sekä punoitus ja nirhamat nenänpielissä ja -varressa, jossa suojaavien hengitysmaskien tiukin kohta yleensä on. Well + Good kertoo, että maskien aiheuttamat iho-ongelmat ovat selvästi yleistyneet viime kuukausina. Näpyt ja punoitus ovat tietenkin pieni hinta siitä, miten maskit suojaavat esimerkiksi hoitohenkilökuntaa sairaaloissa, mutta iho-ongelmien kanssa ei ole välttämättä pakko kärvistellä turhaan.

– Kirurgisten hengityssuojainten ja N95-maskien, joita valtaosa sairaalahenkilökunnasta käyttää, ongelma on se, että niitä ei valmisteta kudotusta kankaasta, vaan esimerkiksi muovin tyyppisestä polymeeristä. Se ei ole hyväksi iholle, dermatologi Sandy Skotnicki kertoo Well + Good:ille.

Hän on erikoistunut ihon allergioihin.

– Sairaaloissa työntekijöiden täytyy pitää suojaimia alinomaa, jotta virus ei leviäisi. Näitä maskeja ei kuitenkaan ole suunniteltu jatkuvaan käyttöön.

Hänen mukaansa sairaalatyöntekijät ja lääkärit käyttivät ennen covid-19-viruksen aiheuttamaa pandemiaa maskeja huomattavasti vähemmän, normaalisti vain muutaman tunnin työajastaan. Nyt työntekijät työskentelevät maskit kasvoillaan helposti kellon ympäri.

Tohtori Skotnicki tutki sairaalatyöntekijöiden ihoreaktioita SARS-epidemian aikana vuonna 2007. Hän huomasi, että reaktiot johtuivat usein maskeista ja joissain tapauksissa allergisista reaktioista, jotka johtuivat polymeeristä valmistetuista maskeista.

– Kun pidät maskia päällä tuntikaupalla, se kostuu pakostakin. Kostunut suojain hiertää ja kostuessaan lisää se hiertää vielä kahta kauheammin. Mitä enemmän suojain hankaa, sitä enemmän se alkaa ärsyttää ihoa, Skotnicki summaa.

– Saman huomaa ihmisillä, jotka pitävät kypäriä töissä. Hikoillessa kypäränremmi hiertää ihoa vasten. Hien ja hankaamisen yhdistelmä on otollinen kasvupaikka ärsytysnäpyille ja jopa aknelle. Jopa ruusufinniä tai ihon kuivumista voi ilmetä.

Ihoakin on hyvä suojata

Pitkät päivät kasvosuojaimet päällä jättävät ihon haavoittuvaiseksi, ärtyneeksi ja tulehdusherkäksi. Sen takia kasvojen herkkää ihoa on hyvä suojata. Tässä muutama vinkki, jotka voivat auttaa.

1. Käytä suojaavaa voidetta

Skotnickin mukaan ihon suojaamisessa tärkeintä on lisätä maskin ja ihon väliin kerros suojaavaa voidetta, joka toimii esteenä ihon päällä. Hän suosittelee etsimään voidetta, joka sisältää aasialaisessa kauneudenhoidossa suosittua rohtosammakonputkea. Rohtosammakonputkea on käytetty lääkekasvina Aasiassa tuhansia vuosia, ja se on vaikutuksiltaan erittäin rauhoittavaa ja parantavaa.

Valitsemassasi voiteessa on hyvä olla myös polydimetyylisiloksaania, joka jää ihon pinnalle vähentämään hiertymistä ja ihon ärsytystä. Kokeile apteekista saatavaa La Roche-Posey Cicaplast B5 Balm -voidetta, tai Avene Cicalfate Restorative Skin Cream -ihovoidetta puhtaalle iholle.

– Käytä suojaavaa voidetta maskin alla ja lisää sitä säännöllisesti päivän aikana, Skotnick ohjeistaa.

2. Vähennä meikin käyttöä tai lopeta sen käyttö maskin kanssa kokonaan

Ihon kosteuttaminen on ensiarvoisen tärkeää tällä hetkellä, ja sen takia kosmetiikan käyttö iholla ei välttämättä ole paras mahdollinen ratkaisu. Kaikkia mahdollisesti ihoa ärsyttäviä tai ihohuokosia tukkivia aineita on syytä välttää, ainakin maskin alle jäävällä ihoalueella.

Kostuneen maskin alla muhiva meikkikerros on varma tapa tukkia ihohuokoset ja aiheuttaa finnejä.

3. Korjaa, korjaa ja korjaa

Pitkän päivän jälkeen on tärkeää hoitaa ihoa korjaavilla aineilla. Pese kasvosi hellävaraisella puhdistustuotteella mahdollisimman pian, kun olet riisunut kasvomaskin. Lisää iholle paksu, mutta hengittävä kerros ihoa rauhoittavaa voidetta. Kemialliset kuorinnat ja ihoa herkästi ärsyttävät naamiot kannattaa nyt jättää peilikaapin hyllylle odottamaan parempaa ajankohtaa.

Etulinjassa koronaa vastaan taisteleva hoitohenkilökunta ei voi pukea päällensä muunlaisia kuin parhaimpia mahdollisia ja standardit täyttäviä kasvomaskeja. Skotnicki kuitenkin suosittelee muille käytettäväksi kangasmaskeja mahdollisuuksien mukaan. Niidenkin käytössä on kuitenkin tärkeä muistaa tarkat hygieniasäännöt. Kankaisia kankaisia suojaimia voi käyttää vain kerran, minkä jälkeen ne täytyy pestä aina 90 asteessa.

Lue myös: Näin teet itse maskin minuutissa, mutta muista: Väärinkäytettynä enemmän haittaa kuin hyötyä!

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Well + Good

Tuoreimmat aiheesta

Ihonhoito